Publicat la: 
16/01/2013

Importanta screening-ului anual. Dr. Nicoleta Brezan, medic primar medicina interna, a discutat online cu cititorii

Cand este bine sa facem investigatiile si consultatiile medicale anuale? Ce teste sunt recomandate si care sunt obligatorii pentru orice persoana? Cum trebuie sa ne pregatim pentru ele? Care sunt analizele specifice pentru femei si care pentru barbati, sau in functie de varsta? Ce consultatii si investigatii ar trebui sa faca bolnavii care stiu ca sufera de o boala cronica si cat de des? Dr. Nicoleta Brezan, medic primar medicina interna, a discutat despre toate acestea cu cititorii MedLive.ro.

Dr. Nicoleta Brezan este medic primar medicina interna, cu competenta in ecografie generala si atestat in ecografie doppler vasculara, in cadrul Hyperclinicii Medlife.

Nota redactiei:

  • Puneti intrebarile in formularul de comentarii de la finalul articolului;
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Specialitate: 
Comentarii

Buna ziua! am 28 de ani, sunt hipertensiva, am un singur rinichi congenital, si la 165 inaltime am 81 kg, Ce fel de medic ar trebui sa consult in primul rand pentru tensiune?ce fel de analizele ar trebui sa fac sa scap de durerile astea de cap ingrozitoare?
azi am avut tensiune 180 cu 130 dupa 2 pastile de ranolip, iar medicul de familie mi-a recomandat sa mai astept pana la sfarsitul lunii pentru analize...
va rog sa ma indrumati...

Urgent adresati-va unui cardiolog sau medicina interna pentru a investiga cauza hipertensiunii si pentru a o trata in mod corect.

tiuieli ale urechilor durere pacane mancarime ce pote sa fie multumesc astept raspuns

Adresati-va pentru inceput unui medic ORL-ist. Daca unele simptome pe care le aveti nu sunt legate de afectiuni ORL efectuati si o ecografie doppler a arterelor carotide si vertebrale.

Adresati-va pentru inceput unui oftalmolog.

Din intrebarea dumneavoastra inteleg ce de 2 ani asteptati aprobarea dosarului si nu v-ati mai efectuat nici o analiza. Trebuiesc repetate toate analizele pe care le-ati efectuat acum 2 ani pentru a vedea starea prezenta si ulterior adresati-va unui gastroenterolog-sau invers.(TGP,AgHBs, AgHBe, Anti-anti HBe, Ac anti HVD, ADN-VHB, Fibromax.)

Nu este bun. Repetati examenul si adresati-va unui ginecolog.

Va rog cititi raspunsul pentru Valy.

Buna ziua,

Nu mi-am facut de ceva ani un set de analize. As vrea sa va intreb ce analize se recomanda sa facem anual. Mentionez ca am 29 de ani.

Multumesc
Tora

Ideal ar fi o consultatie anterioara efectuarii setului de analize ,pentru a depista daca in antecedentele personale sau familiale sunt boli care pot fi luate in considerare in recomandarea analizelor. Fiind un organism tanar si daca antecedentele sunt "curate" puteti efectua :hemoleucograma completa, VSH(ideal CRP), creatinina(+/- uree), glicemie, TGP(+/-TGO), colesterol total, trigliceride, LDL-colesterol, HDL-colesterol, examen sumar de urina.

Va recomand si examen citologic Babes-Papanicolau in urma unui consult ginecologie. La consultul de medicina interna vi se va efectua si screeningul hipertensiunii arteriale si stabilitea indicelui de masa corporala pentru screeningul obezitatii.

buna ziua desper penis ai vorba am 25 de ani si de ceva vreme an coace numai se scoala ca,nd vreau sa fac sex de loc ieste cand se coala penisul dar nu dureaza mult decat 2sau 3 minute varog sa ami spuneti ce ar trebui sa fac va multumesc

Va rog daca se poate sa-mi spuneti ce analize se fac pentru a afla starea in care a fost adus corpul dupa doi ani de la depistarea virusului hepatic B. Nu s-a facut tratament dosarul fiind pe lista de asteptare la cjas de 2 ani. Gastroenterologul a recomandat tratament cu entecavirum. Va multumesc.

Buna seara. Inteleg ca ati fost suspicionata de aldosteronism primar si ca acesta a fost partial infirmat de o valoare a aldosteronului normala.Va sugerez o consultatie la endocrinologie(unde ar trebui efectuat un test de supresie la fludrocortizon), computer tomograf sau RMN abdominal(referitor la expresia dumneavoastra "punct mic la glande'"-cred ca va referiti la glandele suprarenale). Slabiciunea si oboseala sunt simptome pentru foarte multe boli. Pentru informatii cat mai complete va astept la o consultatie.

Investigatiille si analizele se recomanda individual fiecarui pacient dupa o consultatie prealabila in care medicul efectueaza anamneza (sta de vorba cu pacientul ) afland astfel acuzele sale, bolile pe care le-a avut din copilarie si pana in prezent, bolile rudelor care pot avea importanta in recomandarea analizelor, modul de viata (daca este sedentar, daca fumeaza, daca consuma alcool etc.), conditiile si mediul de lucru (noxe, alergeni). Dupa efectuarea anamnezei se efectueaza consultatia care ne da noi informatii despre starea sanatatii dumneavoastra. RMN este o investigatie pe care o efectuam in completarea altor analize.

Buna ziua,
Am 53 de ani si in urma cu 4 luni am avut probleme cu tensiunea, mare, dureri de ceafa, in urma careia am fost internata la urgenta pentru investigatii. M-au gasit cu o valoare de 1,5 a potasiului iar dupa 4 zile au reusit sa il creasca la 3,5 si ma-am externat. Am efectuat diverse analize de singe si urina, ecografie abdominala, etc. M-au trimis pt a face si o analiza pentru a determina valoarea aldosteronului, care a iesit buna. In concluzie, inima, plaminii, rinichii,glandele rinichiului sunt ok, Desi mi-au spus ca la ecografie au gasit un punct mic la glande dar ca nu e nimic concludent si nu are ce sa imi spuna. In concluzie ma simt in continuare foarte rau, in sensul ca obosesc fffoarte repede, am dureri in partea dreapta, care mia-u spus ca nu are legatura cu rinichii, desi si acolo la ultima ecografie ar fi niste firicele de nisip, dar nimic grav si nu stiu ce investigatii sa mai fac pentru a determina cauza starii mele de slabiciune si de oboseala care ma impiedica sa imi desfasor activitatea normala. V-as fi recunoscatoare pentru o indrumare.

va rog sami raspundeti la urmatoarea intrebare; de doua zile asa din senin mam trezit ca vad in ochiul drept niste pete negre care se misca de la coada ochiului spre virf, insotite de niste pete mai mari negre ca un nor de fum, asta dupa ce am lucrat cam o ora, avind ceva de scis ,cu mina nu la calculator. mam speriat am crezut ca a doua zi vor trece,dar nu afost asa ,sunt de intansitate mai mica dar tot sunt, in acelas timp sunt deranjante. mai mentionez ca port ochelari pentru scris si citit,2,75,iar de distanta 0,50.ce sfaturi imi dati, va multumesc anticipat,sastept cu nerabdare raspunsul, si va urez o zi buna...

am fost ....nu este nici o problema ati avut dreptate.multumesc

Mergeti la programare si discutati si cu medicul care urmeaza sa va faca endoscopia. Eu consider ca o puteti efectua.

Sotul meu ,in urma unei indigestii,a facut mai multe investigatii in urma carora a fost depistat cu VHB.In urma cu putin timp a plombat o masea la stomatolog.In luna mai 2011 am depus dosar de tratament cu entecavirum si nici pana azi CJAS nu i-a aprobat tratament.Avand in vedere ce am cheltuit fff multi bani(suntem pensionari) pentru dosar, acum dupa 2 ani de asteptare-sotul are 60 ani-ce analiza putem face sa stim ce a distrus virusul pe care sistemul sa sanatate i l-a facut cadou??Va multumim

Buna ziua,va rog sa-mi spuneti daca am facut Babes-Papanicolau anul trecut si mi-a iesti C-3 este bun?mentionez ca nu am nici un fel de probleme genicologice,am facut si mamografia si mi-a iesit OK .am 55 de ani .Va multumesc anticipat !!!

Va rugam sa ne sfatui-ti pe cei de virsta a 3 -a ce seriede analize sa facm anual?va multumesc

luni sunt programata pt.o endoscopie anala.din nefericire a aparut si menstruatia si nu stiu daca mai pot face in cazul asta! Ce pot face in cazul asta? Merg luni sau astept sa imi treaca? multumesc

Pentru analiza intolerantei la lactoza nu pot sa va dau date exacte. Pentru analiza intolerantei la gluten puteti sa va prezentati la cabinetul de recoltari Medlife si sa efectuati anticorpii anti-transglutaminaza tisulara.

Va recomand efectuarea unui sumar de urina si a unei uroculturi pentru diagnosticarea unei eventuale infectii urinare. Daca aceasta se infirma pasul urmator este catre o consultatie de urologie.

-Consultatie(foarte importanta pentru ca efectueaza screeningul tensiunii arteriale si al obezitatii)
- Analize de sange obligatorii(femeie si barbat): hemoleucograma, VSH(ideal CRP),creatinina, uree, TGP, TGO, glicemie, colesterol total, LDL, HDL, trigliceride, acid uric, examen sumar de urina(se pot omite analize avand in vedere lipsa consultatiei)
-La femei si barbati:ecografia abdominala totala,electrocardiograma
-La femei:consultatie ginecologie+examenBabes Papanicolau ,ecografie de san
-La femei la 5-10 ani de la instalarea menopauzei screeningul osteoporozei prin DEXA
-La barbati:PSA(antigenul specific prostatic)+ecografia prostatei+tuseu rectal efectuat de urolog
-La femei si barbati:testul hemoragiilor oculte (pentru screeningul cancerului colorectal); ideal ar fii efectuarea colonoscopiei
-Daca fumati:efectuati o spirometrie
Analizele nu au valoare singure .Ele se integreaza in context clinic.(se coroboreaza cu anamneza si examenul clinic al pacientului).

Unde se poate face in Romania analiza intolerantei la lactoza si gluten si cum se numesc aceste analize? Daca nu de ce nu se pot face?

Radiografia pulmonara nu este indicata ca screening nici macar la cei care fumeaza. Daca intr-adevar a avut indicatie a fost binevenita. Nu specificati varsta dumneavoastra. Va recomand o consultatie (cititi va rog si explicatiile anterioare) + pentru inceput analizele recomandate anterior pentru d-na Tora + ecografie abdominala totala + examen ginecologic, secretii vaginale, examen Babes Papanicolau + ecografie de san. Puteti sa le efectuati si in sens invers si apoi va astept la o consultatie.

Va rog cititi raspunsul pentru d-na Tora.

In primul rand prezentati-va la o consultatie de medicina interna pentru a afla antecedente personale si familiale si pentru depistarea unor eventuali factori de risc (hipertensiune arteriala, fumat, trombofilii). Considerand ca poate nu aveti si nu ati avut alte probleme de sanatate v-as recomanda screeningul anual pe care ar trebui efectuat la varsta dumneavoastra:hemoleucograma, VSH, glicemie, TGP,TGO, uree, creatinina,colesterol total LDL, HDL, trigliceride,Ag VHB, Ac VHC,VDRL,HIV, grup sanguin , Rh, examen sumar de urina;(la inceputul sarcinii medicul ginecolog va completa analizele pentru diagnosticarea unor eventuale boli parazitare, hemofilii si alte infectii); ecografia abdominala totala si consultatia ginecologica.

In primul rand o consultatie la cardiologie care va include o electrocardiograma si o ecografie cardiaca. Nu specificati unde sunt stenturile dumneavoastra. Daca acestea sunt localizate doar cardiac v-as recomanda cautarea altor deteminari aterosclerotice avand in vedere si prezenta diabetului care favorizeaza si accelereaza ateroscleroza: ecografie artere carotide si artere vertebrale, ecografia arterelor membrelor inferioare, ecografia arterelor renale (daca aveti cumva si hipertensiune arteriala). In privinta diabetului ca si analize de sange efectuarea glicemiei si hemoglobinei glicozilate (ne orienteaza daca acesta este controlat terapeutic si dietetic), a microalbuminuriei(depistarea in stadii incipiente a nefropatiei diabetice) , a examenului oftalmologic care sa includa fundul de ochi pentru depistarea in stadii incipiente a retinopatiei diabetice si a unui consult neurologic pentru depistarea eventualei neuropatii diabetice. Un raspuns in detaliu vi l-as putea da in urma unei consultatii.

Buna ziua. Am 33 de ani. Am dureri abdominale in fiecare dimineata. Dupa urinarea de dimineata aceasta durere incepe sa scada ca in maxim 2 ore sa dispara. Ramane durere doar la apasare pe partea inferioara a abdomenului. Dintr-o parte in alta doare tot la apasare, durere ce nu dispare niciodata.

Ce analize recomandati si ce ar trebui sa fac. Va multumesc!

Buna ziua,
Va rog sa ne recomandati analizele si investigatiile absolut necesare persoanelor (femei/barbati) care au depasit varsta de 50 de ani.
Va multumim.

Buna ziua doamna doctor,

In urma cu doi ani am facut o radiografie la plamini pentru ca eram suspecta de pneumonie. Doctorul m-a cam certat cand i-am spus ca nu facusem de vreo 10 ani o radiografie sau alte investigatii. Vreau sa va intreb ce investigatii trebuie sa facem anual, astfel incat sa evitam sa ne trezim cu probleme serioase de sanatate.
Multumesc

Imi puteti spune daca exista anumite analize, in afara de hemograma uzuala, pe care trebuie sa le faca femeile in mod special dupa 30 de ani? Dar barbatii? Stiu ca la barbati exista acea problema a colesterolului...

Buna ziua,

Anul acesta implinesc 35 de ani. Ce analize trebuie facute
pentru varsta aceasta in cazul in care imi doresc sa raman insarcinata
tot anul acesta.
Va multumesc

Buna ziua,

Am 54 de ani si am facut analizele anuale de fiecare data si totusi cred ca nu am facut analizele necesare pentru aceasta virsta. As dori sa stiu care este setul complet de analize pentru aceasta virsta si care ar fi laboratorul de incredere, fie el si particular. Cit la suta din analizele specifice virstei se pot acoperi prin RMN.
Multumesc!

Buna ziua, la 54 de ani cu diabet si cardiopatie ischemica ( 9 stenturi) ce analize imi recomandati.

Va rog sa cititi raspunsul pentru d-na Tora. Recomandarile sunt identice.

+ Sa nu sustineti ca e chestie de educatie sa faci analize anual, pentru ca NU ESTE ASA.

Eu, la fel ca Tora am 29 de ani si nu am mai facut nicio analiza de circa 7 ani. Nu cred ca e o greseala, din moment ce te simti foarte bine, ai un stil de viata foarte sanatos si echilibrat. Urmeaza sa efectuez cat de curand un set de analize, nu mi-e frica de rezultate deloc.

va rog sa ma ajutati intr-o problema mai veche, a fiului meu in virsta de 36 ani. de citva ani se lupta cu o migrena apriga care dureaza cam 3 zile. a fost la medicul neurolog din tirgoviste de unde este, si ia recomandat un medicament cu sumatriptan, a luat la inceputul crizei, o peroada ia trecut apoi nu mai cred ca are efect , deoarece a crescut doza si durerile parca sunt mai puternice ,deja vomita, si ii este foarte rau. va rugam datine un sfat ,sau unde sa mergem ,toti suntem disperati de aceasta situatie. va multumesc anticipat ,si va urez o zi buna. astept un raspuns dca se poate cit mai repede, inca o data mii de multumiri......

Ma numesc Costache Ramona ...am Hepatita B cronica...am facut tratamentul cu Interferon Pegasyus timp de un an pana la data de 02.07.2012 ,apoi am luat pauza de 6 luni refacand analizele in ianurie unde am avut o viremie de 351213 IU/ml ,din lipsa baniilor nu am putut sa fac fibromax-ul si in aceasta luna am reusit sa refac integral toate analizele ,iar viremia a iesit 38074609 copii/ml. .ce trebuie sa fac?mentionez ca am 25 ani

D-na doctor.Am 60ani(fumator).Acu 2saptamini am avut un reflux gastric cu usturime in cosul pieptului(acum a trecut) dar am flatulenta si eructatie (in special dupa mese) cit si perioade cu constipatie sau scaune (nu zilnic) mai moi.Mentionez ca acu 40ani am avut ulcer duodenal. In aceasta perioada am luat urmatoarele medicamente farmaceutice sau naturiste : Omez,Controloc Control,TrifermentForte10000,Gaviscon,Malox,Carbocif,Imodium,ArgilaALGO,EsentialeForte,Ceaiuri(sunatoare,galbenele menta).Rog ce trebuie sa iau in continuare.Cu multumiri ing.Bedrulea

Buna ziua!

Doamna doctor, am varsta de 41 de ani. Mama mea s-a stins datorita unei tumori cerebrale, bunicul meu ( tatal mamei) a avut acelasi diacnostic, iar bunica din partea tatalui s-a stins tot in urma unui diacnostic cu cancer... .
Avand in vedere antecedentele din familia mea, v-as ruga sa-mi spuneti ce analize (markeri tumorali), recomandati sa se faca si la ce perioada, preventiv, pentru a putea fi descoperita aceasta boala in faza incipienta, avand in vedere faptul ca atunci cand valorile analizelor de rutina apar modificate boala este deja instalata si de multe ori intr-un stadiu avansat oferind o speranta de viata in cel mai bun caz de 3- 5 ani.
Va multumesc!
Maria Costache

Doamna doctor , as vrea sa stiu parerea dumneavoastra legata de OMACOR. Tatal meu (77 ani) este cardiac ,sub tratament de aproape 15 ani. De 4 ani I-a omacor o pastila de 1000 mg pe zi , asa trigliceridele au scazut de la 400 la 180 , plus ca acest medicament ii este prescris de cardiolog de fiecare data in scrisoarea medicala.
DAR medicul de familie I-a spus ca OMACORUL trebuie intrerup 2 luni pt ca a luat o perioada indelungata si ar avea contraindicatii…fragilizeaza vasele de sange.
Va rog frumos puteti sa -mi spuneti parearea dvs.
Multumesc!
Nicoleta Tudor

Doamna doctor am si eu urmatorul rezultat de la un pet/ct care spune asa :
Densificare la nivelul lojei timice cu minima fisare a F18-FDG.
Fara leziuni cu fixare patologica a F18-FDG la nivelul ambelor paranechime pulmonare. Micronoduli pulmonari inactivi metabolic(sub limita de rezolutie PET situati in segmentul antero-bazal LID (6mm) respectiv postero-bazal LIS (5mm).
Cateva adenopatii axiale bilaterale cu centru grasos cu dimensiuni de pana la 25 mm in stanga, discret acive metabolic (SUV MAX 1, 51 in stanga, resoectiv SUX max 1, 83 in dreapta). Ganglion infracarinal metabolic activ cu suv max 3, 56.Ganglioni inghinali bilaterali, discret activi metabolic cu suv max pana la 1, 62 in stanga.
Fixare discret crescuta la nivel hilar pulmonar bilateral mai evidenta in stanga fara corespondent ganglionar CT nativ.
Ficat si splina de dimensiuni normale cu distributie fiziologica a radiotrasorului.
Panreas, colecist, glande suprarenale fara anomalii de fixare a F18-FDG.
Captare normala a radiotrasorului la nivelul tractului gastro-intestinal.
Excretie fiziologica a F18-FDG la nivelul rinichilor si vezicii urinare.
Activare medulara osoasa difuza. Leziune osteocondesanta la nivelul corpului sternului, in portiunea proximala fu fixare a F18-FDG (SUV max 4.92). Insule caritlaginoase clasificate la nivelul capului femural bilateral, masiv trohanterian stang si versant iliac drept.
CONCLUZII :
ACTIVITATE METABOLICA CRESCUTA LA NIVEL STERNAL SI GANGLIONAR INFRACARINAL.
ADENOPATI AXILARE SI INGIINALE BILATERALE DISCRET ACTIVE METABOLIC PROBABIL CU SUBSTRAT INFLAMATOR.
MICRONODULI PULMONARI BILATERALI INACTIVI METABOLIC.
Ce inseamna aceste lucruri ?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Medicina interna

Medic Primar
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 15

Articole similare

Dr. Anca Dragutescu / Foto: MedLife Ne-am obisnuit sa asociem osteoporoza cu femeile, desi s-a dovedit ca aceasta boala nu "discrimineaza" barbatii. In momentul de fata, 30% din fracturile de sold apartin barbatilor, iar mortalitatea in aceste cazuri este mai mare decat la femei. Dupa varsta de 50 de ani, 1 din 8 pacienti va suferi o fractura...
Afinele lupta impotriva pierderii memoriei/ Foto: MorgueFile.com Salatele de fructe sunt necesare in zilele calduroase de vara, iar afinele sunt unele dintre cele mai recomandate, acestea continand foarte putine calorii si o serie de antioxidanti. Consumul repetat de afine este indicat in lupta impotriva pierderii memoriei. Astfel, un...
Ghiozdan prea mare? / Foto: Photoxpress Ne apropiem cu pasi rapizi de un nou inceput de an scolar. Pe langa achizitionarea rechizitelor si a hainelor, parintii ar trebui sa fie atenti la un lucru in plus: greutatea ghiozdanului. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro. Atat in primele zile de scoala, cat si din cand in cand pe parcursul...
Uneori problemele sunt greu de depasit / Foto: Morguefile.com Suntem obisnuiti sa facem fata provocarilor de zi cu zi, insa ritmul alert al vietii ne impiedica sa raspundem mereu la fel de bine in fata situatiilor dificile. Serviciul este solicitant, viata de familie scartaie, copiii ne dau batai de cap, parintii nu ne inteleg. Fara sa ne dam...
  Fistula anala reprezinta o leziune infectata dezvoltata intre piele si anus. Fistulele apar ca urmare a unor infectii cronice sau infectii prost tratate. Potrivit dr. Adrian Ghenea, medic primar chirurgie generala cu competente in proctologie (Hyperclinica Medlife Baneasa), de obicei cauza este data de infectii trenante dupa o fisura anala,...