MEDICINA GENERALA

20 Iunie 2018

Hiperhidroza sau transpiratia excesiva. Cauze, efecte si cum se realizeaza tratamentul prin injectarea cu toxina botulinica

scris de

Ciobanu Claudia

Transpiratia excesiva poate duce la anxietate, chiar depresie, la scaderea respectului de sine si chiar izolare socio-profesionala. Dr. Claudia Ciobanu, medic specialist dermatovenerologie, Centrul de Excelenta in Dermatologie si Medicina Estetica DermaLife si Hyperclinica MedLife Baneasa, explica ce se intampla in organism cand transpiram abundent si cum se realizeaza tratamentul prin injectarea cu toxina botulinica.

Ce este hiperhidroza?

Hiperhidoza sau transpiratia excesiva reprezinta un raspuns exagerat al glandelor sudoripare avand drept consecinta o crestere a cantitatii de sudoare, peste normal. Atunci cand suntem mai stresati, cand este foarte cald afara, cand facem efort fizic intens este normal sa ne apara pe fata brobonele de sudoare, sa ni se umezeasca palmele sau talpile sau axilele. Exista insa pacienti care indiferent de starea afectiva, fie ca este iarna, fie ca este vara au in permanenta axilele sau palmele sau talpile picioarelor ude. Aici ne referim la o transpiratie excesiva, respectiv hiperhidroza.

Tipuri de hiperhidroza

Vorbim de o hiperhidroza primara sau idiopatica, cand nu putem identifica o cauza probabil venita intr un context genetic sau vorbim de hiperhidroza secundara unor afectiuni sistemice. Cel mai frecvent se intalneste in cadrul bolilor endocrinologice cum este diabetul zaharat hipertiroidiile anumite tumori localizate la nivelul glandelor suprarenale, afectiuni neurologice si tulburari psihice.

Vorbim de hiperhidroza generalizata sau localizata, cel mai frecvent intalnita. Se localizeaza la nivelul axilelor si devine extrem de stanjenitoare pentru pacient, axilele sunt in permanenta umede, hainele se pateaza, se strica datorita sarurilor continute in sudoare, apare mirosul neplacut datorita cresterii colonizarii bacteriene pe aria tegumentara afectata. Pacientul are un disconfort extrem de mare.

Mai putem vorbi de hiperhidroza la nivelul palmelor, la nivelul talpilor sau extremitatii cefalice. Sunt persoane care transpira abundent pe crestetul capului sau pe frunte sau la nivelul mustatii.

Cum ne poate afecta transpiratia excesiva?

Aceste persoane sunt extrem de constiente de problema pe care o au si incearca sa o ascunda sau sa o controleze, se streseaza foarte tare, stresul declanseaza un raspuns neuro vegetativ si atunci aceste mecanisme neurovegetative stimuleaza mai mult glandele sebacee, iar hipertranspiratia va fi mai abundenta. E ca un cerc vicios, ceea ce va conduce intr-un final la o stare de anxietate, chiar depresie, de scadere a respectului de sine si chiar de izolare socio-profesionala.

Tratamentul hiperhidrozei

In ceea ce priveste tratamentul, exista un tratament rapid si usor de efectuat care dureaza 10,15 minute in cabinetul medicului sepecialist si consta in injectarea la nivelul zonei afectate de toxina botulinica. Multi pacienti cand aud cuvantul toxina se sperie si as preciza faptul ca deja tratamentul are o vechime de piata de 20 chiar 30 de ani si are aprobare FDA pentru aceasta afectiune.

Cum actioneaza toxina botulinica?

Toxina botulinica actioneaza prin transmiterea impulsului nervos la nivelul glandelor sudoripare prin inhibarea eliberarii unui mediator chimic care este responsabil de stimularea in exces a glandelor sudoripare. Efectul tratamentului este local si temporar. Pe tot corpul sunt milioane de glande sudoripare. Asa cum stim cu totii, transpiratia este un proces fiziologic prin care organismul isi regleaza temperatura interna, isi regleaza echilibrul metabolismului acido bazic hidric. Cu acest tratament, nu ne adresam decat zonei afectate, nu influentam homeostazia, echilibrul intern al organismului, nu modificam transpiratia pe alte zone.

Este foarte important consultul dermatologic, pentru ca transpiratia excesiva poate sa fie un simptom in cadrul unor boli sistemice subiacente.

Procedura de injectare cu toxina botulinica

Pentru a evidentia zona afectata si implicit cantitatea de sudoare, marcam aria unde urmeaza sa facem tratamentul cu Betadina, apoi aplicam amidon sau pudra de talc, care va determina in contact cu sudoarea virajul culorii spre negru si atunci vom sti exact care este zona cea mai afectata.

Se poate aplica crema anestezica 10, 15, 40 de minute, depinde de toleranta la durere a fiecarui pacient. Tratamentul nu este dureros. Apoi recurgem la tratamentul propriu zis care consta in injectii cu un ac foarte fin, la un centimetru pe toata zona afectata. Injectiile se fac intradermic, ne asiguram ca substanta este distribuita uniform si mie imi place sa chem pacientii la un control la doua saptamani dupa tratament, pentru a evalua eficienta tratamentului sau in cazul in care este nevoie, pentru mici retusuri, cateva puncte de injectare.

Efectul se instaleaza gradat. Nu cand am iesit din cabinetul medicului nu mai transpiram, dar, treptat, cam in 3, 5 zile pana la o saptamana o sa vedem rezultatele si efectele dureaza in medie intre 6 si 12 luni, este acest interval dat de cantitatea de transpiratie. La persoanele care transpira abundent ne asteptam la un efect de 6 pana la 8 luni. Acolo unde avem o transpiratie moderata nu atat de abundenta, probabil efectul se va prelungi pana la 12 luni. Recomandam ca tratamentul sa fie efectuat cam o data pe an.

Contraindicatii

Pentru ca nu sunt studii in acest sens, nu vom face acest tratament femeilor insarcinate sau celor care alapteaza sau in cazul unor boli neurologice severe cum este miastenia gravis. Exista si anumite contraindicatii relative sau temporare, in cazul unor medicamente.Echipa MedLife de Dermatovenerologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.