Publicat la: 
13/12/2016

Experientele religioase activeaza in creier aceeasi zona ca si sexul, drogurile si muzicaStiinta si religia si-au gasit in sfarsit un interes comun: creierul uman. O noua cercetare dezvaluie neurostiinta din spatele experientelor religioase intense, sugerand ca momentele de iluminare spirituala sunt coordonate de aceleasi circuite ale creierului care sunt activate atunci cand ne indragostim, facem sex, ascultam muzica sau luam droguri, scrie iflscience.com.

"Experienta religioasa este, probabil, partea cea mai influenta a modului in care oamenii iau decizii care ne afecteaza pe toti,. Intelegerea a ceea ce se intampla in creier pentru a se ajunge la aceste decizii este foarte importanta", a spus co-autorul Jeff Anderson de la Universitatea de Medicina Utah.

Pentru a-si da seama cum afecteaza credinta activitatea neurologica, cercetatorii au folosit imagistica prin rezonanta magnetica (fMRI) pentru a scana creierul a 19 mormoni, in timp ce efectuau sarcini menite sa trezeasca sentimente spirituale. Acestea au inclus ascultarea de lecturi din Cartea Mormonilor si vizionarea de materiale video a scenelor biblice.

In timpul experimentului, participantii au fost intrebati in mod regulat daca "simt spiritul", identificat ca fiind un sentiment de pace si apropiere de Dumnezeu si de altii si au fost instruiti sa apese un buton cand au ajuns la varful senzatiei spirituale.

Descriind concluziile lor in revista Social Neuroscience, cercetatorii scriu ca momentele de experienta religioasa intensa au avut tendinta sa se caracterizeze printr-o activare puternica intr-o regiune a creierului numita nucleul accumbens, aceasta zona este puternic implicata in producerea de sentimente de placere, ca raspuns la stimuli cum ar fi sexul, muzica, mancarea si drogurile.

Autorii studiului au constatat si o activare in cortexul prefrontal medial, care este implicat in functii cognitive superioare, cum ar fi rationamentul. Acest lucru sugereaza ca experientele religioase sunt partial produse prin hotarare constienta si atribuirea de valoare stimulilor religiosi, ceea ce inseamna oamenii credinciosi aleg in mod activ credintele lor.

Chiar daca aceste rezultate pot fi fascinante, autorii studiului avertizeaza asupra faptului ca nu pot fi trase totusi prea multe concluzii, pentru ca experientele religioase pot diferi enorm intre indivizi si culturi, si sunt, prin urmare, susceptibile de a avea o gama larga de cauze si consecinte neurologice.

Autor: A.R.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Sahlean Mihaela,Psiholog Clinician Principal, Doctor in Psihologie
Psiholog...
Bajan Valentina,Psiholog, Psihoterapeut, Competenta in Psihoterapie integrativa si Psihologie clinica
Psiholog,...
Nedelcu Elena,Medic Specialist
Medic Specialist
Psiholog