Publicat la: 
2/06/2016

Fructele proaspete lupta impotriva crizelor cardiace si a atacurilor vasculare cerebrale- studiu

Consumul zilnic de fructe proaspete exercita un important efect protector impotriva infarctului de miocard si al accidentului vascular cerebral (AVC) - este concluzia unei noi demonstratii a avantajelor unei alimentatii bogate in fructe (si legume), surse majore de substante benefice, cu proprietati antioxidante, scrie joi passionsante.be, citat de Agerpres.

Coordonat de o echipa de cercetatori britanici si chinezi, studiul a cuprins circa 500.000 de persoane cu varste intre 30 si 79 de ani. Cercetatorii au vizat legatura intre consumul obisnuit de fructe si riscul de accident cardiac si cerebral, luand in considerare parametri precum varsta, fumatul sau consumul de alcool.

Rezultatul a fost destul de spectaculos, dovedindu-se ca aportul zilnic de fructe, fata de un consum slab sau inexistent, reduce cu circa 30% riscul de infarct de miocard (criza cardiaca) si cu aproape acelasi procent pe cel de AVC, indeosebi AVC hemoragic (ruperea unui vas, cu hemoragie cerebrala). In plus, amatorii de fructe proaspete prezinta o presiune arteriala si o glicemie mai bune.

Cercetatorii nu exclud ca si alte elemente sa intervina, care tin de un mod de viata global in general mai sanatos in randul marilor consumatori de fructe, insa apreciaza totusi ca fructele duc la scaderea "semnificativa" a riscului de eveniment cardiovascular si cerebral major.

A.C.