MEDICINA GENERALA

26 Noiembrie 2018

In ce conditii se implanteaza protezele de umar si cum decurge interventia chirurgicala de protezare

Mai rar intalnita decat implantarea protezei de genunchi sau de sold, cea a protezei de umar este necesara in anumite situatii, pentru ameliorarea durerilor articulate provocate de diferite forme de artroza sau dobandite in urma unor accidentari soldate cu fractura de umar, dar si pentru imbunatatirea functionalitatii acesteia.

Prima interventie chirurgicala de acest tip a fost realizata in urma cu aproape 70 de ani, insa tehnologia moderna si imbunatatirea tehnicilor de operare fac ca in prezent aceasta interventie sa fie una destul frecvent utilizata pentru tratarea afectiunilor dureroase in zona umerilor.

Anatomia umarului

anatomie umar

Umarul sau articulatia scapulo-humerala, care face legatura dintre trunchi si membrele superioare, are in componenta trei oase:

  • Humerus sau osul lung al bratului
  • Scapula sau omoplatul
  • Clavicula

Suprafata oaselor este protejata de tesut articular, care le usureaza miscarea. Pe langa acest tesut, cunoscut si drept cartilaj hialin, oasele sunt protejate in partile interioare ale articulatiei de membrana sinoviala, care ajuta la lubrifierea acestui cartilaj si reduce frecarea dintre articulatii. Umarul este stabilizat si sprijinit de tesut muscular (coiful rotatorilor - format din patru muschi scurti: subscapularul, supraspinosul, intraspinosul si rotundul mic - si o serie de muschi superficiali) si tendoane, printre care si tendonul bicepsului lung.

Cavitatea glenoida a osului scapular si capul humeral sunt cele doua fete articulare ale umarului. Pe langa aceste componente, in articulatia scapulo-humerala mai sunt prezente si formatiuni menite sa uneasca aceste elemente: capsula articulara, ligamentele gleno-humerale (supragleno-suprahumeral sau gleno-humeral superior, supragleno-prehumeral sau gleno-humeral mijlociu si pregleno-subhumeral sau gleno-humeral inferior) si ligamentul coraco-humeral, aflat in zona superioara a articulatiei umarului.

Articulatia umarului se afla in apropiata vecinatate a nervilor plexului brahial (axilar, suprascapular si musculocutanat) si este vascularizata, cuprinzand artera suprascapulara si arterele circumflexe humerale.

Cele doua articulatii care asigura mobilitatea umarului se numesc articulatia sterno-claviculara si articulatia acromio-claviculara. Pe langa acestea, mai exista si cele doua spatii de alunecare necartilaginoase: articulatia scapulo-toracica si bursa subacromiala.

Cand este nevoie de protezarea umarului

protezare umar

Cel mai des intalnite patologii asociate acestei zone sunt: luxatiile, tendinitele, entorsele, bursitele (forme de reumatism local), fracturile si artrozele. Acestea se manifesta prin durere, imobilitate sau prezinta ambele simptome simultan. In unele situatii, interventia de implantare a unei proteze la umar este solutia salvatoare pentru recapatarea mobilitatii si ameliorarea durerilor. Iata care sunt diagnosticele care pot fi tratate cu o astfel de interventie chirurgicala:

Artroza degenerativa sau primara

Artroza primara sau degenerativa apare, asa cum sugereaza si denumirea, ca urmare a uzurii articulatiei umarului, din cauza inaintarii in varsta. Afectiunea se instaleaza de obicei dupa varsta de 50 de ani si vizeaza cartilajele umarului.

Cartilajele se deterioreaza in timp, iar lubrifierea cu lichid sinovial nu mai este atat de eficienta, asa ca oasele ajung sa se frece intre ele. Durerile si impotenta functionala apar la scurt timp, iar articulatia isi pierde din flexibilitate.

Artroza secundara sau posttraumatica

Artroza posttraumatica apare in urma unor traume fizice, precum fracturile osoase din zona umarului, leziunile la nivelul coifului rotatorilor sau la nivelul ligamentelor gleno-humerale sau al celui coraco-humeral.

Toate aceste traumatisme pot duce, in timp, la deteriorarea articulatiei scapulo-humerale si a cartilajului articular, provocand dureri si disfunctionalitate la nivelul umarului.

Artrita reumatoida

Afectiunea care se manifesta prin inflamarea membranei articulatiei scapulo-humerale si acumularea de lichid edematos la nivelul acesteia se numeste artrita reumatoida si este o afectiune cronica.

Artrita reumatoida, cea mai comuna dintre artritele inflamatoare, afecteaza si cartilajele articulatiei umarului, care devin rigide si dureroase pe masura ce se deterioreaza.

Osteonecroza sau necroza osoasa aseptica

Osteonecroza este o afectiune dureroasa care se manifesta prin perturbarea alimentarii sangvine a oaselor. Prezenta si in alte zone osoase ale corpului, osteonecroza umarului poate duce la distrugerea articulatiei acestuia si la instalarea artrozei.

Factorii de risc pentru aparitia osteonecrozei sunt: consumul de steroizi, practicarea scufundarilor la mare adancime si expunerea la cote exagerate de presiune, fracturile severe si chiar consumul excesiv de alcool. Atunci cand osteonecroza este descoperita si diagnosticata intr-un stadiu avansat, implantarea unei proteze de umar este singura solutie care poate ameliora aceasta problema de sanatate.

Fracturile severe la nivelul umarului

Fracturile in urrma carora capul humerusului este grav afectat prezinta, pe langa durerile aferente, riscuri destul de mari pentru refacerea umarului. Medicii nu reusesc intotdeauna sa realizeze corespunzator osteosinteza in astfel de cazuri, iar alimentarea cu sange a oaselor poate fi impiedicata, ducand la aparitia osteonecrozei.

De aceea, chirurgii specializati in ortopedie pot recomanda adesea artroplastia sau protezarea umarului ca unica alternativa de a reface articulatia si de a ameliora durerile si rigiditatea acesteia.

artroplastie

Cand este recomandata artroplastia

Medicul ortoped va evalua intotdeauna starea pacientilor inainte de a recomanda o astfel de interventie chirurgicala si va lua aceasta decizie in functie de riscurile existente. Pentru ca posibilitatea complicatiilor este destul de redusa, aceasta solutie va fi luata in calcul de cate ori recuperarea cu alte tratamente nu poate da rezultate, indiferent daca este vorba despre infiltratii intraarticulare cu corticosteroizi, tratamente cu medicamente antiinflamatoare sau terapie fizica.

Iata cateva situatii in care medicul poate recomanda protezarea umarului daca pacientilor nu li se imbunatateste considerabil starea de sanatate in urma celorlalte tratamente:

  • Durere moderata sau severa care interfereaza cu activitatile zilnice ale pacientului;
  • Durere moderata sau severa in timpul repausului, inclusiv a celui nocturn;
  • Pierderea mobilitatii si a functionalitatii umarului.

Evaluarea ortopedica

Pentru a diagnostica in mod corect problemele umarului si a depista eventualele afectiuni care pot fi ameliorate cu ajutorul unei proteze, este necesara realizarea unei serii de investigatii medicale:

Anamneza

Medicul va discuta cu pacientul despre simptomele existente, dar si despre istoricul medical si problemele de sanatate genetice din familia acestuia. Astfel, se vor identifica factorii de risc si predispozitia catre anumite afectiuni, precum artrita reumatoida sau artroza degenerativa, dar pot fi stabilite si cauzele traumatice care au dus la aparitia durerii si la imobilitate, daca este cazul.

Examenul fizic

Medicul ortoped va examina fizic pacientul, pentru a identifica zonele dureroase sau sensibile si pentru a putea stabili in ce vor consta investigatiile ulterioare.

Radiografia

In cazul in care medicul ortoped suspecteaza o trauma a oaselor umarului, va recomanda efectuarea unei radiografii.

Alte investigatii si analize

In anumite situatii, medicul specialist poate recomanda prelevarea unor probe de sange sau un examen de rezonanta magnetica (RMN), pentru a determina care este starea oaselor umarului si a celorlalte tesuturi ale articulatiei scapulo-humerala.

Ce presupune implantarea unei proteze la umar

Protezarea umarului presupune indepartarea capului humeral, a humerusului sau a cavitatii glenei si inlocuirea acestora cu componente artificiale. Partile care vor inlocui articulatia deteriorata formeaza endoproteza.

Proteza totala de umar

O proteza totala de umar inlocuieste toate cele doua parti ale articulatiei umarului (scapula, cap humeral) cu o endoproteza formata dintr-o bila metalica, o tija metalica si o bucsa dintr-un plastic special, medical. Pentru ca dimensiunile corporale difera de la un pacient la altul, fiecare dintre cele trei componente va avea dimensiuni personalizate, potrivite pentru purtatorul protezei.

Cum decurge procedura chirurgicala

Durata unei astfel de interventii chirurgicale variaza, de regula, intre doua si trei ore. Inainte de inceperea efectiva a operatiei, pacientul va fi anesteziat. Nefiind o interventie de urgenta, medicul anestezist va stabili anterior regimul alimentar pentru perioada care preceda operatia, iar specialistul se va asigura cu privire la eventualele alergii sau alte tipuri de afectiuni de care sufera pacientul si care ar putea impune restrictii in ceea ce priveste realizarea anesteziei sau tratamentul postoperator.

Dupa realizarea procedurii de artroplastie, pacientul va petrece cateva ore in blocul postoperator, unde va fi tinut sub observatie pana la trecerea completa a efectului anesteziei. Ulterior va fi mutat intr-un salon de recuperare.

Posibile complicatii ale artroplastiei

Pentru ca nervii aflati in vecinatatea protezei pot fi atinsi in timpul interventiei chirurgicale, unul dintre riscurile protezarii de umar este reprezentat de leziunile nervoase. Aceasta complicatie are insa loc tot mai rar datorita modernizarii tehnicilor chirurgicale.

O alta posibila complicatie este aparitia infectiilor. La fel ca in cazul oricarei alte proceduri chirurgicale, pacientii sunt expusi si sensibili la prezenta germenilor bacterieni, iar infectiile isi pot face aparitia fie in camera protezei, fie la nivelul tesuturilor subcutanate. Depistate la timp, infectiile raspund bine la tratamentul cu antibiotic adecvat.

Esuarea protezarii este cea mai grava eventuala complicatie a acestei interventii. Astfel de cazuri au loc insa tot mai rar, datorita avansarii tehnicilor medicale chirurgicale, dar si a optimizarii materialelor folosite pentru confectionarea protezelor de umar.

Durerile de umar, reducerea flexibilitatii acestei articulatii si chiar incapacitatea mobilitatii ei sunt simptome care nu trebuie ignorate. Medicul ortoped va stabili cauzele disconfortului si va recomanda tratamentul adecvat, in functie de gravitatea situatiei si de particularitatile pacientului.

Bibliografie:

Curs practic pentru studentii facultatilor de kinetoterapie - Elena Taina Avramescu

Fracturile Omoplatului - suport de curs UMF Iasi

Shoulder Joint Replacement - OrthoInfo

Shoulder Replacement Surgery - What to Know - Web MD

Shoulder Prothesis - Shoulder Replacement or Shoulder Arthroplasty - Gelenk KlinikEchipa MedLife de Ortopedie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.