Publicat la: 
23/08/2018

spatii verzi

Cercetatorii considera ca, daca locuiesti in apropierea spatiilor verzi din mediul urban, riscul de cancer mamar este mai scazut, anunta sciencedaily.com.

Studiul, realizat de ”Institute of Global Health”, din Barcelona, s-a concentrat pe legatura dintre spatiile verzi si cancerul la san. Cercetatorii au analizat datele a 3600 de femei din Spania si au concluzionat ca riscul cancerului mamar este mai mic pentru femeile care traiesc aproape de spatiile verzi din zonele urbale, cum ar fi gradinile sau parcurile.

Cercetarile anterioare au demonstrat ca exista o legatura intre spatiile verzi si sanatate, inclusiv cea mentala, sau speranta de viata mai mare. Pentru varstnici, spatiile verzi au fost asociate cu incetinirea declinului cognitiv, iar pentru copii cu imbunatatirea capacitatii de a-si mentine atentia, cu dezvoltarea emotionala si cu schimbari structurale benefice la nivelul creierului.

Pana in prezent, puține studii s-au axat pe relatia dintre expunerea la spatiile verzi naturale si riscul de cancer, in special cancerul de san, fiind cea mai frecventa boala maligna in randul femeilor, care cauzeaza cele mai multe decese in randul populatiei feminine.

Autorii au colectat si analizat date de la 1738 de pacienti cu cancer mamar si de la 1900 de participanti fara istoric al bolii, care traiesc in provincii spaniole (Asturias, Barcelona, Cantabria, Girona, Guipuzcoa, Huelva, Leon, Madrid, Navarra si Valencia).

Fiecare participant a sustinut un interviu, in cadrul caruia a oferit detalii legate de istoricul rezidential, nivelul socio-economic, stil de viata, si activitati fizice. Informatiile privind apropierea de spatiile verzi din mediul urban si de zonele agricole, nivelul poluarii aerului si densitatea populatiei au fost obtinute prin codificarea geografica a adresei rezidentiale a fiecarui participant.

”Am descoperit un risc redus de cancer mamar in randul femeilor care traiesc mai aproape de spatiile verzi din mediul urban. In schimb, femeile care traiesc mai aproape de zonele agricole au avut un risc mai ridicat. Aceste constatari sugereaza ca asocierea dintre spatiul verde si riscul de cancer mamar depinde de utilizarea terenului”, spune Cristina O'Callaghan-Gordo, autorul studiului.

”Cercetatorii au gasit o legatura intre distanta fata de spatiile verzi si riscul de cancer mamar. Cu alte cuvinte, riscul de cancer mamar scade cu cat resedinta este mai aproape de un spatiu verde urban. Aceste descoperiri evidentiaza importanta acestor spatii naturale pentru sanatatea noastră si arata de ce ele reprezinta o componenta esentiala a mediului urban, nu doar sub forma unor zone izolate, ci ca o retea care sa lege intreaga zona urbana si de care sa beneficieze toti locuitorii", spune Mark Nieuwenhuijsen, coordonatorul studiului.

”Inca nu stim cu exactitate care dintre caracteristicile spatiilor naturale sunt cele mai benefice si nici nu intelegem pe deplin mecanismele care stau la baza acestor efecte benefice. Alte studii au demonstrat ca aceste beneficii sunt datorate de activitatile fizice mai intense si de reducerea poluarii aerului. In orice caz, noi nu am reusit sa demonstram aceste asocieri. Consideram ca ar putea exista alte motive, cum ar fi nivelul mai scazut de stres al oamenilor care traiesc in apropierea spatiilor verzi, dar este nevoie de cercetari suplimentare pentru a demonstra aceasta ipoteza”, spune  Manolis Kogevinas.

Rezultatele studiilor anterioare au sugerat ca asocierea dintre riscul crescut de cancer de san si proximitatea rezidentiala a terenurilor agricole poate fi cauzata de utilizarea pesticidelor.

”Nu am analizat nivelul expunerii la chimicalele folosite in agricultura in studiul nostru, dar cu singuranta vor fi luate in considerare in cercetarile viitoare”, afirma O'Callaghan-Gordo.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180821094308.htm

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Primar
Ciausu Gabriela,Medic primar
Medic primar
Oprea Carmen,Medic primar
Medic primar
Ciurescu Daniel,Medic primar
Medic primar