Sarcină

17 Septembrie 2018

Funinginea din aerul poluat poate ajunge in placenta

poluare

Pentru prima data au fost descoperite in placenta particule mici de carbon, obtinute prin arderea combustibililor fosili, potrivit noilor cercetari prezentate la ”European Respiratory Society International Congress”, conform eurekalert.org.

Descoperirile acestui studiu se adauga la dovezile existente privind riscurile poluarii asupra copiilor nenascuti si sugereaza ca, atunci cand femeile gravide respira aerul poluat, particulele de funingine pot ajunge in placenta prin sange. Cercetatorii sustin ca, atunci cand femeile insarcinate sunt expuse aerului poluat, pot aparea diverse probleme, precum nasterea prematura, greutatea scazuta la nastere, mortalitatea infantila si probleme respiratorii ale copiilor.

Lucrarea a fost sustinuta de dr. Norrice Liu, medic pediatru si cercetator clinic si de dr. Lisa Miyashita, cercetator, ambii fiind membrii ai grupului de cercetare al profesorului Jonathan Grigg, de la Universitatea Queen Mary din Londra, Marea Britanie.

”Stiam deja ca poluarea aerului afecteaza dezvoltarea fatului si ca poate continua sa afecteze copilul si dupa nastere, chiar pe intreg parcursul vietii. Ne-am propus sa decoperim daca aceste particule se pot deplasa din plamanii mamei, pana la placenta. Pana in momentul actual, au existat putine dovezi care sa sugereze ca particulele inhalate pot ajunge din plamani in sange”, explica dr. Miyashita.

Cercetatorii au colaborat cu cinci femei insarcinate, care locuiau in Londra si care urmau sa nasca prin cezariana, la ”Royal London Hospital”. Toate erau nefumatoare si nu aveau complicatii la sarcina. Acestea le-au permis cercetatorilor sa le studieze placentele dupa nastere. Specialistii au fost interesati de celulele numite macrofage placentare, acestea fiind prezente in mai multe parti ale corpului. Aceste celule fac parte din sistemul imunitar al organismului si rolul lor este de a asimila particulele daunatoare, precum bacteriile si particulele poluate. In placenta, ajuta la protejarea fatului. Echipa a studiat, in total, 3500 de celule macrofage placentare provenite din cele cinci placente si le-au examinat cu ajutorul unui microscop puternic. Au descoperit 60 de celule care contineau 72 de zone negre, mici, cercetatorii sugerand ca acelea erau particule de carbon. In medie, fiecare placenta continea aproximativ cinci micrometri patrati din aceasta substanta neagra. Ei au continuat sa studieze macrofagele placentare provenite de la doua placente, urmarind detalii mai mari, folosind un microscop electronic. Astfel, au gasit din nou mici particule de carbon.

In cercetarile anterioare, echipa a folosit aceleasi tehnici pentru a identifica si pentru a masura aceste particule de funingine in macrofagele din caile respiratorii ale oamenilor.

”Am considerat ca, daca analizam macrofagele din alte organe, am putea avea dovezi ca aceste particule inhalate se deplaseaza din plamani in alte parti ale corpului. Ne asteptam sa gasim un numar mic de macrofage placentare care contin aceste particule de funingine. Asta fiindca, in mod normal, particulele ar trebui sa fie asimilate de macrofagele din caile respiratorii si doar o mica parte ar putea sa ajunga in sange. Rezultatele noastre ofera prima dovada ca particulele inhalate pot ajunge din plamani in sange, iar apoi in placenta. Nu suntem siguri daca particulele din placenta pot ajunge si la fat, dar acest lucru este posibil. In plus, nu este necesar ca particulele sa ajunga direct in corpul copilului pentru a provoca daune, daca ele au un impact asupra placentei, atunci, implicit, vor avea si asupra fatului”, spune dr. Liu.

”Cercetarile anterioare sugereaza ca femeile care traiesc in orase foarte poluate sunt mai predispuse problemelor in sarcina, precum cresterea limitata a fatului, nasterea prematura si greutatea prea mica a copilului la nastere. Totusi, copilul poate cantari prea putin la nastere si in orasele care se incadreaza in limita de poluare recomandata de Uniunea Europeana. Acest studiu sugereaza ca poluarea poate afecta bebelusii chiar in uter, unde, teoretic, ar trebui sa fie protejati. Avem nevoie de politici mai stricte care sa vizeze un aer mai curat pentru a reduce impactul poluarii asupra sanatatii in intreaga lume deoarece putem observa deja ca generatia tinerilor adulti are probleme de sanatate”, concluzioneaza Mina Gaga, presedinte al ”European Respiratory Society” si director al departamentului de respiratie la Spitalului Chest din Atena, Grecia.

Sursa: www.eurekalert.org©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.