Publicat la: 
21/06/2019

Pacientii care sufera de boala arteriala periferica pot sa beneficieze de exercitii si fara sa simta durere, potrivit unui studiu elaborat de Societatea Europeana de Cardiologie.

Aproximativ 200 de milioane de oameni din intreaga lume sunt diagnosticati cu boala arteriala periferica (PAD). In acest caz, arterele de la nivelul picioarelor sunt infundate, fiind astfel restrictionat fluxul sanguin al picioarelor. Riscul accidentului vascular cerebral si al atacului de cord este crescut din aceasta cauza. De asemenea, fumatul, diabetul, hipertensiunea arteriala si colesterolul ridicat cresc riscul de PAD. Aproximativ 30% dintre pacienti au dureri si crampe la picioare cand merg pe jos, aceasta conditie fiind numita claudicare intermitenta.

Exercitiile fizice sunt o conditie necesara pentru a face fata bolii, alaturi de renuntarea la fumat, o dieta sanatoasa si pierderea in greutate. In acest mod sunt imbunatatie simptomele, mobilitatea si calitatea vietii in general.

”De ani de zile, exercitiile standard recomandate pentru PAD sunt mersul pe jos, chiar daca pacientul simte durere moderata sau severa. Cercetarile anterioare au demonstrat ca mersul pe jos imbunatateste calitatea vietii. Chiar daca acestia simt durere, trebuie sa o depaseasca si sa continuie. Totusi, multi oameni cu PAD fie nu fac deloc exercitii fizice, fie fac prea putine. Multi sustin ca durerea ii descurajeaza. Alte studii au demonstrat ca si programele de exercitii care nu provoaca durere sunt la fel de eficiente, dar pacientii nu au intotdeauna aceasta optiune”, explica Edward Lin, de la Universitatea din Toronto, Canada.

Acest studiu a analizat cele mai bune cercetari si a comparat programele traditionale cu cele alternative de exercitii fizice. S-au axat pe participantii care au reusit sa termine programul de exercitii si au tinut cont de sesiunile de exercitii efectuate.

Programul traditional a constat in mersul pe jos pana cand a aparut durerea moderata sau severa. Pacientii s-au odihnit pana cand a disparut durerea, repetand apoi procesul. Programul de exercitii alternative s-a bazat pe mersul pe jos, dar nu atat de mult incat sa apara durerea, bicicleta de exercitii pentru brate, antrenamente de rezistenta, antrenamente de circuit si aerobic la nivelul membrelor inferioare.

In analiza au fost incluse 84 de studii, totalul fiind de 4.742 de pacienti. De asemenea, au existat 64 de programe traditionale si 58 de programe alternative. Rata pacientilor care au reusit sa termine programul a fost cu 6% mai mare in cazul programelor cu forme alternative de exercitii. De asemenea, acelasi grup a avut un procent cu 8% mai mare privind numarul de sedinte de exercitii efectuate.

”Durerea a jucat un rol major privind frecventa sedintelor si finalizarea programelor. Mersul pe jos, chiar daca implica durere, este eficient, dar asta numai daca pacientii nu renunta. Se pare ca si alte tipuri de activitati functioneaza, iar oamenii ar trebui sa le ia in considerare”, adauga Lin.

Totusi, specialistii sustin ca fiecare pacient ar trebui sa beneficieze de un plan de exercitii individualizat, in functie de preferinte, dar si de abilitatile fizice.

”Durerea nu este neaparat o parte necesara a exercitiilor pentru pacientii cu boala arteriala periferica. Daca pacientii nu suporta durerea, trebuie sa fie incurajati sa faca programe alternative. Important este sa isi mentina activitatea fizica pe termen lung”, concluzioneaza Lin.

Sursa: www.escardio.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Reumatologie

Medicina Primar...
Lilea Georgiana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Posea Alina,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Cercetatorii de la Universitatea Tulane dezvolta analgezice care nu creeaza dependenta, dar functioneaza ca si morfina. Acestea diminueaza inflamatia, accelereaza recuperarea si previne recidiva durerii cronice. Morfina si alte analgezice pe baza pe opiu sunt foarte eficiente in tratarea durerii initial, dar studiile au aratat ca acestea pot face...
Durerile cronice afecteza viata cotidiana / Foto: SmartWoman   Fara indoiala, numeroase persoane sufera de dureri cronice. Acestea ne afecteaza viata cotidiana, ne fac sa ne simtim extenuati, provoaca insomnii, care diminueaza eficienta si puterea de munca. Durerea este modul prin care organismul avertizeaza ca ceva nu functioneaza normal si...
Pacientii care sufera de boala arteriala periferica pot sa beneficieze de exercitii si fara sa simta durere, potrivit unui studiu elaborat de Societatea Europeana de Cardiologie. Aproximativ 200 de milioane de oameni din intreaga lume sunt diagnosticati cu boala arteriala periferica (PAD). In acest caz, arterele de la nivelul picioarelor sunt...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Purdue incearca sa descopere constant noi medicamente pentru oamenii care se confrunta cu tulburari ale consumului de alcool, durere cronica si tulburari de dispozitie. Astfel, au descoperit ca doua peptide si o proteina gasita in spanac ar putea fi cheia catre dezvoltarea unor noi medicamente, potrivit...
Pacientii care sufera de boala arteriala periferica pot sa beneficieze de exercitii si fara sa simta durere, potrivit unui studiu elaborat de Societatea Europeana de Cardiologie. Aproximativ 200 de milioane de oameni din intreaga lume sunt diagnosticati cu boala arteriala periferica (PAD). In acest caz, arterele de la nivelul picioarelor sunt...