Publicat la: 
28/09/2017

Fracturile nedetectate, asociate durerilor de spate la barbatii in varsta

Aproximativ trei din cinci barbati aflati la o varsta inaintata sufera de mici fracturi asociate osteoporozei, arata un nou studiu publicat in revista de specialitate Journal of Bone and Mineral Research. Astfel de fracturi pot fi cauza durerilor lombare aparent inexplicabile, raportate de pacienti, iar prevenirea aparitiei acestor fracturi ar putea reduce in mod considerabil handicapul locomotor ce apare la barbatii in varsta pe acest fond, sunt de parere autorii.relateaza reuters.com.

Chiar si atunci cand fracturile coloanei vertebrale nu sunt diagnosticate de catre specialisti, ele pot provoca dureri de spate si ingreuna flexibilitatea si mobilitatea, in special in randul pacientilor in varsta, declara autorul principal al studiului, Dr. Howard Fink, cercetator in cadrul Veterans Affairs Health Center din Minneapolis.

Fracturile vertebrale sunt o problema frecventa si in randul pacientilor ce sufera de osteoporoza sau de un sistem osos slabit. Cu toate acestea, cele mai multe cercetari au fost efectuate in randul femeilor in varsta, iar studiul de fata este primul care se concentreaza asupra pacientilor de sex masculin, arata raportul oamenilor de stiinta.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au examinat datele medicale a 4.400 de barbati cu varste de peste 65 de ani pe o perioada de doi ani, intre anii 2000 si 2002.

Fiecare participant au participat la un sondaj de opinie in cadrul caruia au raportat aparitia durerilor de spate pe tot parcursul studiului, dar si la o diferenta de patru ani si jumatate mai tarziu. Mai mult, fiecarui participant i s-au efectuat analize cu raze X pentru detectarea fracturilor de spate pe tot parcursul studiului.

Un total de 28 de barbati au fost diagnosticati cu fracturi vertebrale in tot acest timp, iar 169 de barbati au suferit in aceasta perioada de fracturi vertebrale ce au ramas nediagnosticate.

70% dintre cei din urma au raportat dureri de spate, prin comparatie cu 59% dintre barbatii care nu sufereau de micro fracturi ale coloanei vertebrale, iar 93% dintre barbatii diagnosticati cu fracturi vertebrale au raportat prezenta durerilor.

Studiul demonstreaza ca rezultatele sunt similare cu cele observate la femeile varstnice, desi este vorba despre un grad de risc mai mic pentru aparitia micro fracturilor in randul barbatilor, declara Dr. Aaron Buckland, directorul departamentului de cercetare din cadrul New York University Langones Spine Center.

Care sunt cauzele aparitiei osteoporozei?

Multi factori pot contribui la declansarea osteoporozei, iar asupra catorva putem interveni prin schimbarea stilului de viata si a alimentatiei.

Administrarea calciului si a vitaminei D, precum si expunerea la soare sunt importante pentru mentinerea densitatii minerale osoase. De asemenea, efectuarea exercitiilor fizice regulate si controlul greutatii corporale pot contribui la prevenirea aparitiei osteoporozei, adauga Dr. Buckland.

Cu toate acestea, desi durerea de spate este primul si cel mai important simptom al prezentei unei micro fracturi vertebrale, cel mai adesea astfel de dureri sunt de natura musculara, prin urmare nu pot depasi o perioada de sase saptamani, raspund la tratamentul antiinflamatoente si exercitiile de intarire a masei musculare.

Daca aveti dureri de spate persistente, simtiti amorteli si tulburari intestinale, atunci este recomandata vizita la medicul de specialitate pentru a beneficia de o diagnosticare corecta, conchide Dr. Buckland.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ortopedie

Medic Specialist
Anglitoiu Bogdan,Medic specialist
Medic specialist
Medic Specialist
Drira Ouassim,Medic specialist
Medic specialist

Articole similare

Demodata geanta diplomat / Foto: PhotoXpress.com Au inlocuit demodatele "genti-diplomat", inghitind laptopuri, carti si alte accesorii, atarnand pe umerii barbatilor cu o greutate medie de 6,2 kg. Moda promovata de celebritati ca David Beckham, Jude Law sau Brad Pitt are si efecte negative: gentile voluminoase pe care le poarta pot duce la...
Specialistii de la ”UNC School of Medicine” au demonstrat, printr-un nou studiu, ca ar putea stimula o anumita regiune a creierului cu un curent slab de energie eletrica pentru a consolida ritmul creierului in mod natural si pentru a scadea semnificativ simptomele asociate durerii cronice de spate, potrivit sciencedaily.com. Rezultatele...
Durerile lombare sunt principala cauza a incapacitatii de munca la scara mondiala si se afla la originea unei treimi din cazurile de invaliditate provocate de munca, arata doua studii preluate de AFP. Comparand statisticile din 187 de tari, cercetatorii americani si australieni au constatat ca aproape o zecime (9,4%) din populatia lumii -...
Durerea din spate este principala cauza a dizabilitatii la nivel mondial si devine din ce in ce mai frecventa pe masura ce populatia imbatraneste. Cei mai multi oameni care au un episod de durere de spate se recupereaza in sase saptamani, dar doua treimi au inca dureri dupa trei luni. Durerea poate persista pana la 12 luni, dar de obicei este mai...
Aproximativ trei din cinci barbati aflati la o varsta inaintata sufera de mici fracturi asociate osteoporozei, arata un nou studiu publicat in revista de specialitate Journal of Bone and Mineral Research. Astfel de fracturi pot fi cauza durerilor lombare aparent inexplicabile, raportate de pacienti, iar prevenirea aparitiei acestor fracturi ar...