MEDICINA GENERALA

09 Februarie 2016

Expertii in microcefalie afirma ca sunt uluiti de severitatea unor cazuri observate in Brazilia

Expertii in microcefalie, defectul din nastere care a starnit teama in urma recentei epidemii a virusului Zika, afirma ca sunt uluiti de severitatea unui mic numar de cazuri observate in Brazilia, scrie Reuters.

Consultarile dintre doctorii brazilieni si americani s-au intensificat in ultimele doua saptamani si mai multe autoritati in materie au observat tipare de probleme foarte grave si neobisnuite in urma scanarii creierului copiilor afectati.

"Suntem intr-un proces de colectare rapida a informatiilor pentru cazurile observate", a declarat dr. William Dobyns, genetician la Seattle Children's Hospital. "Cazurile pe care am reusit sa le examinez, foarte preliminar, sunt mult mai severe decat o simpla microcefalie"

Virusul Zika este transmis de tantari, generand simptome in circa 20% din cazuri. Dar un numar foarte mare de cazuri de microcefalie in randul nou-nascutilor din regiuni ale Braziliei unde se manifesta epidemia de Zika au generat emotie la nivel international. Aceasta asociere suspecta a determinat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sa declare o urgenta internationala de sanatate.

Dobyns are o experienta de 30 de ani in studiul si tratarea microcefaliei, o boala definita printr-un craniu anormal de mic la nou-nascuti care poate conduce la dizabilitati medii sau severe.

Impreuna cu un mic grup de geneticieni si specialisti in microcefalie, acesta a analizat recent scanarile efectuate asupra catorva cazuri si care i-au fost trimise de un coleg din Brazilia. Toti expertii au fost uluiti de amploarea malformatiilor.

"Acesti copii au o forma foarte severa de microcefalie", a spus Dobyns. "Creierul nu este doar mic, este mic cu malformatii ale cortexului cerebral si cu calcifieri. Are aparenta unei afectari foarte severe si distructive a creierului".

Foarte alarmanta este prezenta in cazurile braziliene a unui exces de lichid cefalo-rahidian intre creierul si craniul copiilor, noteaza acesta.

"In cazul in care creierul creste si deodata se micsoreaza, atunci vei vedea lichid intre creier si craniu", spune el. "Este un model care sugereaza o reducere in dimensiuni a creierului".

Dr. Leonardo Vedolin, neuroradiolog si cercetator la spitalul Moinhos de Vento din Porto Alegre, Brazilia, afirma ca, in general, 5% din cazurile de microcefalie sunt severe. Dar aceasta proportie pare mai mare in cazurile inregistrate in prezent in Brazilia.

Oficiali din serviciile braziliene de sanatate investigheaza peste 4.000 de cazuri de suspiciuni de microcefalie, confirmand peste 400. Anterior epidemiei de Zika, Brazilia inregistra o medie anuala de microcefalie de 163 de cazuri in ultimii cinci ani, potrivit OMS. In 17 dintre noile cazuri, prezenta Zika a fost identificata la mamele copiilor.

O analiza efectuata asupra a 35 de copii nascuti cu microcefalie in perioada epidemiei de Zika a intarit suspiciunile legate de acest virus.

Mamele celor 35 de copii au trait sau au vizitat o regiune afectata de epidemia Zika in perioada sarcinii. 25 de copii au o forma severa de microcefalie si 17 au cel putin o anomalie neurologica.

Dr. Frank Esper, expert in boli infectioase la Rainbow Babies & Children's Hospital din Cleveland, a spus ca asteapta un nou set de studii legate de Zika si microcefalie care vor oferi o imagine mult mai clara in prima jumatate a anului 2016.

Circa 2,3% dintre copii manifesta microcefalie. Unele cazuri sunt atat de minore incat nu implica nicio complicatie.

Circa 0,1% din cazuri sunt atat de severe incat necesita ingrijiri pe viata, spune el. Exista multe cauze cunoscute, printre care o gama larga de anomalii genetice precum sindromul Down, privarea fetusului de oxigen, citomegalovirusul sau sindromul alcoolic fetal sever.

Durata de viata in cazurile foarte grave poate fi de la cateva luni la zece ani, in functie de ingrijirile medicale acordate, potrivit dr. Dobyns.

Dr. Dawn Nolt, membru al Asociatiei Americane a medicilor Pediatrici (AAP) afirma ca in multe cazuri severe acesti copii au nevoie de tratament pentru crize epileptice si ar putea avea nevoie de ajutor pentru activitati zilnice precum mancatul sau mersul.

R.M.Echipa MedLife de Boli Infectioase

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.