Publicat la: 
5/07/2016

Fetele ale caror prietene au copii sunt mai putin predispuse sa ramana gravide- studiu

Fetele care au prietene ce au dat nastere la o varsta frageda sunt mai putin predispuse sa ramana gravide, sugereaza un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori americani de la Universitatea din Michigan. Pentru acest studiu cercetatorii au comparat doua grupuri de tinere: cele ale caror prietene de aceeasi varsta erau deja mame si cele ale caror prietene au experimentat avortul timpuriu.

Acest experiment a avut ca scop observarea efectelor pe care alegerile tinerelor in ceea ce priveste viata intima, dorinta de a isi intemeia o familie, precum si alegerile lor in ceea ce priveste planul de studiu si planificarea vietii de adult.

In total cercetatorii au chestionat circa 595 de tinere de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, care au participat la acest studiu de piata de mai multe ori de-a lungul timpului, incepand cu anul 1994, cand acestea se aflau in perioada adolescentei.

Prin comparatie cu fetele ale caror prietene au avut experiente precum pierderea sarcinii, tinerele ale caror prietene au devenit mame la varsta adolescentei au fost mai putin dispuse sa isi inceapa viata sexuala si sa ramana gravide sau sa se casatoreasca in aceasta perioada, si au avut mai multe sanse sa se inscrie si sa isi termine studiile superioare.

"Adolescentii invata din greselile prietenilor lor," a declarat Dr. Olga Yakusheva, coautoarea prezentului studiului, publicat luna aceasta in jurnalul de specialitate "Journal of Adolescent Health", pentru reuters.com.

Mai mult decat atat, fetele din grupul acelora care aveau prietene ce au devenit mame la o varsta frageda au fost cu 5% mai putin predispuse sa dea nastere ele insele la o varsta frageda, prin comparatie cu fetele ce apartineau grupului celor care aveau prietene ce au facut avort spontan.

"16 fete din 100 ale caror prietene au facut avort spontan au devenit la randul lor mame, in timp ce in randul fetelor ale caror prietene au devenit mame la o varsta frageda sansele ca acestea sa devina mame la randul lor in perioada adolescentei a fost de numai 11%," a mai declarat Dr. Olga Yakusheva.

Sansele ca acestea sa se casatoreasca inainte de a implini varsta de 20 de ani au fost mai mici cu aproximativ 6% in randul fetelor ale caror prietene au devenit mame la o varsta frageda, decat in randul celor ale caror prietene au experimentat pierderea sarcinii la varsta adolescentei. Mai mult decat atat, fetele ce apartineau primului grup au avut cu 8% mai multe sanse sa isi termine studiile superioare, prin comparatie cu fetele din cel de-al doilea grup.

Stigmatizarea ar putea fi unul dintre motivele pentru care adolescentele care aveau prietene ce au devenit mame la o varsta frageda au ales sa nu ramana insarcinate; facand sex mai putin frecvent, adolescentele au avut mai putine sanse sa ramana insarcinate, a declarat unul dintre cercetatori.

"Tinerii sunt adesea ostracizati din cercul de prieteni din care fac parte, iar acest lucru este socant pentru membrii grupului, care invata din greselile prietenelor lor. Ceea ce studiul nostru arata este ca tinerele trebuie sa invete nu numai cum sa se protejeze pentru a nu ramane insarcinate, ci si de ce este bine sa faca acest lucru," a adaugat coautoarea studiului.

Sursa: Reuters

G.T.