Publicat la: 
15/11/2020

De la primele cazuri care au avut loc în Wuhan, China, în decembrie 2019,  infectia cu virusul COVID-19 s-a răspândit rapid în întreaga lume, ulterior fiind declarată pandemie de OMS. Numărul persoanelor infectate a crescut rapid și, pe 19 aprilie 2020, s-a estimat că a fost prezent în 184 de țări diferite, reprezentând peste 2,4 milioane de cazuri confirmate.

Acest scenariu a creat o povară dramatică asupra sistemelor de sănătate care au fost forțate să înființeze noi unități de terapie intensivă și să creeze, în cadrul spitalelor existente, spitale dedicate COVID, cu circuite separate pentru pacienții infectați și neinfectați. O astfel de situație de urgență a redus semnificativ intervenția chirurgicală electivă, pentru a limita pe cât posibil riscurile infecției cu virusul SARS-CoV-2 atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical și auxiliar din spitele si alte unitati sanitare.

In conditiile date ,o varietate de scenarii clinice si protocoale  au fost elaborate persoane abilitate si puse in practica inca de la  începutul pandemiei.

Prioritățile privind tratamentul afectiunilor maligne ale pielii pot fi dificil de gestionat pentru chirurgul plastician, deoarece cancerul de piele poate varia de la tipuri care progresează foarte lent, care pot fi amânate o perioada in vederea tratamentului chirurgical, până la forme agresive care evolueaza rapid si nu trebuie amanate.

Deși este obligatorie o selecție atentă a pacienților candidați la tratament de către chirurgii plastici, nu există sugestii în literatura de specialitate pe baza cărora ar trebui sa existe o lista de priorități de in tratarea afectiunilor urgente in chirurgia plastica. Până în prezent, riscul unei agravări semnificative a prognosticului bolii în decurs de 30 de zile a fost cel mai important parametru pentru lista noastră de priorități.

Conform cazurilor tratate folosind acest principiu, credem că următoarele situații in situatia cancerelor de piele ar trebui luate în considerare pentru intervenția chirurgicală:

 1) Pacienții cu o excizie recentă de melanom, care trebuie să fie supuși reexciziei și biopsiei nodului santinelă (SNB). În cazul SNB pozitiv, acești pacienți pot accesa terapii adjuvante specifice, care trebuie inițiate cât mai curând posibil pentru a limita riscul de recidivă sistemică ;

2) Sângerarea cancerului de piele- ulceratiile. :unele afecțiuni maligne ale pielii pot provoca episoade recurente de sângerare care necesită acces la tratamentul chirurgical de urgență, pentru a evita eventualele complicații ale afectiunii de baza ale pacientului ;

3) Pacienții oncologici care sunt urmăriți pentru tumorile maligne (neoplasme din sfera ginecologica ,neoplasm de sân, melanom etc.)și care dezvoltă metastaze cutanate / subcutanate solitare și rezecabile. În astfel de cazuri, rezecția largă a metastazelor poate îmbunătăți supraviețuirea generală a pacientului;

4) Apariția unor tipuri de cancer de piele cu creștere rapidă și agresive (melanom, angiosarcom etc.). Excizia largă a acestor tumori maligne trebuie efectuată cât mai curând posibil;

5) Urgența trebuie, de asemenea, evaluată cu atenție pentru creșterea rapidă a carcinomului cu celule bazale sau cu celule scuamoase. În cazuri rare, sau la pacienții fragili, cum ar fi pacienții cu transplant, rata de creștere tumorală poate fi rapidă și, în funcție de localizarile anatomice, pot invada, de asemenea, structurile înconjurătoare și profunde care necesită proceduri reconstructive majore sau care cauzează afectarea funcțională permanentă .

Atunci când se tratează pacienții supuși unei intervenții chirurgicale, trebuie respectate câteva principii. Înainte de internarea în spital / secție, trebuie efectuat un screening pentru infecția cu SARS-CoV-2, printr-un triaj direcționat de catre un  cadru medical, pentru a exclude simptomele respiratorii sau contactele recente cu persoanele afectate.

In cazul utilizării telemedicinei, pacientul trebuie urmărit pentru evitarea agravarii bolii în timpul carantinei la domiciliu și reevaluat după confirmarea negativarii a infecției.

Medic: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Chirurgie estetica si reparatorie, Chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva Chirurg

Ionescu Noela Elena,Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale
Medic Primar,...