Publicat la: 
9/08/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea Uppsala au realizat un nou studiu, prin intermediul caruia au gasit 141 de regiuni (gene) din materialul nostru genetic, care explica riscul genetic care sta la baza astmului, febrei fanului (rinita alergica) si eczemelor.

Cele 41 de gene nu au mai fost asociate anterior cu un risc crescut pentru aceste boli. Cercetarea a fost publicata in revista stiintifica ”Human Molecular Genetics”.

Riscul de a dezvolta astm, febra fanului sau eczeme este influentat de gene, mediu si factori asociati stilului de viata. Multi dintre pacientii diagnosticati cu una dintre aceste boli le dezvolta si pe celelalte doua la un moment dat, pe parcursul vietii. Desi specialistii au descoperit, anterior, multe gene care au un efect asupra acestor boli, cercetarile nu au putut explica intregul fond genetic privind originea astmului, febrei fanului si eczemelor.

Oamenii de stiinta au analizat datele a 350.000 de oameni. Milioane de pozitii genetice au fost testate pentru evaluarea efectului lor asupra riscului unui diagnostic de astm, febra fanului si/sau eczeme.

Cele 41 de gene descoperite au fost testate si intr-un grup independent de indivizi, mai exact 110.000 la numar. Practic, specialistii au verificat daca aceste variante genetice au avut o influenta asupra riscului individului de a dezvolta o boala.

Fiecarui participant i-au fost luate probe de saliva pentru a-i fi analizat ADN-ul. Mai apoi, participantii au primit informatii referitoare la trasaturile genetice mostenite, care pot insemna un risc crescut pentru mai multe boli. Astfel, cercetatorii au descoperit genele care influenteaza bolile pe care s-au axat in acest studiu.

”Sunt multi oameni interesati sa ia parte la astfel de studii, de unde pot afla informatii referitoare la propria mostenire genetica. Totusi, vrem sa subliniem ca rezultatele provenite din ADN se refera doar la riscul unor anumite boli, nu la un diagnostic. Factorii externi influenteaza, de asemenea, riscul. In plus, un risc crescut nu inseamna ca boala se va declansa neaparat”, explica Weronica Ek, autorul principal al studiului.

Rezultatele demonstreaza ca un numar mare de gene identificate presupun un risc crescut pentru cele trei boli. Atunci cand astmul este diagnosticat, apare adesea alergia, sau invers, iar acest lucru este cauzat de factorii genetici. Specialistii au fost, de asemenea, capabili sa identifice mai multe gene care cresc riscul uneia dintre aceste boli in raport cu celelalte, ceea ce demonstreaza ca exista si mai multe efecte specifice bolii.

Toate cele trei boli apar printr-o asociere complexa intre mai multe gene, dar si intre mediu si stil de viata. Pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor, este important sa se dezvolte medicamente adaptate la riscurile genetice ale acestora. De asemenea, este crucial sa intelegem modul in care mediul si stilul nostru de viata pot preveni bolile, sau pot imbunatati simptomele bolii.

”Datorita acestui studiu am reusit sa intelegem de ce anumite persoane au un risc mai mare de a dezvolta astm si alergii si speram ca rezultatele vor fi utilizate atat in fixarea diagnosticului, cat si in dezvoltarea medicamentelor”, concluzioneaza Ek.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Genetica

Doctor in...
Toma Sebastian,Medic Specialist
Medic Specialist
Jardan Cerasela,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Cazurile de astm se pot tripla la inceputul anului scolar deoarece intoarcerea in sala de clasa presupune o expunere mult mai mare la raceala si tuse. Medicii suspecteaza de ani de zile ca cei mici sunt supusi unui risc mai mare de a avea nevoie de asistenta medicala pentru astm in primele saptamani de scoala, toamna.  In acest studiu,...
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Michigan au descoperit, printr-un nou studiu, ca vocea sparta si respiratia suieratoare ar putea fi sunetele unei boli care progreseaza. Cercetarea descrie cum mecanismul prin care se produc aceste zgomote in timpul respiratiei ar putea fi o cauza a leziunilor si inflamatiilor. Concluzia se bazeaza pe...
Fructele, legumele si cerealele integrale pot reprezenta un tratament surprinzator pentru astmul alergic, potrivit studiilor pe animale. Testele efectuate pe soareci, publicate in revista Nature Medicine, au aratat ca o dieta bogata in fibre ar putea reduce inflamatia de la nivelul plamanilor. Cercetatorii sustin ca trecerea la alimente procesate...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Uppsala au realizat un nou studiu, prin intermediul caruia au gasit 141 de regiuni (gene) din materialul nostru genetic, care explica riscul genetic care sta la baza astmului, febrei fanului (rinita alergica) si eczemelor. Cele 41 de gene nu au mai fost asociate anterior cu un risc crescut pentru aceste boli...
Ce spune tusea despre starea noastra de sanatate/Sursa foto: captura YouTube Orice tuse este un mecanism de aparare pentru curatarea cailor respiratorii, fie ca e vorba de o alergie sau de o raceala. Desi este imposibil sa stim de ce tusim de fiecare data, exista anumite indicii care va pot sugera ce se intampla si va pot arata la ce ar trebui...