MEDICINA GENERALA

30 August 2019

Guta dubleaza riscul de insuficienta renala

Oamenii de stiinta de la Universitatea Limerick, Irlanda, au descoperit, printr-un nou studiu, ca pacientii diagnosticati cu guta au un risc crescut de boala renala cronica si insuficienta renala.

In cea mai mare si mai detaliata cercetare de pana acum, voluntarii recrutati cu un diagnostic de guta au avut un risc de doua ori mai mare de a dezvolta insuficienta renala. Au fost folosite datele a peste 620.000 de pacienti din sistemul de sanatate din Marea Britanie.

Specialistii au observat ca oamenii cu guta au, de asemenea, un risc mai mare de deteriorare pe termen scurt a functiei renale, precum si o deteriorare sustinuta a functiei la mai putin de 10% din normal.

Cercetatorii au analizat riscul unei boli renale cronice avansate la 68.897 de pacienti cu guta, urmariti in medie timp de 3,7 ani. Mai apoi, au comparat datele cu alti 554.964 de voluntari care nu sufereau de guta.

”Desi am crezut intotdeauna ca nivelul ridicat de acid uric ar putea fi rau pentru rinichi si ca pacientii cu guta pot avea un risc mai mare de insuficienta renala, am fost surprinsi de amploarea riscului. Interesul principal a fost riscul de boala renala avansata deoarece acesti pacienti au, in general, un risc mai mare de insuficienta renala si deces”, explica Austin Stack, autorul principal al studiului.

Boala renala avansata a fost definita pe baza a patru criterii specifice:

  1. Necesitatea dializei sau a transplantului de rinichi
  2. Esecul functiei renale la mai putin de 10% din normal
  3. Dublarea creatinei serice de la nivelul initial
  4. Decesul asociat cu boala renala avansata

”In general, am descoperit ca pacientii care sufera de guta au un risc cu 29% mai avansat de boala renala avansata, comparativ cu cei fara acest diagnostic. Intr-adevar, cand am analizat fiecare dintre componentele bolii renale avansate, am constatat ca pacientii cu guta au un risc mai mare de deteriorare a functiei renale. Cand am analizat riscul de insuficienta renala si de necesitatea dializei sau transplantului, am observat ca pacientii cu guta au avut un risc cu peste 200% mai mare”, adauga Stack.

Au fost luati in calcul si alti factori care ar fi putut sa provoace confuzie, factori care ar putea sa contribuie la dezvoltarea bolilor renale, cum ar fi hipertensiunea arteriala si diabetul. Rezultatele sugereaza ca guta este un factor de risc independent pentru progresia bolii renale avansate si insuficienta renala.

Guta este cea mai frecventa artrita inflamatorie care provoaca dureri din cauza acumularii de acid uric in articulatii. Afecteaza aproape 2,5% din populatia adulta si provoaca dureri si dizabilitati din cauza efectelor sale asupra articulatiilor, tendoanelor si oaselor.

Tratamentele care scad nivelul acidului uric din fluxul de sange sunt eficiente in prevenirea daunelor pe termen lung asupra articulatiilor.

Boala renala avansata este o afectiune cronica frecventa, care afecteaza aproximativ 15% din adultii din sistemul de sanatate irlandez si are un impact major asupra sanatatii.

”Anual, peste 450 de pacienti dezvolta insuficienta renala in Irlanda si necesita dializa sau transplant de rinichi. In ultimul deceniu, numarul pacientilor din Irlanda care au dezvoltat insuficienta renala a crescut cu 56%”, concluzioneaza Stack.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Medicina Interna

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.