Publicat la: 
30/08/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea Limerick, Irlanda, au descoperit, printr-un nou studiu, ca pacientii diagnosticati cu guta au un risc crescut de boala renala cronica si insuficienta renala.

In cea mai mare si mai detaliata cercetare de pana acum, voluntarii recrutati cu un diagnostic de guta au avut un risc de doua ori mai mare de a dezvolta insuficienta renala. Au fost folosite datele a peste 620.000 de pacienti din sistemul de sanatate din Marea Britanie.

Specialistii au observat ca oamenii cu guta au, de asemenea, un risc mai mare de deteriorare pe termen scurt a functiei renale, precum si o deteriorare sustinuta a functiei la mai putin de 10% din normal.

Cercetatorii au analizat riscul unei boli renale cronice avansate la 68.897 de pacienti cu guta, urmariti in medie timp de 3,7 ani. Mai apoi, au comparat datele cu alti 554.964 de voluntari care nu sufereau de guta.

”Desi am crezut intotdeauna ca nivelul ridicat de acid uric ar putea fi rau pentru rinichi si ca pacientii cu guta pot avea un risc mai mare de insuficienta renala, am fost surprinsi de amploarea riscului. Interesul principal a fost riscul de boala renala avansata deoarece acesti pacienti au, in general, un risc mai mare de insuficienta renala si deces”, explica Austin Stack, autorul principal al studiului.

Boala renala avansata a fost definita pe baza a patru criterii specifice:

  1. Necesitatea dializei sau a transplantului de rinichi
  2. Esecul functiei renale la mai putin de 10% din normal
  3. Dublarea creatinei serice de la nivelul initial
  4. Decesul asociat cu boala renala avansata

”In general, am descoperit ca pacientii care sufera de guta au un risc cu 29% mai avansat de boala renala avansata, comparativ cu cei fara acest diagnostic. Intr-adevar, cand am analizat fiecare dintre componentele bolii renale avansate, am constatat ca pacientii cu guta au un risc mai mare de deteriorare a functiei renale. Cand am analizat riscul de insuficienta renala si de necesitatea dializei sau transplantului, am observat ca pacientii cu guta au avut un risc cu peste 200% mai mare”, adauga Stack.

Au fost luati in calcul si alti factori care ar fi putut sa provoace confuzie, factori care ar putea sa contribuie la dezvoltarea bolilor renale, cum ar fi hipertensiunea arteriala si diabetul. Rezultatele sugereaza ca guta este un factor de risc independent pentru progresia bolii renale avansate si insuficienta renala.

Guta este cea mai frecventa artrita inflamatorie care provoaca dureri din cauza acumularii de acid uric in articulatii. Afecteaza aproape 2,5% din populatia adulta si provoaca dureri si dizabilitati din cauza efectelor sale asupra articulatiilor, tendoanelor si oaselor.

Tratamentele care scad nivelul acidului uric din fluxul de sange sunt eficiente in prevenirea daunelor pe termen lung asupra articulatiilor.

Boala renala avansata este o afectiune cronica frecventa, care afecteaza aproximativ 15% din adultii din sistemul de sanatate irlandez si are un impact major asupra sanatatii.

”Anual, peste 450 de pacienti dezvolta insuficienta renala in Irlanda si necesita dializa sau transplant de rinichi. In ultimul deceniu, numarul pacientilor din Irlanda care au dezvoltat insuficienta renala a crescut cu 56%”, concluzioneaza Stack.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina interna

Medic Specialist
Stoica Luminita,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 15

Articole similare

Adrian Paunescu / Foto: Agerpres UPDATE. Inima lui Adrian Paunescu a repornit, fiind sustinuta si de aparate prin care este drenat sangele, starea pacientului fiind in continuare grava, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, Serban Bradistenau, seful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Floreasca, unde este internat poetul. Starea de sanatate...
Consumul de bauturi indulcite, indiferent ca este vorba de suc cu fructe, de suc cu acid, sau de apa, a fost asociat cu un risc mai mare de boli ale rinichilor, potrivit sciencedaily.com. Anumite bauturi pot afecta sanatatea rinichilor, dar rezultatele studiului au fost inconsecvente. Pentru a clarifica lucrurile, specialistii au studiat 3003 de...
Cum iti pastrezi articulatiile sanatoase? / Foto: Reuters Procesul imbatranirii organismului este unul extrem de complex si foarte greu de inteles. Insa nu tot ceea ce vedem ca fiind inevitabil legat de imbatranire este dictat de trecerea timpului. Problema articulatiilor este un exemplu de afectiune ce poate aparea si la persoanele mai tinere...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Limerick, Irlanda, au descoperit, printr-un nou studiu, ca pacientii diagnosticati cu guta au un risc crescut de boala renala cronica si insuficienta renala. In cea mai mare si mai detaliata cercetare de pana acum, voluntarii recrutati cu un diagnostic de guta au avut un risc de doua ori mai mare de a...
Guta este un tip de artrita cu microcristale, care apar ca urmare a depunerii cristalelor de acid uric la nivelul tesuturilor, inclusiv la nivelul articulatiilor, provocand inflamatie si durere locala. Boala a cunoscut in ultimele decenii o crestere a prevalentei si incidentei la nivel global. De asemenea medicii se confrunta in prezent cu forme...