Herpes genital bărbați: ce trebuie să știi?

Informații generale
Herpesul genital este o infecție cu transmitere sexuală cauzată de două tulpini virale – virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1) și virusul herpes simplex tip 2 (HSV-2).
Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății estimează că peste 4 miliarde de oameni din întreaga lume sunt infectați cu o formă de virus HSV.
În cazul bărbaților, pe lângă durerea și disconfortul general asociat cu leziunile herpetice, manifestările infecției cu virusul herpetic poate afecta dramatic calitatea vieții. Pentru a combate eficient durata și severitatea infecției, dar și frecvența recidivelor, unii bărbați își vor modifica stilul de viață, dieta și chiar rutinele zilnice de îngrijire.
Herpesul genital sau HSV-2 poate fi contractat de la un partener sexual, cel mai probabil atunci când acesta prezintă simptome. Răspândirea virusului este însă posibilă chiar și atunci când o persoană infectată este asimptomatică.
Deși nu au fost atestate dovezi concludente că herpesul ar afecta capacitatea de reproducere a bărbaților, au fost efectuate studii care examinează o posibilă legătură între infecția cu herpes genital și scăderea numărului de spermatozoizi. Un studiu a indicat faptul că, deși infecția cu HSV nu afectează mobilitatea spermatozoizilor, este corelată cu un număr redus de spermatozoizi în lichidul seminal. Descoperirile sugerează că infecția seminală asimptomatică cu HSV afectează fertilitatea masculină, influențând negativ numărul de spermatozoizi.
În prezent, nu există tratament care să vindece definitiv herpesul genital. Episoadele de herpes genital masculin pot fi ameliorate și ținute sub control cu tratament adecvat, dar boala poate recidiva oricând. Administrarea zilnică a unui medicament anti-herpes poate reduce probabilitatea transmiterii infecției pe cale sexuală către un partener, dar virusul rămâne contagios.
Pentru bărbații sănătoși, infectarea cu herpes nu ar trebui să provoace complicații pe termen lung. Episoadele recurente pot fi frecvente, dar tratamentele concepute pentru a combate efectele vor avea un impact semnificativ asupra severității, duratei și frecvenței recurențelor.
Însă, odată virusul contractat, el va exista în organism pe toată durata vieții, timp în care utilizarea medicamentelor, combinată cu ajustările stilului de viață ca parte a unui protocol preventiv va reduce, poate, disconfortul asociat cu infecția cu virusul herpesului genital.
Ce este herpesul genital?
Herpesul genital este o infecție cu transmitere sexuală contractată prin sex vaginal, anal și oral. Tratamentul medicamentos și chiar remediile naturiste pot ajuta, dar simptomele pot dispărea de la sine, cu șanse mari de a reveni frecvent.
Herpesul genital este o afecțiune comună care poate provoca umflături roșii în jurul zonei genitale, inclusiv al penisului, scrotului și anusului. Nu există un remediu pentru herpesul genital, dar unele medicamente antivirale pot scurta durata simptomelor și pot ajuta la prevenirea apariției recurențelor.

Cum se manifestă la bărbați?
Semnele de herpes genital masculin se prezintă în diverse moduri, în funcție de stadiul infecției.
Stadiul inițial al herpesului genital este, de obicei, asociat cu furnicături, iritații sau arsuri în și în jurul zonei afectate.
Simptomele herpesului genital masculin se manifestă, de obicei, cu senzații de durere fulgerătoare, dureri sau amorțeală în partea inferioară a spatelui, fese sau coapse. Aceste semne timpurii de herpes la bărbați pot fi adesea confundate cu alte afecțiuni, în special în cazul durerilor de spate. Febra, durerile, durerile de cap și ganglionii limfatici umflați, inflamați sunt, de asemenea, indicatori ai prezenței infecției în organism.
Herpesul anal este, de asemenea, o formă de herpes genital. El poate fi confundat cu hemoroizii deoarece provocă dureri similare în jurul anusului. Orice sensibilitate sau furnicătură în zona genitală trebuie investigată dacă există motive de suspiciune legată de o posibilă infectare cu herpesul genital în urma relațiilor sexuale recente.
Herpesul genital care afectează penisul se manifestă prin apariția de grupuri de vezicule ce pot interesa, uneori, și meatul urinar. Acestea pot afecta și uretra, provocând dureri puternice în timpul urinării. Leziunile pot afecta, de asemenea, vârful sau capul penisului, arborele sau trunchiul, precum și zonele înconjurătoare. Unii bărbați pot avea doar una sau două vezicule, în timp ce alții pot avea numeroase leziuni care apar adesea în grup, sub formă de fagure de miere.
Neinvestigate și netratate, simptomele herpesului masculin pot fi dureroase și chiar potențial severe, în cazul persoanelor imunodeprimate. Bărbații care se confruntă cu un episod de herpes trebuie să evite contactul cu leziunile și/sau fluidele pe care le emit deoarece își pot provoca iritații și dureri suplimentare sau chiar suprainfectarea acestora. Totodată, se recomandă o igienă riguroasă a mâinilor imediat după atingerea unei leziuni de herpes.
Semnele de herpes la bărbați nu sunt întotdeauna evidente sau decelabile. În realitate, mulți bărbați cu herpes genital nici măcar nu știu că au contractat virusul. Datorită naturii și structurii căilor neuronale pe care se deplasează virusul, este posibil ca recidivele herpesului să nu apară în aceeași zonă a corpului ca în episoadele anterioare.
Reactivarea virusului poate fi asimptomatică, așa că bărbații ar trebui să fie precauți atunci când se angajează în activități sexuale dacă sunt infectați cu virusul herpesului genital.
Simptomele herpesului genital la bărbați pot fi și dificil de atribuit herpesului pentru că se pot suprapun adesea cu cele ale altor boli cu transmitere sexuală. Trebuie luat în considerare dacă iritația sau roșeața începe să se dezvolte în zonele genitale, iar consultul medical de specialitate este obligatoriu în cazul apariției simptomelor sau după ce s-a confirmat un contact sexual cu cineva infectat cu o afecțiune cu transmitere sexuală.
Medicul specialist va solicita efectuarea unui test de herpes genital, care implică prelevarea de țesut/lichid din zonele leziunilor, iar precizia rezultatelor va fi determinată de calitatea probei. Simptomele herpesului la bărbați trebuie să fie predominante pentru a stabili un rezultat pozitiv al testului, deoarece persoanele asimptomatice nu vor avea vezicule din care să poată fi prelevată o probă.
Care sunt cauzele apariției herpesului genital?
Herpesul genital este foarte ușor de transmis, fiind considerat contagios de la primele simptome nespecifice, înainte de apariția veziculelor specifice și până când rănile s-au vindecat complet. Virusul se poate transmite chiar dacă nu există niciun simptom.
Herpes genital se poate transmite prin:
- contactul piele pe piele cu zona infectată (inclusiv sexul vaginal, anal și oral);
- contact sexual, chiar dacă nu există leziuni sau vezicule vizibile;
- contact al organelor genitale cu persoane infectate cu herpes oral;
- transferarea infecției pe degete de la altcineva la organele genitale;
- împărțirea jucăriilor sexuale cu cineva care are herpes.
Herpesul genital nu poate fi contractat prin obiecte de genul tacâmurilor sau paharelor, pentru că virusul nu rezistă o perioadă îndelungată pe suprafețe.
Când e recomandat să consulți un specialist?
Experții în domeniul sănătății recomandă o fereastră de maximum 24 de ore de la apariția primelor simptome pentru prezentarea la medic, mai ales că antiviralele prescrise pot avea beneficii dacă sunt luate în decurs de 72 de ore de la primele manifestări ale afecțiunii.
Pentru a optimiza efectele tratamentului, acesta ar trebui început chiar în timpul fazei inițiale care precedă adesea izbucnirea leziunilor, ale căror simptome pot include:
- mâncărime sau furnicături în zona afectată atunci când apar de obicei episoadele;
- dureri în spatele picioarelor sau în fese;
- dureri de cap și stare generală de rău.
Pentru diagnosticarea cu exactitate a virusului herpesului genital se recomandă testarea pentru anticorpi antivirus herpes simplex IgG (HSV). Analiza este recomandată pentru a detecta o infecție în antecedente cu acest virus.
Care sunt opțiunile de tratament?
Netratate, simptomele herpesului genital masculin pot deveni extrem de neplăcute, chiar sever dureroase, mai ales în cazul persoanelor cu un sistem imunitar suprimat.
Ca măsură inițială de tratament a herpesului genital, trebuie avută în vedere o igienă strictă pentru bărbații care se confruntă deja cu infecția, în sensul în care mâinile nu trebuie să atingă rănile sau fluidele pe care le emit, pentru a împiedica migrarea virusului la ochi, gură sau în alte zone ale corpului, fapt care ar putea provoca iritații și dureri suplimentare.
Tratamentul herpesul genital se poate face cu succes cu ajutorul medicamentelor antivirale, care pot suprima herpesul masculin sau pot combate durata, severitatea și frecvența focarelor, prin împiedicarea replicării virale și infectarea mai multor celule. Medicația antivirală poate reduce durerea și iritația asociată cu formarea de vezicule pe măsură ce acestea progresează spre ulcerații.
În combinație cu remediile naturiste care pot fi efectuate la domiciliu și sunt concepute pentru a ușura disconfortul asociat cu un episod de herpes, medicamentele utilizate în mod eficient pot ajuta la vindecarea mai rapidă a rănilor de herpes. Nu există diferențe în protocolul tratamentului pentru herpes genital la femei și bărbați.
Care sunt modalitățile de prevenție?
Pentru a reduce șansele de a contracta herpes genital, pot fi luate următoarele măsuri de precauție:
- păstrarea unei relații pe termen lung, reciproc monogamă, cu un partener care nu are herpes;
- utilizarea prezervativelor pe durata activității sexuale (deși prezervativele nu opresc complet răspândirea herpesului, ele sunt eficiente în reducerea șanselor de transmitere);
- prezența unui protocol preventiv pentru a reduce șansele de transmitere în cazul unui partener diagnosticat, pentru că este posibil să contractați herpesul genital de la cineva care urmează terapie supresoare;
- evitarea sexului oral, vaginal sau anal dacă un partener se confruntă cu un episod de herpes.
Herpesul la bărbați poate fi controlat, nu vindecat. Pentru a reduce durata, severitatea și frecvența focarelor, trebuie luate următoarele măsuri preventive:
- restricțiile alimentare care pot împiedica creșterea frecvenței recurențelor de herpes la bărbați. Alcoolul, cafeaua, nucile, floricelele de porumb și ciocolata pot încuraja apariția de HSV-2;
- expunerea la medii extreme care creează stres în organism trebuie redusă. Expunerea include stimulii fizici sau emoționali care cresc producția de cortizon în organism și declanșează răspunsul nervos care poate încuraja reactivarea virusului;
- activitatea sexuală intensă poate inflama și irita pielea din cauza frecării excesive. Lubrifianții și prezervativele care conțin nonoxinol-9 se pot dovedi, de asemenea, a fi un catalizator pentru iritația pielii, care are ca rezultat declanșarea stadiul inițial al herpesului genital;
- băile sau dușurile frecvente, precum și utilizarea mai multor produse de îngrijire a pielii ar putea agrava simptomele herpesului. Unele produse, inclusiv săpunurile, sau produsele de îngrijire care conțin clor pot activa replicarea virală;
- stilul de viață trebuie luat în considerare atunci când se încearcă restricționarea frecvenței episoadelor de herpes la bărbați. Lipsa somnului și nivelurile crescute de stres pot scădea funcția sistemului imunitar, ceea ce duce la un risc crescut de apariție recurențelor.
Bibliografie
- Roland, James. “A Guide to Genital Herpes Symptoms in Males.” Healthline, Healthline Media, 7 Feb. 2019, www.healthline.com/health/herpes-symptoms-men
- Kandola, Aaron. “What to Know about Genital Herpes in Men.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 26 Nov. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/genital-herpes-in-men
- https://www.facebook.com/verywell. “How Genital Herpes Differs in Men.” Verywell Health, 2022, www.verywellhealth.com/genital-herpes-in-men-5323842
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Piele: rol, importanţă, afecţiuni asociate
Pielea este cel mai mare organ al corpului şi este alcătuită din mai multe tipuri diferite de celule, iar scopul său principal este de a proteja interiorul corpului de mediul înconjurător.Pe lângă rolul său de barieră protectoare, pielea ajută oamenii să-și mențină temperatura intern�...

Mâncărimi în zona intimă: cauze, tratament, prevenție
Mâncărimile în zona intimă pot indica o serie de afecțiuni, precum infectarea cu diferite virusuri sau contractarea unor boli cu transmitere sexuală. De asemenea, acestea pot fi un simptom care apare în urma unei igiene precare sau a unor iritații. Pentru a afla de ce ai mâncărimi în zona...

Ghid pentru persoanele infectate cu HIV/SIDA
HIV (Human immunodeficiency virus/Virusul imunodeficienței umane) este un virus care atacă celulele sistemului imunitar, îngreunând capacitatea organismului de a combate infecțiile. Astfel, persoana infectată devine mai vulnerabiă la alte infecții și boli. HIV se transmite prin ...