Publicat la: 
6/07/2015

In ce consta tratamentul ortodontic la adulti? Dr. Sovaiala Alexandra, medic specialist ortodontie si ortopedie dento faciala, a discutat online cu cititorii

Care sunt cele mai comune probleme dentare la adulti si cum le putem indrepta? Cum putem corecta spatiile dintre dinti? Cand stim ca avem nevoie de tratament ortodontic? Dr. Sovaiala Alexandra, medic specialist ortodontie si ortopedie dento faciala, a discutat online cu cititorii.

Dr. Sovaiala Alexandra este medic specialist ortodontie si ortopedie dento faciala in cadrul clinicii dentara DentaLife. Intra pe pagina online pentru programari.

Specialitate: 
Comentarii

Tratamentul ortodontic in cazul pacientilor cu afectiuni parodontale poate aduce beneficii importante, atata timp cat este gestionat intr-un mod corect, cu forte de intensitate redusa si intr-un timp suficient de lung. In acest mod, poate fi stimulata chiar formarea de os nou cu imbunatatirea implantarii dintilor. De asemenea, prin asigurarea unui raport corect intra si inter arcadic, se creaza contextul limitarii deplasarii nedorite a dintilor. Se pot obtine, de asemenea, si imbunatatiri din punct de vedere estetic prin inchiderea triunghiurilor negre formate intre dinti, in apropierea gingiei, in urma retractiei acesteia.

Retainerul este un mijloc prin care se asigura mentinerea rezultatelor obtinute in urma tratamentului ortodontic. De obicei, in cazul tratamentului la adult, acesta trebuie mentinut o perioada de timp lunga sau foarte lunga.

Strippingul este o procedura, uneori necesara, pentru obtinerea de spatiu necesar alinierii dentare si crearii unui raport corespunzator intre dintii celor doua arcade. Daca se efectueaza cu grija, nu afecteaza integritatea gingiilor si cu atat mai mult, poate crea conditiile inchiderii spatiilor de la baza dintilor din apropierea gingiilor, cu imbunatatirea posibilitatii de a le igieniza corespunzator.

Corectarea pozitiei dintilor in mod spontan in aceasta situatie nu este posibila, fiind indicata purtarea unui aparat ortodontic fix pentru realizarea alinierii dentare. Varsta nu este un impediment in acest sens, insa rezultatele se obtin cu o mai mare dificultate si intr-o perioada mai lunga de timp.

Da, este un mijloc suplimentar de igienizare foarte eficient in cazul purtarii aparatelor ortodontice, care asigura curatarea corespunzatoare a bracketilor si a celorlalte componente ale aparatului, prevenind astfel riscul de aparitie a cariilor dentare si a afectiunilor gingivale.

Diastema (strungareata) poate fi corectata cu ajutorul unui aparat ortodontic, insa este uneori necesara o interventie chirurgicala prealabila la nivelul septului interdentar. Aceasta este o metoda non-invaziva (naturala) de a inchide spatiul.

Exista posibilitatea indepartarii aparatului avand in vedere ca rezultatele, fiind instabile, dintii au tendinta de revenire spre pozitia initiala si ulterior refacerea aparatului ortodontic purtat corect. Se poate incerca si dezactivarea treptata a aparatului existent, dar in aceasta situtie rezultatele sunt incerte.

In prima faza a tratamentului tensiunile sunt mari si riscul de a desprinde bracketii este mai mare in cazul utilizarii unei periute electrice. Ulterior, in timpul tratamentului, se pot utiliza fara probleme, eficientizand procesul de igienizare.

Dusul bucal este un mijloc suplimentar de igienizare, eficient pentru zonele la nivelul carora nu pot ajunge periuta sau ata dentara. Este reprezentat de un jet puternic de apa si apa de gura diluata, care patrunde in spatiile greu accesibile.

Riscul de recidiva (tendinta de revenire a dintilor spre pozitia initiala) in cazul adultilor este ridicat. In situatia in care nu se obtine un echilibru functional la sfarsitul tratamentului si nu se obtin contacte stabile intre dinti (lucru posibil in situatia in care maxilarele nu sunt dezvoltate corespunzator) riscul este cu atat mai mare. Drept urmare, contentia in aceste situatii este foarte importanta si intreruperea ei poate produce astfel de repercusiuni ca cele mentionate de dumneavoastra. Pentru a le corecta exista varianta retratamentului ortodontic, cu refacerea ulterioara a contentiei.

Nu intotdeauna! Medicul ortodont apreciaza necesitatea acestei interventii pe baza unor investigatii si masuratori. Daca molarii de minte pot ingreuna tratamentul, blocand deplasarea celorlalti dinti, daca au pozitii anormale sau daca exista riscul ca din cauza lor sa fie afectate rezultatele obtinute prin tratament (risc de recidiva) atunci prezinta indicatii de extractie.

In general, implantul dentar se aplica in momentul in care medicul ortodont nu mai intentioneaza sa deplaseze dintii vecini edentatiei (spatiul ramas dupa extractie). Este posibil ca o parte din acest spatiu, sa fie utilizat pentru alinierea dintilor si corectarea ocluziei (muscaturii), astfel ca recomandarea este sa se astepte pana la finalizarea acestor etape de tratament ortodontic, putand ulterior sa se asigure perioada necesara integrarii implantului in paralel cu purtarea aparatului ortodontic.

Aparatul dentar poate fi aplicat si in situatia in care exista restaurari protetice de tipul coroanelor ceramice, insa adeziunea elementeor aparatului se realizeaza cu mai mare dificultate la nivelul lor. Integritatea nu le este afectata insa prin posibila deplasarea a dintelui in cauza, este posibil ca marginea gingivala a coroanei sa devina vizibila, ajungand deasupra gingiei.

Este adevarat ca riscul de recidiva (revenire a dintilor catre pozitia initiala) exista in special in cazul tratamentelor la adulti, insa acest lucru poate fi mult diminuat prin obtinerea unor rezultate stabile si a unui echilibru intre fortele ce actioneaza dinspre interiorul si dinspre exteriorul cavitatii bucale.

De asemenea, alocarea unui timp suficient tratamentului fara forte ridicate asigura restructurarea corespunzatoare a osului pentru ca acesta sa mentina dintii in pozitia dorita. Tot in acest sens, foarte important este si contentia finala (mentinerea rezultatelor la sfarsitul tratamentului) cu ajutorul dispozitivelor ortodontice adecvate.

Tipul de aparat dentar se stabileste in functie de planul de tratament si tinand cont de dorintele pacientului. Aparatele "invizibile" pot fi reprezentate de sistemul lingual (bracketi plasati pe suprafata de interior a dintilor) sau de cel al aliniatorilor transparenti. Acestea prezinta limite si nu se pot utiliza in orice situatie si la orice pacient. Au, evident, avantajul estetic din ce in ce mai important in societatea actuala.

In situatia in care igiena orala se realizeaza corespunzator, in timpul tratamentului ortodontic, nu apar repercusiuni asupra culorii sau sanatatii dintilor; aplicarea si indepartarea aparatului nu presupune manopere invazive, care pot afecta smaltul, insa este adevarat ca riscul de aparitie a cariilor este mai mare la purtatorii de aparate dn cauza retentiei alimentare (stationarea resturilor alimentare pe dinti dupa masa).

Exista mai multe criterii care va pot ajuta sa luati o decizie si anume: eficienta, estetica, viabilitate, cost. Singrul dezavantaj al aparatului fix metalic este cel estetic. Avand eficienta si viabilitatea cele mai ridicate (implicit timp de purtare mai scurt) si costul cel mai redus.

Bracketii din safir/ceramica sunt casanti si se pot sparge in cursul tratamentului, necesitand inlocuirea lor. Acestia au insa avantajul estetic esential pentru unele persoane.

Buna ziua,

Este indicat un aparat ortodontic in cazul in care am un inceput de paradotonza? Varsta mea este de 33 de ani. Multumesc,

Invisalign este un sistem ortodontic reprezentat printr-o serie de alianatori detasabili personalizati, asemanatori gutierelor transparente, care pe masura ce se inlocuiesc, din doua in doua saptamani, conduc dintii spre pozitia finala planificata, corectata.

Foarte important de mentionat este ca se preteaza, in general, cazurilor simple de aliniere dentara, nu cazurilor in care sunt necesare miscari ample, implicit din punct de vedere al eficientei nu exista avantaje clare fata de aparatele fixe.

Avantajul major este cel estetic pentru persoanele cu cerinte inalte in acest sens.

O alta diferenta este reprezentata de posibilitatea de a fi indepartat de pe dinti, lucru imposibil in cazul unui aparat fix, fiind astfel favorizata realizarea igienei orale.

Este adevarat ca aparatul ortodontic ingreuneaza realizarea ignienizarii cavitatii bucale, dar cu mijloace potrivite poate fi prevenita aparitia cariilor in timpul tratamentului; aceste mijloace presupun periajul dupa fiecare masa, utilizarea periutelor interdentare, a apei de gura si a dusului bucal; bineinteles, sunt necesare igienizarii profesionale regulate, acestea constand in detartraj, periaj profesional, air flow si fluorizare locala.

Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, cum functioneaza un retainer si cat ar trebui purtat?

Masticatia este una dintre principalele functii ale aparatului dento-maxilar din care fac parte si dintii; o ocluzie (muscatura) corecta este esentiala pentru a se realiza eficient aceasta functie, implicit corectarea ei poate reprezenta un motiv intemeiat pentru purtarea unui aparat ortodontic.

Perioada de purtare variaza in functie de numeroase aspecte individuale, durata medie fiind de aproximativ 2 ani.

Sotiei mele i-a crescut maseaua de minte din partea dreapta jos in urma cu cativa ani, si drept urmare incisivii din partea de jos s-au inghesuit tare, iar unul dintre ei sta acum in unghi de 45% fata de cei alaturati. Maseaua de minte a fost extrasa, dar dintii nu si-au revenit. Se mai poate face ceva pentru rearanjarea acestora?
Mentionez ca sotia are 40 ani, si totul se intampla de cativa ani,
Multumesc.

Buna ziua,

Este indicat dusul bucal in cazul in care persoana poarta aparat dentar?

Laura

Buna dimineata! Este strippingul indicat in cazul unei persoane cu gingii sensibile?

Am purtat un aparat mobil, cu surub. Trebuia sa activez de 2 ori in total, insa am inteles prost si am activat in total de 16 ori. Mi-a aparut strunga si muscatura nu mai e ca inainte. Ce pot face ?

Buna ziua, doamna doctor! Poate fi corectata o strungareata? Sau singura varianta ar fi acoperirea ei cu dinti de portelan? Numai bine!

In cazul in care urmeaza sa imi pun un aparat dentar, ce imi recomandati sa folosesc: periuta electrica sau periuta normala, cu peri moi?

Ce imi puteti spune despre dusul bucal? Este eficient? Poate fi folosit in cazul in care, din cauza spatiilor mici dintre dinti, ata dentara este inefiecienta? Multumesc!

Buna ziua! Am avut o extractie de molar (nu de minte) si trebuie sa imi pun aparat dentar. In acest caz, trebuie ca, inainte de a-mi pune aparatul dentar, sa imi fac implant?

Buna ziua,

In cazul in care la una dintre masele am o cornita ceramica imi pot pune fara probleme aparat dentar? Se poate ca aparatul dentar sa imi afecteze coronita?

Multumesc,

Alina

In ce masura sunt afectate smaltul, culoarea si, in general, sanatatea dintilor dupa tratamentul ortodontic?
Multumesc.

Buna ziua! Ce tip de aparat dentar recomandati? Ce parere aveti despre asa-numitele aparate dentare invizibile?

Buna ziua, doamna doctor! Doctorul stomatolog mi-a recomandat purtarea unui aparat dentar timp de un an pentru corectia muscaturii. Din cate am inteles/citit pe Internet, de la o anumita varsta, acesta lucru nu prea mai are efectele dorite, riscand ca, dupa scoaterea aparatului, dintii sa revina la pozitia initiala. Mentionez faptul ca am 40 de ani. Cu stima, Ionut Dumitru

Buna ziua, urmeaza sa imi pun un aparata ortodontic pentru corectarea muscaturii, inca nu m-am hotarat daca sa aleg unul metalic sau din safir / ceramic. Din cate m-am informat, durata tratamentului cu cel metalic este mai scurta decat cu cel ceramic. Ati putea sa imi spuneti care ar fi diferentele dintre aceste aparate? Eu as opta spre unul metalic, deoarece nu ma deranjeaza atat de tare faptul ca este mai vizibil, avand in vedere ca este si mai ieftin. Multumesc

Prezenta caninului de lapte pe arcada la varsta de 30 de ani poate reprezenta un indiciu in legatura cu existenta existenta caninului permanent in profunzimea osului, lucru vizibil printr-o investigatie radiologica. Daca, intr-adevar, acesta exista si este intr-o pozitie corespunzatoare, se poate incerca aducerea si alinierea sa pe arcada, dupa o interventie de descoperire chirurgicala.

Caninul de lapte are o durata limitata de viata pe arcada, implicit in cazul in care caninul definitiv nu poate fi redresat. La aceasta varsta se recomanda in general extractia si aplicarea unui implant dentar.

Am purtat in urma cu 10 ani pentru aproape un an un aparat dentar fix pentru corectarea dintilor din fata, care fusesera impinsi si strambati in urma cresterii maselelor de minte. Dupa un an nu se corectasera perfect, dar diferenta era vizibila. Am purtat pentru 9 ani aparat noaptea care sa tina in loc dintii care nu se fixasera (uneori cu dureri mari seara cand trebuia sa il pun). In urma cu niste luni un medic stomatolog mi-a spus ca degeaba il mai port, daca nu s-au fixat dintii in 9 ani degeaba ma mai chinui, iar eu m-am agatat de spusesele lui si am renuntat sa mai pot aparatul de noapte. Acum vad modificari - in rau(si au trecut abia cateva luni; pe de alta paret nu mai am maselele de minte de vina).
Se mai poate face ceva in stadiu asta (am 35 de ani)? am gresit renuntad la aparatul de noapte?
Va multumesc!

Unul dintre canini este de lapte si urmeaza sa imi pun un aparat dentar. Deocamdata dintele este stabil, insa ma intrebam daca exista riscul ca odata ce imi voi pune aparatul, datorita presiunii, sa inceapa sa se miste? Dupa ce voi renunta la aparat ce imi recomandati pentru caninul de lapte, sa il imbrac sau sa imi pun implant? Mentionez ca am 30 de ani. Va multumesc!!

Adrian Bucur

Scoaterea maselelor de minte este absolut necesara in cazul in care urmeaza sa imi pun aparat dentar?

Ce ne puteti spune despre tratamentul Invisalign? Aud din ce in ce mai des despre aceasta optiune. Este doar un moft sau are avantaje clare fata de aparatele dentare fixe? Care ar fi diferentele?

Cum trebuie ingrijiti si curatati dintii dupa ce ti-ai pus aparatul dentar? Din cate stiu, riscul de carii este mult mai ridicat cu aparatul dentar, este adevarat?

Buna ziua,

Se recomanda purtarea aparatului ortodontic pentru a corecta muscatura? Cam care ar fi perioada medie de purtare a aparatului in acest caz?

Multumesc.

Buna ziua! Băiețelul meu in vârsta de 10 ani intr-o dimineața a vărsat atât de tare ca i-a rămas mandibula blocată .A trebuit sa chem salvarea si sa merg la Stomatologie urgente sa-i pună la loc mandibula .Care este cauza si unde trebuie sa merg pt o analiza mai amănunțită ? Va mulțumesc mult

Buna ziua,
Am 27 de ani, si sunt in situatia in care un aparat ortodontic imi este necesar.
As dori sa stiu daca in prima faza, aceasta metoda de corectie a danturii si implicit a muscaturii, presupune dureri, si daca da, care este perioada cu aproximatie in care aceasta dispare?!
Exista tratament, cu ajutorul caruia se pot elimina durerile?
O a doua intrebare ar fi in legatura cu mascutele dentare, care ofera un aspect estetic al dentitiei. Se merita utilizarea acestora, pentru a evita disconfortul unui aparat dentar?
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
Va multumesc.

Articole similare

Cu ocazia intalnirii online cu cititorii MedLive.ro am discutat despre ce sunt tumorile suprafetei oculare, cum apar, cum pot fi prevenite si cum se realizeaza tratamentul. In acest context, va expun cazul unei paciente in varsta de 45 de ani care s-a prezentat la consult oftalmologic pentru aparitia si cresterea treptata in dimensiuni, de...
Mediul online a fost inundat in ultimele zile de provocarile galetii cu gheata. Potrivit ultimelor date furnizate de Facebook, 15 milioane de oameni au observat jocul campaniei umanitare de strangere de fonduri menite sa creasca gradul de constientizare pentru scleroza laterala amiotrofica sau boala Lou Gehrig. Cu toate acestea, foarte putini...
Autismul este o tulburare a creierului care limiteaza capacitatea unei persoane de a comunica si de a relationa cu alte persoane.Afectiunea apare pentru prima oara in varsta copilariei si poate evolua de la o varianta usoara pana la una severa. Unii oameni pot trai in lumea lor, altii au abilitati exceptionale, iar altii se chinuie sa vorbeasca...
Un nou contraceptiv non-hormonal / Foto: Reuters Cercetatorii americani incearca sa afle daca ultrasunetele pot fi utilizate in scop contraceptiv. Ei cred ca o "explozie" cu ultrasunete directionate catre testicule poate opri producerea spermei, in conditii de siguranta, pentru o perioada de sase luni. Odata ce testiculele inceteaza...
Ciresele, remediul natural pentru osteoartrita/ Foto: MorgueFile.com Cu o gama larga de beneficii pentru sanatate, ciresele sunt, de multe ori, trecute cu vederea. Cu toate acestea, fie ca este vorba de insomnie, dureri ale articulatiilor sau grasimea de pe abdomen, ciresele pot fi exact ceea ce ar prescrie medicul. De ce ar trebui sa...