Publicat la: 
31/03/2016

Evitarea expunerii la soare poate avea consecinte la fel de daunatoare pentru sanatatea noastra precum are fumatul

Femeile care obisnuiesc sa se expuna zilnic la lumina soarelui au rata mortalitatii cu mult mai scazuta decat cele care evita expunerea la razele solare - este concluzia unui studiu publicat saptamana trecuta in revista "Journal of Internal Medicine". Aceasta concluzie, formulata impotriva intuitiei comune conform careia expunerea regulata la soare dauneaza sanatatii pielii, sugereaza nu numai ca razele solare ne aduc o serie de beneficii, ci si ca sunt factorul principal al longevitatii.

Cercetatorii suedezi de la Spitalul Universitar Karolinska din Huddinge, Suedia, au analizat datele a 30 de mii de femei cu varste de peste 20 de ani si din cercetarea acestora a rezultat ca, spre deosebire de cele care au evitat expunerea la soare, cele care obisnuiau sa se expuna zilnic luminii soarelui au fost mai putin predispuse sa dezvolte boli cardiovasculare.

Mai mult decat atat, cercetatorii sugereaza ca lipsa expunerii la lumina razelor solare este la fel de daunatoare pentru sanatate precum este fumatul. Fumatorii in varsta care se expun in mod activ la razele soarelui au, in medie, o durata de varsta mai mare cu 2 ani decat fumatorii care evita expunerea la soare.

"Nefumatorii care au evitat expunerea la razele solare au avut o speranta de viata similara cu fumatorii care obisnuiesc sa se expuna la soare, ceea ce indica faptul ca evitarea expunerii la soare este un factor de risc pentru deces de o magnitudine similara cu fumatul," declara cercetatorii.

In cadrul studiului cercetatorii admit faptul ca expunerea la soare poate creste riscul aparitiei cancerului de piele, insa sunt de parere ca persoanele care fac cancer de piele prin expunerea la soare in mod regulat au un diagnostic mai bun decat cele care evita in mod normal expunerea la soare. Este vorba despre un paradox statistic, deoarece cresterea ratei de longevitate pentru femeile care se expun la razele solare le creste in acelasi timp sansa de a dezvolta cancer.

Cercetatorii recunosc faptul ca nu au gasit inca motivul pentru care expunerea la soare creste speranta de viata, daca este vorba despre beneficiile vitaminei D sau despre alte efecte pe care expunerea la soare le poate avea asupra organismului.

Constatarile autorului principal al studiului, Pelle Lindqvist, au fost afirmate cu privire la faptul ca femeile nu ar trebui sa se expuna la soare pe o durata indelungata de timp, pentru a se proteja impotriva bolilor de piele, insa, de asemenea, trebuie sa stie ca evitarea razelor soarelui este cu mult mai daunatoare decat supraexpunerea la soare.

Sursa: good.is

G.T.