MEDICINA GENERALA

30 Aprilie 2019

Greutatea mare creste riscul de psoriazis

Oamenii de stiinta au gasit, in trecut, o legatura intre greutatea mai mare si psoriazisul, dar relatia dintre cele doua a ramas neclara. Ce declanseaza ce? Sunt alte cauze care stau la baza conexiunii?

”Indicele de masa corporala mai mare poate contribui la agravarea inflamatiei pielii, care poate exacerba psoriazisul. O alta explicatie este ca psoriazisul determina oamenii sa fie mai sedentari, iar astfel iau in greutate”, spune Mari Loset, medic la departamentul de dermatologie de la Spitalul St. Olavs.

Indicele de masa corporala este o masura a continutului de grasimi corporale. Se calculeaza in functie de inaltimea si greutatea unei persoane. Specialistii au analizat datele a peste 750.000 de persoane.

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o afectiune inflamatorie cronica a pielii, care provoaca o eruptie cutanata rosie. Exista mai multi factori care declanseaza aceasta afectiune, atat ereditari, cat si de mediu. La nivel mondial, intre 2% si 4% din populatie este afectata de psoriazis, iar incidenta este deosebit de ridicata in Norvegia.

”Au fost facute mai multe studii in Norvegia si s-a ajuns la concluzia ca intre 6% si 11% din populatia totala a acestei tari este afectata. Un studiu efectuat in orasul Tromso a aratat ca incidenta psoriazisului a fost de 4,8% in anul 1980, dar a crescut la 11,4% pana in anul 2008. Si alte cercetari similare arata ca aceasta boala este in crestere”, spune Loset.

Pentru a investiga relatia dintre indicele de masa corporala si psoriazis, cercetatorii au folosit o metoda numita randomizare mendeliana, numita dupa Gregor Mendel, cunoscut drept parintele geneticii.

Conform principiilor lui Mendel, mostenim o anumita varianta de gene de la mama sau de la tata in mod aleatoriu. Variantele genetice sunt repartizate aleatoriu.

Randomizarea mendeliana inseamna ca natura distribuie aleatoriu indivizi in grupuri bazate pe gene, astfel incat oamenii de stiinta sa evite influentarea rezultatelor de factorii externi. Astfel, au descoperit ca greutatea mai mare este un factor care contribuie la declansarea afectiunii. Cu alte cuvinte, cu cat indicele de masa este mai mare, cu atat riscul de a face psoriazis creste mai mult.

Riscul creste cu noua procente pentru fiecare numar in plus pe scara indicelui de masa corporala.

”Inca nu stim care sunt mecanismele din spatele acestei legaturi. Tesutul gras este un organ care produce hormoni si molecule de semnalizare inflamatorie, ceea ce ar putea reprezenta un factor. Totusi, pana in momentul actual, nu s-au facut cercetari care sa descopere daca pierderea in greutate poate determina disparitia afectiunii, desi s-a sugerat posibilitatea. Psoriazisul este o boala foarte complexa si speram sa studiem subgrupurile, in special persoanele cu psoriazis sever”, concluzioneaza Loset.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Dermatovenerologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.