Publicat la: 
15/06/2018

RMN

Pacientii cu tensiune arteriala crescuta au un risc mai mare de a dezvolta dementa, conform unui studiu publicat in "Cardiovascular Research" de Oxford University Press.

Pentru prima data in istoria medicala, cercetatorii arata ca semnele timpurii ale leziunilor neurologice de care sufera persoanele cu tensiune arteriala crescuta ar putea fi detectate prin intermediul scanarii RMN cu mult inainte ca restul simptomelor specifice dementei sa se manifeste, informeaza sciencedaily.com.

Cum se explica asocierea dintre tensiunea arteriala crescuta si riscul declansarii dementei

Tensiunea arteriala ridicata este o afectiune cronica ce provoaca leziuni ale organelor. Este bine cunoscut faptul ca majoritatea cazurilor de Alzheimer si dementa nu apar pe fondul unei predispozitii genetice, ci, mai degraba, pe fondul expunerii organismului la factori de risc cardiovascular.

Devine din ce in ce mai clar pentru specialistii din domeniu faptul ca in momentul in care primele semne ale leziunilor cerebrale devin evidente este deja prea tarziu pentru a inversa procesul neurodegenerativ.

In prezent, medicii nu dispun de proceduri pentru evaluarea markerilor progresiei bolii ce ar putea sa evidentieze modificarile pre-simptomatice si sa identifice pacientii cu risc de dezvoltare a dementei.

In ce a constat studiul

Pentru a ajunge la noile constatari, cercetatorii au examinat pacientii inscrisi in cadrul programului "Regional Excellence Hypertension Center" al Italian Society of Hypertension.

Oamenii de stiinta au recrutat persoane cu varste cuprinse intre 40 si 65 de ani care au fost dispuse sa isi dea acordul in scris pentru a participa la o analiza de specialitate ce utiliza tehnologia de scanare RMN 3 Tesla.

Trebuie mentionat faptul ca aceste teste au fost efectuate pe pacientii care nu prezentau niciun semn de deteriorare neurologica ce ar fi explicat diagnosticarea dementei. 

Participantii au fost supusi unui examen clinic pentru identificarea starii hipertensive si a leziunilor prezente la nivelul organelor tinta. 

Mai mult, acestia au participat la scanarea RMN ce identifica leziunile la nivel microstructural.

Pentru a obtine o perspectiva asupra profilului neurocognitiv al pacientilor, oamenii de stiinta au comparat datele analizelor tuturor pacientilor inscrisi in program cu cele ale pacientilor ce faceau parte din grupul de test.

Primul scop al cercetatorilor a fost identificarea markerilor specifici observati la nivel cerebral in microstructura materiei albe a pacientilor ce sufereau de hipertensiune, precum si asocierea acestor indicatori cu nivelul de alterare al functiilor cognitive asociate.

Rezultatele studiului au aratat ca pacientii hipertensivi au prezentat modificari semnificative la nivelul materiei albe in trei puncte centrale. De asemenea, acestia au prezentat performante mai scazute ale functiilor executive, vitezei de procesare a informatiilor, memorie si abilitatilor de invatare asociate acestor puncte cheie.

Per ansamblu, analiza fibrelor de materie alba prin intermediul scanarii RMN a aratat o semnatura timpurie a leziunilor prezente in randul pacientilor hipertensivi, semne ce ar fi fost imposibil de detectat prin intermediul tehnologiei conventionale de neuroimagistica.

Intrucat aceste modificari pot fi detectate inainte ca pacientii sa prezinte primele simptome de dementa, tehnologia de scanare prin RMN 3 Tesla ofera noi posibilitati de diagnosticare precoce si adoptare a terapiei specializate pentru prevenirea deteriorarii functiilor cerebrale.

"Problema centrala o reprezinta faptul ca modificarile neurologice ce apar pe fondul hipertensiunii arteriale sunt, de obicei, diagnosticate doar atunci cand deficitul cognitiv devine evident sau cand rezonanta magnetica traditionala arata semnele clare ale leziunilor de la nivelul creierului. In ambele cazuri este adesea mult prea tarziu pentru a stopa procesul patologic al bolii. Desi studii suplimentare sunt necesare pentru a confirma noile proceduri de diagnosticare timpurie a dementei, suntem de parere ca utilizarea tractografiei poate ajuta la identificarea riscului declansarii dementei ce poate permite interventia terapeutica in timp util," conchide Giuseppe Lembo, autorul principal al studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Medic Primar
Medic specialist
Medic Primar
Iordache Ana - Maria,Medic Specialist Psihiatru
Medic Specialist...

Articole similare

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca un stil de viata sanatos poate compensa riscul genetic al unei persoane de a dezvolta dementa. Studiul a fost condus de specialistii de la Universitatea Exter si a fost publicat in revista ”JAMA”, in urma prezentarii la Conferinta Internationala a Asociatiei Alzheimer din Los Angeles....
O doza zilnica de vitamina E ar putea ajuta persoanele care sufera de dementa, potrivit unui nou studiu publicat in revista JAMA. Acesta a descoperit ca persoanele care sufera de o forma usoara sau moderata a afectiunii Alzheimer si consuma doze mari de vitamina E prezinta un ritm mai lent de declin cognitiv. Persoanele in cauza au fost...
Persoanele care sufera de diabet de tipul II prezinta riscuri mai mari de a suferi pierderi de memorie si un declin al functiei cognitive, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Scoala de medicina de la Universitatea Harvard, din SUA, si aparut in publicatia Neurology, scrie Mediafax. Motivul, spun autorii acestui studiu, este...
Foto: Reuters Nivelurile scazute de vitamina D la persoanele in varsta pot dubla riscul de a dezvolta dementa ulterior in viata, sustine unul dintre cele mai mari studii dedicate acestui supliment nutritiv, preluat de The Independent. Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Exter, ratele de dementa senila si boala Alzheimer...
Cinismul poate favoriza aparitia dementei/ Foto: MorgueFile.com Persoanele in varsta, care au fost cinice de-a lungul vietii, sunt mai susceptibile de a dezvolta dementa, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii din Finlanda au intrebat un grup de 1449 de oameni cu varsta medie de 71 de ani daca sunt de acord sau nu cu afirmatii precum "cred ca...