Publicat la: 
9/08/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea Uppsala au realizat un nou studiu, prin intermediul caruia au gasit 141 de regiuni (gene) din materialul nostru genetic, care explica riscul genetic care sta la baza astmului, febrei fanului (rinita alergica) si eczemelor.

Cele 41 de gene nu au mai fost asociate anterior cu un risc crescut pentru aceste boli. Cercetarea a fost publicata in revista stiintifica ”Human Molecular Genetics”.

Riscul de a dezvolta astm, febra fanului sau eczeme este influentat de gene, mediu si factori asociati stilului de viata. Multi dintre pacientii diagnosticati cu una dintre aceste boli le dezvolta si pe celelalte doua la un moment dat, pe parcursul vietii. Desi specialistii au descoperit, anterior, multe gene care au un efect asupra acestor boli, cercetarile nu au putut explica intregul fond genetic privind originea astmului, febrei fanului si eczemelor.

Oamenii de stiinta au analizat datele a 350.000 de oameni. Milioane de pozitii genetice au fost testate pentru evaluarea efectului lor asupra riscului unui diagnostic de astm, febra fanului si/sau eczeme.

Cele 41 de gene descoperite au fost testate si intr-un grup independent de indivizi, mai exact 110.000 la numar. Practic, specialistii au verificat daca aceste variante genetice au avut o influenta asupra riscului individului de a dezvolta o boala.

Fiecarui participant i-au fost luate probe de saliva pentru a-i fi analizat ADN-ul. Mai apoi, participantii au primit informatii referitoare la trasaturile genetice mostenite, care pot insemna un risc crescut pentru mai multe boli. Astfel, cercetatorii au descoperit genele care influenteaza bolile pe care s-au axat in acest studiu.

”Sunt multi oameni interesati sa ia parte la astfel de studii, de unde pot afla informatii referitoare la propria mostenire genetica. Totusi, vrem sa subliniem ca rezultatele provenite din ADN se refera doar la riscul unor anumite boli, nu la un diagnostic. Factorii externi influenteaza, de asemenea, riscul. In plus, un risc crescut nu inseamna ca boala se va declansa neaparat”, explica Weronica Ek, autorul principal al studiului.

Rezultatele demonstreaza ca un numar mare de gene identificate presupun un risc crescut pentru cele trei boli. Atunci cand astmul este diagnosticat, apare adesea alergia, sau invers, iar acest lucru este cauzat de factorii genetici. Specialistii au fost, de asemenea, capabili sa identifice mai multe gene care cresc riscul uneia dintre aceste boli in raport cu celelalte, ceea ce demonstreaza ca exista si mai multe efecte specifice bolii.

Toate cele trei boli apar printr-o asociere complexa intre mai multe gene, dar si intre mediu si stil de viata. Pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor, este important sa se dezvolte medicamente adaptate la riscurile genetice ale acestora. De asemenea, este crucial sa intelegem modul in care mediul si stilul nostru de viata pot preveni bolile, sau pot imbunatati simptomele bolii.

”Datorita acestui studiu am reusit sa intelegem de ce anumite persoane au un risc mai mare de a dezvolta astm si alergii si speram ca rezultatele vor fi utilizate atat in fixarea diagnosticului, cat si in dezvoltarea medicamentelor”, concluzioneaza Ek.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Endocrinologie, Genetica

Toma Sebastian,Medic Specialist
Medic Specialist
Doctor in...
Jardan Cerasela,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga au dezvoltat un nou vaccin, bazat pe molecule de zahar, impotriva febrei fanului, denumita medical rinita alergica sezoniera, care poate reduce perioada tratamentului si il poate face si sa actioneze mai eficient. Vaccinul este inca in stadiu de cercetare si a fost testat pe soareci. Aceasta metoda...
Murdaria nu e intotdeauna daunatoare / Foto: MorgueFile Copiii mici se joaca uneori cu obiecte pe care parintii le considera dezgustatoare. Este in natura lor; sunt curiosi, ating tot ce vad si nu se sinchisesc atunci cand mama le spune "Ia mana de acolo, e murdar". Dupa un an de temeri legate de pandemia de gripa noua, in care autoritatile...
Dr. Maria Dede in studioul HotNews.ro Un pacient care sufera de astm trebuie sa aiba o legatura stransa cu medicul sau pneumolog, pentru a putea controla boala. Tratamentul astmului este in trepte, iar daca boala este bine controlata, pacientul nu ar trebui sa aiba probleme nici in cazul unui efort sustinut, a explicat dr. Maria Dede, medic...
O singura gena a mamei joaca un rol atat de important in dezvoltarea placentei, incat orice eroare ar putea provoca pierderea sarcinii. Cercetatorii de la ”Medical Faculty of Ruhr-Universitat Bochum (RUB)” au descoperit acest lucru facand un experiment pe soareci conceputi special fara aceasta gena, numita ”Math6”, conform eurekalert.org....
Lipsa unei gene din ADN este asociata cresterii in greutate ce declanseaza obezitatea chiar si in conditiile in care subiectii studiului au fost hraniti corespunzator, informeaza news.unchealthcare.org. Obezitatea este frecvent atribuita consumului excesiv de calorii si lipsei de miscare suficiente pentru a arde caloriile acumulate. In consecinta...