Publicat la: 
16/05/2011

Europa stabileste un plan de actiune in domeniul eHealth. Ce face Romania?

eHealth Week Budapesta / Foto: Captura Youtube

Pana la sfarsitul anului Comisia Europeana va elabora un plan de actiune in domeniul eHealth. In cadrul evenimentului eHealth Week, desfasurat intre 10 si 12 mai la Budapesta, Neelie Kroes, vicepresedinta a Comisiei Europene si comisar pentru "Digital Agenda", a precizat ca pana la sfarsitul acestui an Comisia va elabora un plan strategic in domeniul eHealth, care va stabili obiective concrete si va recomanda termene in implementarea acestuia. Oficialul european a mentionat rezultatele direct masurabile ale unor proiecte, precum un proiect britanic care a redus intr-un an vizitele inutile la medicii de familie cu 2,4 milioane si apelurile inutile la ambulanta cu 1,2 milioane, si un proiect de tele-cardiologie in Lombardia, care a avut ca efect reducerea cu 12% a vizitelor pacientilor in ambulatoriu.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Suedia si Estonia, exemple de urmat in eHealth

Suedia si Estonia sunt doua dintre statele europene unde procesul de implementare al eHealth reprezinta un exemplu demn de urmat si pentru alte state, a spus Comisarul European pentru Sanatate si Consumatori, John Dalli.

In Suedia, investitiile in modernizarea sistemului sanitar au ajuns la 500 de milioane de euro, iar reteta electronica si dosarul elecronic al pacientului sunt implementate in procent de 100%. Un alt exemplu de buna practica ese reprezentat de Estonia, care in sapte luni a implementat reteta electronica in procent de 80%. Bunele practici din Estonia in domeniul eHealth vor fi prezentate si la Bucuresti, in cadrul Congresului organizat pe 26 mai de Tarus Media.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a exemplificat pentru Romania progresele facute in domeniul medicinei de urgenta, intr-un proiect care implica implementarea telemedicinei si interconectarea a 40 de centre de medicina de urgenta.

Ce face Romania?

Reprezentanti ai sistemului medical din Romania, alaturi de o serie de speakeri internationali, se vor reuni pe 26 mai, in cadrul E-Health Congress 2011, pentru a dezbate aspecte precum:

  • prioritatile in adoptarea sistemului e-Health in Romania;
  • solutii e-Health pentru industria farmaceutica si farmacii;
  • accesul la informatie al medicilor de familie pentru decizia clinica;
  • sisteme informatice cost eficiente pentru managementul spitalelor;
  • surse de finantare pentru domeniul e-Health;
  • solutii informatice pentru servicii medicale eficiente (EHR si E-Prescription).

Internet Broadband in Romania

Potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene in ceea ce priveste internetul de banda larga la punct fix, Romania este una din pietele cel mai putin dezvoltate din UE, penetrarea de 13% avand o tendinta de crestere lenta, fiind a doua cea mai scazuta rata de penetrare la nivelul UE. Gradul de acoperire broadband este inca limitat, in special in zonele rurale, ducand la o utilizare scazuta a internetului in banda larga de catre gospodarii si intreprinderi. Pe de alta parte, 87% din totalul abonamentelor la banda larga sunt rapide (cel putin 2 MB/s), insa numai 38% din gospodarii au o conexiune la internet si doar 24% o conexiune de banda larga, informeaza HotNews.ro.

Citeste si

Autor: Redactia MedLive.ro.

Comentarii

Romania face ce stie cel mai bine, dezbate problema la nesfarsit., in special in privinta surselor de finantare.