Publicat la: 
14/12/2017

Simptome de gripa la barbati

''Gripa barbatilor'' e subiect de glume pe internet si in viata reala. Barbatii exagereaza severitatea simptomele, se plang mult si nu mai fac nimic cand sunt bolnavi. Ce se intampla cand barbatii racesc si de ce este important sa stabilim care este adevarul?

Deoarece aproximativ jumatate din populatia lumii este formata din barbati, considerarea simptomele respiratorii masculine ca "exagerate" fara dovezi stiintifice riguroase ar putea avea implicatii importante pentru barbati, inclusiv furnizarea insuficienta de servicii medicale, spune Kyle Sue pentru British Medical Journal.

In ciuda incidentei si a prevalentei crescute a bolilor respiratorii virale, nu s-a stabilit daca termenul "gripa barbatilor'' este definit in mod corespunzator sau este doar un termen peiorativ inradacinat, fara baza stiintifica, astfel ca, in articolul publicat in thebmj, Kyle Sue investigheaza daca barbatii au cu adevarat simptome mai grave de gripa si daca acest lucru ar putea avea o baza evolutiva.

Despre soareci si barbati

Soarecii au fost mult timp acceptati ca modele bune pentru cercetarea medicala. Mai multe studii arata ca soarecii de sex feminin au raspunsuri imune mai puternice decat cei de sex masculin. Aceasta a dus la ipoteza ca hormonii sexuali au un rol important in depasirea simptmelor de gripa. Un alt studiu pe soareci sugereaza ca stresul si nivelurile de corticosteron au un rol, concluzionand ca "cresterea nivelurilor de corticosteron induse de infectie la femei pot suprima simptomele infectiei"

Modele la om

Cercetarile pe oameni indica, de asemenea, raspunsuri diferite la gripa la barbati si femei. Chiar si Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza ca "sexul trebuie luat in considerare cand se evalueaza expunerea si a simptomele gripale". Date epidemiologice din 2004-10 pentru gripa sezoniera din Hong Kong au aratat ca barbatii adulti au avut un risc mai mare de admitere in spital, si intr-un studiu observational privind mortalitatea la gripa din 1997 pana in 2007, barbatii au avut rate mai mari de deces asociate gripelor in comparatie cu femeile din aceleasi grupe de varsta.

Diferentele sexuale se extind la alte infectii respiratorii dincolo de gripa. in multe boli respiratorii acute, barbatii sunt mai susceptibili la complicatii si prezinta o mortalitate mai mare. Intr-un studiu au fost chestionati barbatii si femeile care au mers la medicul de familie pentru simptome comune ale bolilor respiratorii minore infectioase, constatand ca "era mult mai probabil ca femeile sa inceteze activitatile ca urmare a unui singur simptom. Acest studiu contrazice mitul ca barbatii reduc mai mult activitatile decat femeile prin exagerarea gravitatii simptomelor.

Diferenta de gen si imunitatea

Unele studii sustin in mod clar ca barbatii care au o morbiditate si mortalitate mai mari la boala respiratorie virala decat femeile, deoarece au un sistem imunitar mai putin robust. Cu toate acestea, concluziile pot fi limitate de partinirea autorului, fara a include critici sau dovezi sustinute. In plus, diferentele observate in aceste studii pot sa nu fie reprezentative pentru toate virusurile respiratorii.

S-a sugerat ca diferenta de gen in imunitate pare a fi modulata prin diferente hormonale, cu estradiol fiind imunoprotector si testosteron fiind imunosupresiv. Cu toate acestea, studiile analizate nu au luat in considerare alte diferente intre sexe - de exemplu, barbatii au rate mai mari de fumat la nivel mondial si sunt mai putin susceptibili sa previna boli sau sa caute un medic cand sunt bolnavi.

Autorii unui studiu speculeaza faptul ca imunitatea redusa este mai putin importanta pentru barbati, deoarece barbatii din mai multe specii sunt mai susceptibili sa moara de traume inainte ca o infectie sa ii ucida. Alti cercetatori sunt de acord ca intre specii, strategia masculina care rezulta din concurenta intra-sexuala mai puternica decat in ​​randul femeilor a dus la o mai mica investitie in imunitate.

Conceptul de gripa a barbatilor, asa cum este definit in mod obisnuit, este nedrept. Barbatii nu pot sa exagereze simptomele, ci sa aiba raspunsuri imune mai slabe la virusurile respiratorii virale, ceea ce duce la o mai mare morbiditate si mortalitate decat la femei.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Iordachi Iulia - Elena,Medic Medicina de Familie
Medic Medicina...
Zarnescu Oana,Medic Specialist Med. Familie
Medic Specialist...
Surugiu Elena,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Femeile au un risc mai mare decat barbatii de a-si pierde viata in urma unui infarct miocardic din cauza unei proaste diagnosticari care pune situatia de disconfort pe seama unei crize de anxietate, potrivit unui studiu canadian, relateaza AFP, citat de Agerpres. Cercetatorii de la Universitatea McGill din Montreal au analizat diferenta dintre...
Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon va începe săptămâna viitoare. Anul acesta urmează a fi utilizate 500.000 de doze pentru vaccinarea persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi,...
Infidelitate sexuala vs infidelitate emotionala/ Foto: MorgueFile.com Ce ar supara un barbat mai tare: sa afle ca prietena sa face sex cu un alt barbat sau sa stie ca aceasta s-a indragostit de altcineva? Dar ce ar fi mai suparator pentru o femeie? In cel mai mare studiu referitor la infidelitate, femeile si barbatii au avut reactii complet...
Cercetatorii companiei Mintel a raportat noi date referitoare la frecventa durerilor de cap, acestea aratand ca 73% dintre femeile intervievate au avut o durere de cap in ultimele sase luni. In ceea ce priveste barbatii, doar 62% au raportat o migrena in aceeasi perioada. Sondajele au aratat ca femeile sunt mai predispuse la durerile de cap din...
  Infectii respiratorii virale / Foto: Freedigitalphotos.net   In sezonul rece, incidenta infectilor respiratorii virale creste seminificativ, mai ales in randul copiilor. De asemenea, manifestarile clinice sunt mai prezente in randul acestora, datorita particularitatilor imunologice si anatomice ale copiilor (imaturitatea sistemului imun,...