MEDICINA GENERALA

20 Octombrie 2010

FOTOGALERIE Pastile cu vopsea, praf de caramida si ceara de parchet. Fenomenul medicamentelor contrafacute, o afacere de miliarde de dolari

FOTOGALERIE Pastile cu vopsea, praf de caramida si ceara de parchet. Fenomenul medicamentelor contrafacute, o afacere de miliarde de dolari

Diferentele sunt aproape invizibile

Piata medicamentelor contrafacute concureaza ca valoare marile companii farmaceutice, estimandu-se ca, anul acesta, volumul global de vanzari va atinge nu mai putin de 75 de miliarde de dolari. Deosebit de periculoase pentru pacienti, s-a descoperit ca acestea pot contine substanta activa* in procent cu mult peste doza admisa, dar si metale grele, arsenic, acid boric sau ceara de parchet.

Astfel, "intr-un laborator ilegal de productie din Columbia, pentru a se obtine culoarea exacta a unui medicament, s-a folosit o vopsea pe baza de plumb, iar pentru luciul specific, ceara de parchet", a povestit Steve Allen, oficialul unei companii farmaceutice. "In procesul de conglomerare pentru comprimare, s-a utilizat praf de caramida, iar ca efect speciale se foloseste uneori acid boric, cu efecte grave in insuficienta renala. Intr-un laborator din Egipt, culoarea Viagrei contrafacute a fost obtinuta cu tus albastru."

Medicamente contrafacute in Romania

In perioada 2004-2010, au fost descoperite in 92 de tari 63 de milioane de tablete si fiole contrafacute, precum si substanta activa care ar fi putut fi folosita pentru fabricarea ilegala a inca 64 de milioane de tablete si fiole. In farmaciile din Romania nu au fost gasite medicamente contrafacute si nici laboratoare de fabricare ilegala a medicamentelor. Medicamentele contrafacute - doar pastile, fara ambalaj - sunt aduse din afara tarii, impachetate in pungi de plastic cu un volum de circa 3 litri, motiv pentru care au putut fi confiscate mii de pastile la un singur transport depistat, a declarat Gabriel Turcu - reprezentant REACT Romania. In Romania "nu exista cazuri de fabricare, doar import si distributie", a adaugat el. Din cateva orase mari (Bucuresti, Suceava, Iasi etc., potrivit cercetarilor derulate de autoritati), acestea se vand prin intermediul farmaciilor online, prin anunturile online pe portalele locale, in cluburi si centre de fitness.

Internetul este in acest moment principalul canal de distribuire a produselor contrafacute. Cat priveste actiunea autoritatilor, pana acum, in Romania exista noua cazuri penale pe contrafacere de medicamente. Dintre acestea, trei sunt in instanta, iar o persoana a fost condamnata si executa pedeapsa cu inchisoare.

OMS estimeaza ca peste 50% din medicamentele vandute pe internet sunt contrafacute. Fara sa stie, oameni din toata lumea isi pun viata in pericol cumparand medicamente fara reteta, de pe internet. De cele mai multe ori, este vorba despre medicamente pentru scaderea colesterolului, pentru Alzheimer, pentru combaterea durerii sau pentru disfunctii erectile (viagra). Acestea pot contine prea mult, prea putin sau deloc din substanta activa pe care o contine medicamentul original. Au un aspect similar cu originalele, insa sunt produse de persoane necalificate, in conditii precare, neigienice, in laboratoare improvizate. In cele mai grave cazuri, medicamentele contrafacute pot cauza moartea.

Cum stii ca medicamentul pe care il iei este bun sau nu?

Un utilizator obisnuit de medicamente isi da cu greu seama cand are de a face cu ceva contrafacut, a declarat pentru MedLive.ro Steve Allen, Pfizer Global Security Senior Director. "Totusi, daca esti obisnuit sa iei un anumit medicament, in fiecare zi, stii mai multe despre felul in care arata el, culoarea, consistenta, grafica sau textura ambalajului etc.; daca produsul este contrafacut, ai mai multe sanse sa observi asta. Siglele imprimate pe ambalaj sau codurile de bare pot fi de asemenea copiate, fara eforturi sofisticate. In acest moment, pacientul trebuie sa se adreseze direct medicului sau farmacistului. Ar fi bine sa existe chiar o linie telefonica, un hotline unde pacientii sa informeze asupra unor situatii de acest tip."

Cum apar diferentele majore intre procentele de substanta activa dintr-un medicament contrafacut?

In laboratoarele ilegale improvizate, substantele folosite sunt in general aceleasi cu cele dintr-un laborator avizat. De ce se intampla atunci ca o substanta activa sa apara prea mult, prea putin sau deloc in compozitia unei pastile contrafacute? Raspunsul este simplu - conditiile si echipamentele utilizate sunt practic inexistente, iar cand ingredientele sunt amestecate cu mana, compozitia medicamentului este compromisa, explica Allen.

Alaturi de Pfizer, companii precum Sanofi-Aventis sau GFK se mobilizeaza in combaterea acestui fenomen infractional major, a mai spus Steve Allen.

Conferinta regionala

Miercuri si joi, la Bucuresti se reunesc oficiali din Romania, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Ucraina o conferinta regionala ce evalueaza dimensiunea riscului asupra pacientilor si sanatatii publice; se doreste, de asemenea, dezvoltarea unui plan de actiune comun de combatere a fenomenului. Participa reprezentanti ai autoritatilor vamale, politie, autoritati sanitare, procurori, avocati specializati in domeniu, reprezentanti ai societatii civile si membri ai Pfizer Global Security, se arata intr-un comunicat. Exista dovezi ale prezentei medicamentelor contrafacute in toate cele sase tari prezente la acest eveniment. De exemplu, au fost depistate potentiale retele de traficanti intre China si Slovacia, din Hong Kong in Polonia si din Hong Kong in Slovacia.

  • Mai mult de jumatate de milion de medicamente contrafacute au fost confiscate in Europa anul trecut.
  • Vanzarile de medicamente contrafacute in Europa au ajuns la aproape 10,5 miliarde de dolari.
  • Cat priveste Pfizer, s-au identificat in toata lumea contrafaceri a peste 40 din produsele marcii.

* Substanta activa a medicamentului = substanta care trateaza efectiv boala. Pe langa aceasta, mai sunt substante precum excipientii = substanta farmacologic inactiv, in care se incorporeaza una sau mai multe substante active, pentru a deveni consumabile sau manipulabile.

Citeste si The Counterfeiting Superhighway / Sursa: EAASM (pdf download)

Emma Olaru, MedLive.roEchipa MedLife de Medicina Generala

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.