Publicat la: 
11/10/2010

Fertilizare in vitro (FIV) / Foto: Reuters

Un copil s-a nascut dintr-un embrion inghetat in urma cu aproape 20 de ani, generand noi discutii etice legate de adoptia inter-generatii, informeaza The Daily Telegraph, citat de HotNews.ro. Mama, in varsta de 42 de ani, a adoptat un embrion de la un cuplu care il crease in urma cu doua decenii si a dat nastere unui baietel in luna mai a acestui an. Parintii naturali ai copilului obtinusera mai multi embrioni in urma procedurilor de fertilizare in vitro (FIV), au reusit sa aiba copii prin aceasta metoda si au oferit spre donatie embrionii ramasi. Biologic, este vorba de frati gemeni nascuti la o distanta de 20 de ani. Procedura de crioprezervare a embrionilor este uzuala, insa cazul prezentat in presa britanica a redeschis polemici etice: care trebuie sa fie soarta embrionilor rezultati in urma procedurilor de fertilizare in vitro si ramasi neutilizati?

Pana in prezent, cel mai vechi caz de acest gen era reprezentat de un embrion inghetat de 13 ani. Prezervarea embrionilor inghetati este o practica uzuala care le permite femeilor sa parcurga mai multe cicluri de inseminare fara a crea noi embrioni de fiecare data. Cazul de fata a fost prezentat de medicii de la Eastern Virginia Medical School in revista Fertilitate si Sterilitate.

In 2007, o mama si-a inghetat cateva celule ou pentru a putea fi folosite de fiica sa in varsta de sapte ani, care cel mai probabil va fi infertila, din cauza unor probleme medicale. Daca fata va folosi aceste celule, ea va da nastere propriului sau frate vitreg.

Anul trecut, o fetita s-a nascut din sperma inghetata in urma cu 22 de ani.

Teoretic, aceste celule pot fi mentinute inghetate pe termen nelimitat, dar legile britanice limiteaza pastrarea acestora la 55 de ani.

In Marea Britanie, majoritatea embrionilor inghetati sunt folositi de cuplul care i-a creat, sunt distrusi sau donati pentru cercetari. Putini oameni ofera embrioni spre adoptie, din cauza legii care prevede ca urmasii naturali isi pot cauta parintii biologici.

Transferul de embrioni crioprezervati este o alegere frecventa a cuplurilor care au trecut deja printr-un ciclu de fertilizare in vitro. In procedura de FIV sunt creati mai multi embrioni, pentru a asigura un numar suficient de embrioni sanatosi si viabili pentru transfer. Insa de cele mai multe ori nu vor fi toti utilizati in ciclul respectiv.

Unele cupluri nu agreeaza ideea distrugerii embrionilor doar pentru ca ei au ramas dintr-un ciclu FIV. Altele stiu sau suspecteaza faptul ca vor avea nevoie in viitor de o noua procedura FIV si prefera sa isi congeleze embrionii pentru a face urmatorul ciclu FIV mai putin stresant psihic pentru femeie. Multe cupluri decid inghete unii dintre acesti embrioni pentru a le acorda oportunitatea de a avea o noua sarcina.

Inghetarea embrionilor este de asemenea o alegere pentru cuplurile care urmaresc donarea embrionilor. Unele cupluri sunt incapabile din anumite motive medicale sa obtina proprii embrioni viabili, insa purtarea unei sarcini se poate desfasura in conditii optime. Donarea embrionilor ofera acestor cupluri sansa de a obtine o sarcina, prin intermediul transferului de embrioni inghetati.

Cui se adreseaza transferul de embrioni crioprezervati?

Nu orice femeie poate beneficia de transferul de embrioni inghetati. Femeile care nu pot purta o sarcina din cauza unor factori de natura uterina sau a a altor afectiuni ale aparatului reproducator nu sunt eligibile pentru transferul de embrioni crioprezervati. Cel mai mare succes se inregistreaza in randul celor cu probleme ovulatorii dar fara alti factori care interfera cu implantarea si dezvoltarea embrionului in uter.

Specialistii asigura ca embrionii criogenizati sunt mentinuti in cele mai bune conditii si din punct de vedere calitativ sunt identici cu embrionii proaspeti. Mai multe studii au urmarit evolutia sarcinilor provenite din embrioni inghetati iar concluzia a fost ca acesti copii sunt perfect sanatosi iar greutatea la nastere este mai apropiata de greutatea considerata de specialisti optima

In jurul acestei povesti se ridica si cateva probleme de ordin etic. Adesea, cuplurile care au trecut cu succes printr-un tratament de fertilizare incearca sa uite cat mai repede aceasta perioada dificila. In unele cazuri, acest proces duce la abandonarea embrionilor neutilizati. Care va fi soarta acestor embrioni? Dar a celor ai caror parinti au decedat?

Mai exista si situatia in care embrionii sunt cedati altor familii infertile. Copiii nascuti astfel ar trebui sa aiba dreptul sa isi cunoasca parintii biologici? Si viceversa – ar trebui ca parintilor naturali sa li se ofere sansa de a-si cunoaste fiul biologic?

In plus, se mai pune si problema sigurantei embrionilor in perioada de conservare si a starii de sanatate a copilului nascut prin FIV, dintr-un embion congelat cu ani in urma. E adevarat ca nu exista inca dovezi clare care sa demonstreze ca prezervarea embrionului pe perioade lungi afecteaza sanatatea fatului, insa sa nu uitam ca cercetarile sunt abia la inceput. Cel mai mare copil nascut prin aceasta procedura are numai 14 ani.

Autor: E.O., R.M.

Un copil s-a nascut dintr-un embrion inghetat in urma cu 20 de ani

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Medic Specialist
Diaconu Cristina Elena,Medic Specialist
Medic Specialist
Kasmo Mohamed,Medic Primar Obstetrica-Ginecologie
Medic Primar...
Berlo Adriana Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
  •  
  • 1 of 59

Articole similare

Dr. Dragos Albu / Foto: MedLive.ro Infertilitatea, o problema cu care tot mai multe cupluri tinere se confrunta, nu este, in totalitate, lipsita de o rezolvare. Fertilizarea in vitro este una dintre solutiile care pot ajuta cuplurile infertile sa aiba - totusi - un copil. Aceasta procedura se recomanda dupa ce cuplul a incercat in nenumarate...
Fertilizare in vitro (FIV) / Foto: Reuters Un copil s-a nascut dintr-un embrion inghetat in urma cu aproape 20 de ani, generand noi discutii etice legate de adoptia inter-generatii, informeaza The Daily Telegraph, citat de HotNews.ro. Mama, in varsta de 42 de ani, a adoptat un embrion de la un cuplu care il crease in urma cu doua decenii si...
Fata sau baiat? / Foto: Photoxpress "Ce iti doresti, fata sau baiat?" e cea mai frecventa intrebare auzita de viitoarele mamici. Unele cupluri isi doresc cu ardoare ca bebelusul lor sa aiba un anumit sex si numai acela si ar face orice ca dorinta sa li se implineasca. Metodele babesti s-au dovedit ineficiente si cercetatorii s-au grabit sa...
Cum se desfasoara procedura de fertilizare in vitro (FIV)? Care sunt pasii pe care ii urmeaza un cuplu? Cum colaboreaza specialistii in domeniile implicate in FIV? O echipa formata din patru medici specialisti ai clinicii MedLife discuta cu cititorii. Vor veni la intalnirea online dr. Dragos Albu, medic primar obstetrica-ginecologie,...
Cum arata un caz clinic al unui cuplu care recurge la procedura de fertilizare in vitro? O echipa de patru medici specialisti analizeaza, intr-un interviu video acordat MedLive.ro, un caz de FIV complex, soldat cu succes. Este vorba despre o pacienta in varsta de 37 de ani, cu infertilitate primara de 7 ani. Din anamneza reiese ca pacienta...