Publicat la: 
20/10/2010

Fracturile osteoporotice, o cauza importanta de dizabilitate si deces

Fractura osteoporotica / Foto: Captura Youtube

Osul este un tesut viu care se reconstruieste permanent. In copilarie si tinerete, organismul lucreaza in principal la constructia structurii osoase, iar in jurul varstei de 30 de ani masa osoasa atinge apogeul. Dupa acest moment, organismul mentine un echilibru intre procesul de formare si cel de deteriorare a masei osoase. Osteoporoza apare atunci cand, din diverse cauze, se pierde acest echilibru.

Osteoporoza este o afectiune in care sunt reduse atat densitatea cat si calitatea osului "oase poroase". Riscul de fractura creste pe masura ce oasele devin mai poroase si mai fragile. Boala se instaleaza silentios, fara simptome, si este progresiva.

Femeile sunt mai predispuse la osteoporoza decat barbatii

Poate nu e corect, dar adevarul este ca femeile sunt mai predispuse la osteoporoza decat barbatii. Femeile au densitatea osoasa mai mica si pierd din masa osoasa mai repede decat barbatii. O femeie normala pierde aproximativ o treime din densitatea oaselor soldului intre 20 si 80 de ani, comparativ cu numai un sfert, cum se intampla in cazul barbatilor.

Boala evolueaza intr-un ritm care variaza de la un pacient la altul. Principalii factori care determina ritmul evolutiv al bolii sunt:

 • factorul genetic;
 • greutatea corporala;
 • nivelul activitatii fizice;
 • regimul alimentar.

Din cauza lipsei simptomelor, s-ar putea ca diagnosticul de osteoporoza sa te surprinda, in special daca n-ai suferit niciodata vreo fractura, insa, cu timpul, pe masura ce oasele devin mai fragile, pot aparea si simptomele, care includ:

 • fracturi (ale incheieturilor, soldurilor sau vertebrelor);
 • dureri de spate sau in alte zone cu oase fracturate;
 • cresterea curburii coloanei vertebrale;
 • abdomenul pare ca creste in volum, din cauza curburii spinale;
 • pierdere in inaltime;
 • dificultate de miscare in situatii obisnuite (de exemplu atunci cand incerci sa te ridici de pe scaun);
 • dificultati de mers sau in timpul activitatilor cotidiene

Fracturile osteoporotice reprezinta o importanta cauza de dizabilitate si deces

Fracturile osteoporotice reprezinta o importanta cauza de dizabilitate si deces, costurile lor pentru sistemele de sanatate depasind pe cele ale multor boli cronice. De exemplu, in anul 2000, in Europa, numarul fracturilor osteoporotice a fost estimat la 3,79 milioane, din care 0,89 au fost fracturi de sold. Costurile totale directe au fost estimate la 31,7 miliarde de euro, iar evaluarile arata ca acestea vor atinge 76,7 miliarde de euro in anul 2050, tinand cont de modificarile demografice din Europa.

Conform Fundatiei Internationale a Osteoporozei, dupa aparitia primei fracturi, riscul unei alte fracturi creste cu 86%. Pana in anul 2050, incidenta la nivel mondial a fracturilor de sold este estimata sa creasca cu 310% la barbati si cu 240% la femei.

In ciuda acestor statistici si estimari ingrijoratoare, determinarile de densitate minerala osoasa, in urma carora se poate pune diagnosticul de osteoporoza, sunt inca subutilizate in majoritatea tarilor europene. Motivele sunt:

 • disponibilitatea redusa a osteodensitometrelor;
 • personalul medical redus care are calificarea de a efectua astfel de determinari;
 • cunoasterea scazuta a importantei determinarii DMO;
 • limitarea sau lipsa compensarii costului determinarii.

"E nevoie de informare si preventie pentru a evita pericolul osteoporozei" - Oana Antonescu, europarlamentar

Cu ocazia zilei de 20 octombrie, declarata Ziua Internationala de lupta impotriva osteoporozei, eurodeputata Oana Antonescu a semnalat faptul ca, spre deosebire de alte tari, in Romania nu se cunoaste cifra reala a pacientilor care sufera de osteoporoza. Situatia se datoreaza, in special, inexistentei unui studiu epidemiologic la nivel national. Pledez pentru realizarea, in Romania, a unui studiu epidemiologic al fracturilor, in scopul evaluarii cifrei reale a pacientilor care sufera de boala si, totodata, sustin ferm alocarea de fonduri pentru studii si programe dedicate preventiei si educatiei populatiei privind osteoporoza, dar si asigurarea mijloacelor necesare, astfel incat medicul de familie sa poata face preventie si interventie, a declarat Oana Antonescu. La fiecare 30 de secunde, o persoana de pe teritoriul UE sufera o fractura osteoporotica, iar incidenta bolii tinde sa se dubleze in urmatorii 25 de ani. In prezent, osteoporoza afecteaza aproximativ 50 de milioane de femei in intreaga lume, a mai spus eurodeputatul.

Autor: R.M.

Cititi si "Dr. Anca Dragutescu: Calciul si vitamina D din produsele naturale, alaturi de lactate, cele mai eficiente arme impotriva osteoporozei"

Medic: 
Comentarii

Este o cruda realitate...problema majora este ca medicii de familie din romania nu-s interesati sa trimita femei care tocmai au intrat sau is de mult la menopauza sa faca teste de osteodensitometrie.acestea acuza dureri mai ales la coloana vertebrala sau la sold,iau calmante si...intr-o zi fac o fractura stind in picioare....cine are grija de paciente mai ales daca-s obeze care stau in pat postoperator cu o fractura....putine merg din proprie initiativa si fac tratament specific sa tina boala in friu-trat costa dar e important sa ai o viata cit de cit normala nu in baston sau cadru sau...mai rau in groapa

inca nu am inteles de ce fracturile sunt o cauza importanta de deces...

Pagini

Echipa medicala MedLife - Endocrinologie

Medic Specialist
Dragutescu Anca,Medic Specialist
Medic Specialist
Doctor specialist
Scarlat Jeanina,Medic Specialist
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 16

Articole similare

Trei milioane de romani prezinta risc de osteoporoza / Foto: Captura YouTube Cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei, brasovenii sunt asteptati la Eliana Mall, unde pot beneficia de o testare gratuita pentru depistarea osteoporozei. In plus, ei vor primi sfaturi practice si recomandari medicale privind prevenirea si controlul acestei afectiuni,...
Trei milioane de romani prezinta risc de osteoporoza / Foto: Captura YouTube Cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei, brasovenii sunt asteptati la Eliana Mall, unde pot beneficia de o testare gratuita pentru depistarea osteoporozei. In plus, ei vor primi sfaturi practice si recomandari medicale privind prevenirea si controlul acestei afectiuni,...
"Excesul de sare dauneaza grav sanatatii" / Foto: Photoxpress.com Sarea joaca un rol major in alimentatia noastra. Putine retete nu listeaza printre ingrediente si "un praf de sare". Totodata, dupa cum bine stiti, "excesul de sare dauneaza grav sanatatii". De cata sare are nevoie organismul nostru? Ce se intampla cand mancam prea multa sare? Dar...
Mentinerea oaselor sanatoase / Foto: Photoxpress Riscul de osteoporoza creste odata cu varsta, pe masura ce oasele se subtiaza in mod natural. Dupa 30 de ani, creste usor rata prin care oasele se dizolva si sunt absorbite de catre organism, in timp ce rata de reconstruire a osului scade. Deci, per total, se pierde o mica parte de os in fiecare an...
"In practica clinica, medicii se lovesc de multiple erori legate de osteoporoza, o boala subdiagnosticata si subtratata, pornind de la oportunitatea de indicatie a testului de osteodensitometrie, la numarul de segmente de analizat si, mai ales, in ultimii ani, datorita unor potentiale reactii adverse ale medicatiei", a spus dr. Cristina Copăescu,...