Publicat la: 
2/02/2011
In ultimii patru ani, 8000 de medici au parasit Romania. Vasile Astarastoae:

Prof. dr. Vasile Astarastoae, conf. dr. Mihai Hinescu / Foto: MedLive.ro

In Romania exista 1,9 medici la mia de locuitori, comparativ cu media celorlalte tari europene de 3,5 medici la mia de locuitori. Din 2007 si pana in prezent, au parasit Romania peste 8.000 de medici specialisti, din cei 40.000 de medici cu drept de libera practica, cheltuielile statului numai cu scolarizarea acestora fiind de peste 64 milioane de euro. "Daca se va pastra acest ritm, vom ajunge la stadiul in care sa avem spitale dotate, dar care vor functiona pe post de muzeu. Pacientii le vor vizita, fara a beneficia insa de asistenta medicala", sustine Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Exista totusi voci optimiste care sustin ca multi medici care aleg acum calea strainatatii se vor intoarce in tara mai devreme sau mai tarziu. Crezi ca medicii care parasesc Romania se vor mai intoarce in tara?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

De 20 de ani, Romania nu este preocupata de sanatatea populatiei. O demonstreaza alocarea de fonduri, situata intre 2 si 4% din PIB, comparativ cu tarile central si est-europene unde bugetul Sanatatii ajunge pana la 8% din PIB.

Experienta ultimilor ani arata ca "investim in oameni, dar nu stim sa-i oprim sa ramana in tara". "Pentru sistemul de sanatate romanesc, pentru invatamant si pentru cercetarea romaneasca, accesarea fondurilor europene este un adevarat balon de oxigen", a declarat Vasile Astarastoae. El a explicat care sunt cauzele care duc la "exodul medicilor", "o problema de interes national si de siguranta nationala":

  • profesionalismul medicilor, pentru ca daca nu s-ar adapta intr-un sistem performant nu ar putea pleca;
  • in Romania, medicii nu pot pune in practica ce au invatat in facultate si in anii de pregatire postuniversitara;
  • starea conflictuala din Romania, care se transfera si in sistemul medical.

Vocile mai optimiste sustin ca multi dintre medicii care aleg acum calea strainatatii se vor intoarce in tara mai devreme sau mai tarziu. "Este evident ca 95% din cei care parasesc Romania o fac pentru un salariu mai bun, pe care il vor obtine in strainatate. Acolo vor constata insa ca jumatate din bani ii vor cheltui pe chirie, iar restul pe masina si hrana etc. Nu cunosc medic roman care, in Europa, sa fie intr-o pozitie importanta si recunoscuta pe plan national in tara respectiva. Exista un cumul de factori care nu-ti permit sa penetrezi ierarhia din tarile respective", sustine acad. Laurentiu M. Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania.

"Cred ca mai mult de jumatate dintre medicii tineri se vor intoarce in Romania, pentru ca ei vor avea un avantaj foarte mare: pregatire si informare medicala peste medie si, probabil, actualii lor sefi vor fi in afara sistemului", a adaugat acad. Popescu.

"Principala problema a sistemului de sanatate romanesc este subfinantarea cronica", sustine dr. Astarastoae, fapt dovedit de toate statisticile realizate pana in prezent. Comparativ cu 3,2% din PIB, media alocariilor bugetare din ultimii 20 de ani in Romania, tarile central si est-europene au alocat 7,3%, iar statele Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare intre 10 si 12%.

In ceea ce priveste sumele alocate pe cap de locuitor, in timp ce SUA aloca 7.600 dolari/locuitor, Elvetia 2.300 dolari/locuitor, Romania aloca doar 210 dolari/locuitor.

Propunerile Colegiului Medicilor pentru imbunatatirea performantelor in sistemul sanitar romanesc tin de:

  • rediscutarea veniturilor obtinute de medici;
  • depolitizarea structurilor medicale;
  • predictibilitatea carierei profesionale a medicilor;
  • posibilitatea medicilor de a se perfectiona peste hotare cu finantarea institutiei in care este angajat;
  • plata politei de malpraxis de catre spital si nu de catre medic;
  • demararea unei campanii cu mesajul "Respecta-ti medicul".

Crezi ca medicii care parasesc Romania se vor mai intoarce in tara?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Autor: R.M.

Comentarii

Cred ca se vor intoarce ... dar din pacate majoritatea la batranete ... ca pensionari... atunci cand nu vor mai putea sa isi practice meseria. Iar cei ce pleaca pe 2 sau 3 ani ca sa isi faca plinul de bani si sa se intoarca pentru a investi intr-un cabinet privat ... tot nu vor face mare lucru sa ajute statul si omul ce nu isi permite o consultatie privata ... cel putin nu fara un salariu decent.
Problema mai grava este cea a rezidentilor care pleaca. Pleaca de tineri si isi fac un viitor acolo unde ajung ... si nu prea se mai intorc. Plus ca in ultima vreme pleaca din ce in ce mai multi .

Foarte bine ca pleaca. Poate or sa scape de sindromul SPAGA si mai invata si ceva meserie.. Pe cand o sa auzim de unul prins ca ia spaga in strainatate?

O mica intrebare.... cine te va trata pe tine, pe parintii tai, pe copilul tau, daca pleaca toti???
Poti sa astepti mult si bine, fiindca nici unul nu va fi prins ca ia spaga in strainatate fiindca castiga mai mult decat decent. Mai am o noutate pentru tine, nu cei carora le place sa ia spaga pleaca, aia raman acolo cu tine.....

N-ai priceput nimic domnule. Spaga este in romanica efect nu cauza! Cu un salariu din care nu poti supravietui ca sa profesezi, nu uita ca doctorul are niste cheltuieli profesionale, biruri, mult mai mari decat altcineva, In Franta, de exemplu, nu se pune deloc problema asa! De ce i-ar trebui atunci sa se umileasca pentru spaga daca are un venit decent? De ce si-ar risca postul daca, iarasi, are un venit corect?

sunt ginecolog, practic de ceva ani in belgia. cand am plecat eram tanara speranta la 33 de ani, cu 400 de euro salariu pe luna, dependent de 'spaga' ca sa imi imbrac copiii (acceptam ce mi se dadea dupa actul medical, nu am conditionat niciodata nimic).

acum castig 2000 de euro pentru cateva ore in spital si intre 4000 si 6000 pe practica privata. si am acelasi creier.

incearca sa ma prinzi cu spaga.

Cum? Ai voie sa lucrezi si la stat si la privat? Pai daca ai fii in Romania sa vezi ce ai patii. Toti /// de pe forumuri ar zbiera la tine.
[Editat de MedLive.ro]

Lucrurile nu sunt asa simple poti lucrta si la privat si la stat problema esti ORL si urmaresti un pacient care trebuie operat vei inchiria de la spital sala, asistentii, precum si medicii anestezisti pentru a putea opera daca acesta nu este asigurat.
Cele opt ore de spital sunt opt si nu 4 iar ce faci dupa orele de program e treaba ta, aici lumea are dreptate o parte din medici stau la spital 4 ore si apoi pleaca la cabinetul privat ca sa nu spunem ca uni iti mai fac si trimitere tot la ei la cabinetul privat, asa ceva aici nu exista, daca tratez un pacient in privat daca acesta se prezinta la spital trebuie sa-i dai exact aceeasi atentie.. Insa toate acestea trebuie privite prin prisma salariilor mici, daca acestea ar fi decente nimeni nu ar vrea sa lucreze 12 ore pe zi si ar vrea sa isi vada si de viata lui

Salariul unui rezident in afara 3500 euro. La noi e 200 euro.
Medic tanar specialist 10000 euro, la noi 350 euro.
Vorbesti de spaga?
Hmmm...

FALS cine va vinde asemenea gogosi, traiti toti cu miracolul lzecilor de mii de euro. Nici aici nimeni nu arunca banii pe fereastra.
Medic rezident intre 1500 si 2000 net
Medic specialist 3000 si 4500
Doar medicii cu functii in spital si cu vechime mare ajung undeva la 8000
Asta in sistemul de stat dar nici cel privat nu difera prea mult decit in cazuri exceptionale.
Praxisul e o alta poveste.
Dar pentru un rezident 2000 de euro fara garzi este mai mult decit acceptabil, aici lumea isi dremaluieste banii si le ajunge de orice masina, casa, concedii tot ce viseaza un om normal.
Nu credeti povestile cu zecile de mii de euro, chiar credeti ca abia veniti si neiintegrati occidentalii asteapta sa va umplebuzunarele.

In strainatate doctorii nu au nevoie de spaga, sunt platiti decent, nu mai rau ca o femeie de servici de la banca!

Basescu a declarat intr-o emisiune TV anul trecut: Sa plece, avem destui! Deci dormiti (muriti) linistiti!

Din pacate, nu este vorba de un miraj, asa cum sugereaza titlul, ci de o realitate trista pentru noi. Nimeni Din medicii care pleaca nu se duc in speranta ca vor gasi ceva mai bun, ci cu convingerea ca viata lor se schimba complet. Si intr-adevar asa este. Speranta ramane in tara. Speranta ca totusi, ceva se va schimba si la noi. Acesta-i adevaratul miraj: intoarcerea in tara a medicilor plecati.

Daca medicii vor salarii ca in occident sa plateasca si facultatea ca in occident adica 200 000- 300 000$ pt 5 ani de studiu, sau 10 ani de practica in Romania dupa care sint liberi sa plece unde vor

Usor ///, ionele. Mai lasa lupta de clasa si atitudinea sa moara capra vecinului ... Situatia aia e in State, in EU lucrurile stau altfel.

Si chiar si in US:
1) Statul american ofera imprumuturi de studii
2) Exista burse pentru cei capabili
etc etc etc

Troglodim ? Troglodim, Maria Ta !
[Editat de MedLive.ro]

Poate va interesati si cum se ajunge in America sa faci medicina . Pe langa bani ai nevoie de rezultate exceptionale la invatatura pe 4-6 ani, Dar la noi se intra cu 3. A ajuns invatamantul medical o rusine. Iar" tinerii medici" nu or sa plece nicaieri, Sunt prea prost pregatiti.

Pai de acord ionele, dar doar daca si IT-stii, inginerii, farmacistii, etc care pleaca vor platii. Pe de alta parte nu v-am auzit sa ii cereti un leu inapoi lui Mutu, Hagi, Comaneci care au beneficiat de o gramada de bani din partea statului roman pentru pregatirea lor ca sprtivi de performanta si au plecat.... sau aici folosesti dubla masura...

sunt curios cit ar trebui sa platesti tu daca ar trebui sa pleci din tara, am impresia ca la fel ca si gindirea suma nu e impresionanta.

cine tia spus tie ca facultatea costa 200000-300000 euro? informeazate inainte de a vb.

De intors se vor intoarce... in vacanta!
In rest pregatiti-va sa va tratati "naturist", "babeste" etc!
De ce s-ar intoarce intr-o tara care nu le ofera nimic?

Cateva lamuriri pentru neinitiati:

1 rediscutarea veniturilor obtinute de medici;
se va discuta implementarea unui sistem de redistributie echitabila a spagii: cum ospatarii dau o parte din ciubuc la bucatarie sa dea ceva si chirurgii colegilor de la laboratoare

2 depolitizarea structurilor medicale;
odata cu criza, finantarile pe linie politica s-au redus, insa de cand s-a trezit justitia este mai profitabil ca structurile medicale sa isi concentreze atentia asupra scutirii coruptilor de puscarie. este deci nevoie de o reorientare catre noile nuclee si practici aducatoare de fonduri

3 predictibilitatea carierei profesionale a medicilor;
adica implementarea de bariere si chichite procedurale care sa impiedice sau macar sa descurajeze medicii competenti ce doresc sa evadeze din sistem

4 posibilitatea medicilor de a se perfectiona peste hotare cu finantarea institutiei in care -este- angajat;
medicii care manifesta interes pentru perfectionare sa fie trimisi la specializare in siberia, pana le vine mintea la cap

5 plata politei de malpraxis de catre spital si nu de catre medic;
in schimbul semnari unui contract prin care medicul se angajeaza sa nu paraseasca spitalul in urmatorii 50 de ani. o masura foarte ieftina, in conditiile in care asiguratorii au redus tarifele la cativa euro pe an din lipsa daunelor (multumita colegiului care musamalizeaza crimele membrilor sai incompetenti)

6 demararea unei campanii cu mesajul “Respecta-ti medicul”.
pentru justificarea unor cheltuieli din cotizatiile membrilor

punctul 6 este lipsit de sens - ptca in sfarsit a ajuns tot omul sa se plinga ca i se cere spaga la spital, se cheama ca nu sunt respectati medicii??

o cunostinta, medic, dupa un an de rezidentiat in afara, in care a muncit pe branci - s-a intors. de ce? ca aici are alt "statut social" - sta doar cateva ore in spital si i se spune sarumina domn doctor

cum pot sa-mi respect ... medicul de familie, de exemplu, care imi prescrie antibiotice dupa ce stau la coada dupa reprezentantul de vanzari respectiv - si la farmacie mi se spune: dar dv stiti cat costa antibioticele astea???

sau medicul de la firma privata care ne-a oferit gratuit vaccin antigripal - medicul ne-a spus nu cumva sa ne vaccinam, ca facem boala de la vaccin.

as vrea sa inteleg in ce anume ar consta campania asta, cine anume nu-si respecta medicul fara motiv......

Faceti socoteala pana la cap si veti vedea ca au plecat atatia medici cati romani. avem 4 milioane de romani plecati peste hotare si 8mii de medici, 8000/4000000 rezulta 2 la mie adica foarte putin peste 1,9 la mie cati avem in tara.

Am terminat medicina dar tatal meu a platit timp de 50 de ani impozit statului roman, asa ca nu sunt dator statului Roman cu absolut nimic,ba dimpotriva el imi este dator nu numai mie ci tuturor colegilor care si-au sacrificat ani din viata ca sa invete,sigur cei care scriu au ajuns contabili la societatile de frectii.
[Editat de MedLive.ro]

Problema est destul de complicata, dar din nefericire clasa politica nu este interesata.
Prima intrebare este de ce pleaca medicii. Raspunsurile sunt mai multe.
Sistemul de invatamant post-universitar (rezidentiat) inexistent, fara posibilitati de formare a viitorilor specialisti. In Romania, cu mici exceptii, se face medicina de acum 50 ani, iar politicienii sunt mandrii sa se trateze la Viena. Sistemul este invechit din punct de vedere al dotarii, dar si al formarii medicilor...Mamutzii (profesorii) nu lasa locul la cei tineri, se functioneaza tot cu pile pentru a ajunge undeva mai sus pe scara ierarhica.
E drept ca plecand in strainatate nu ajung profesori, dar Impact factorul publicatiilor lor nu se compara cu cei din tara.
Trebuie ca profesorii sa inceteze sa spuna ca medicii romani sunt bine pregatiti. Nu este adevarat, sunt foarte slab pregatiti, dar cum romanul are o mare capacitate de adaptare si de munca, reusesc sa ajunga la un anumit nivel.

De venit inapoi eu cred ca cei ce zic ca or sa revina viseaza. Nu e vorba numai de bani (care nu sunt multi cum se vehiculeaza prin ziare). Eu cred ca e vorba de profesionalism. Medicina in strainatate este cea a secolului nostru, iar sefii sunt tineri dornici de munca si de sugestii. Pretul platit este destul de mare: 60-70 de ore de munca pe saptamana.

putem sa ridicam putin privirea? medici englezi pleaca in USA, medici germani pleaca in Anglia, medici cehi pleaca in Germania, romani pleaca spre..., medici bulgari (dar si arabi) vin in RO etc. Fiecare care POATE (sau presupune ca POATE) incearca. Imi spunea un canadian ca sunt multi medici romani care, ajunsi acolo, renunta sa mai profeseze (examene, cerinte, malpraxis real etc). Dl. Astarastoaie este un sef de breasla, are interesele breslei (nimic dezonorant) si ar dori ca cei din jur sa se comporta cf. cu interesele breslei. Ce nu vrea dl.dr sa inteleaga si multi din jurul sau este ca un salariu de 5000 E (exemplu) nu poate fi dat numai unui nr. restrans de alesi, fara a considera ca un medic (chiar si chirurg) este numai varful unui iceberg (echipa) care contine si asistente si brancardieri si bucatarese de spital si... si.... O fi medicul "cineva"in societate, dar nu poate fi retribuit EXORBITANT in raport cu un dascal sau primar.

Peste ocean chiar este platit exorbitant fata de un dascal sau primar. Doctorii care nu si-au facut diploma in Ca nu si--au facut-o pt ca era prea mult/ n-au fost capabili sa mai ia cativa ani scoala in piept, nu de frica de malpaxis, sant mai aparatzi in Ca decat in Romania.
Nu spun ca e corect neeaparat, dar un chirurg castiga de aprox 7-8 ori mai mult decat un profesor. Nu vorbim de State acolo e altceva, e raiul doctorilor ca bani....
Concluzia, medicii pleaca di Romania. Guvernul o sa mareasca salariile, n-o sa poata sa le faca la fel ca in vest, o sa vina medici din tarile asiatice la noi.Problema e ca daca le-ar fi marit deja , medicii romani nu mai plecau si nu vedeau cu ochii lot cam ce statut si ce viatza are un medic in vest. Dupa ce vezi e cam greu sa revii, doar daca esti un sentimental extrem.....

Unele din articolele de ieri arata ca o cezariana la un spital privat si trei zile de internare costa 78 milioane vechi. Daca onorariul medicului este de 30 milioane, cat face pe luna lucrand doar cateva zile, in rest ocupandu-se de hobby?
Meditati la rezultat si la cuvantul onorariu...
Daca puteti medita

Onorariul medicului e cam de 1000 ron. In rest, poate va mai si informati daca tot pierdeti vremea pe internet

Ce legatura are "onorariul" medicului in sistem privat ? Acolo poate munci cit vrea, poate cere cit vrea si nu este nimeni obligat sa plateasca si sa mearga in sistemul privat daca nu vrea. Oricum, discutia era despre altceva...

citeste comentariul meu de mai sus, problema reala este de ce pleaca romanii, pentru ca pleaca din toate profesiile.

intrebari naive: A. poti plati un medic primar cu 5000 E si pe rezident cu 400? deci ii marim si pe rezidenti B. Poti plati un medic cu 2000 E si pe asistenta lui cu 200E? deci marim si pe surori. C. Poti plati o asistenta cu 1000E si pe brancardier cu 150? deci ii marim si pe brancardieri D. Poti plati un brancardier cu 600 E si un dascal cu 500E? deci ii marim si pe dascali. PS.La sfarsit cade din pat dl.dr.Astarastoaie si se trezeste din vise si remarca ca NU AU PLECAT 8000 de medici ci au cerut adeverinte ca sa poata sa aplice pt.un post in Vest. Dupa care POATE realizeaza acelasi domn doctor ca cel mai bun medic roman este dr.Raed Arafat!

asa e; n-a plecat nimeni; i se pare lui astarastoae; au luat cu totii adeverinte sa le arate la parinti;

Hai sa-l dumerim pe nedumerit.
Pleaca in vest cei (medicii, sau rezidentii) care vor salarii din care sa poata trai, nu sa trebuiasca sa faca la naveta la tara ca sa aiba ce pune pe masa. A doua e ca vor pleca cei care vor respect si la care nu le e frica ca vor munci mult. Mai pe romaneste, pleaca elita medicilor tineri. Raman spagarii care oricum castiga suficient, care oricum nu au nevoie de respect si care oricum nu lucreaza mult ca le iese banul oricum. Te-ai dumerit acuma?
In plus, cifra de 8000 medici cred ca e bine trasa in JOS, eu cred ca sunt cu multi mai multi plecati, dar autoritatile nu vor sa ne panicam :)

DA, potzi plati un medic cu 2000E si asistenta cu 200E, cam asta e raportul peste ocean... pt un chirurg, iar brancardierul are 100E nu 150E::)

"Nu cunosc medic roman care, in Europa, sa fie intr-o pozitie importanta si recunoscuta pe plan national in tara respectiva"
Asta din cauza ca exodul masiv a inceput totusi recent.
Domnule Academician Popescu, va asigur ca nu toti medicii au ambitii de conducere sau sa beneficieze de recunoastere si faima formala! Unii vor sa-si faca meseria intr-un mediu normal, neconflictual si cu resurse suficiente.
Ma mir ca si un om de talia dumneavoastra ii judeca pe ceilalti dupa propria masura. Credeam ca acest fel de judecata e apanajul celor mai...marunti.

Uite unul.:Prof. Dr Horia Sarbu - chirurgie toracica- Uni-Klinikum Erlangen.

si a ajuns pe bune, nu ca stim noi cine de la Dermato in Sp. Colentina.

Nu-i asa neicushorule? Ca doar lumea asta medicala e asa de mica....

Bietii doctori pleaca in tarile acelea, unde presedintii colegiilor medicilor din tarile respective sunt mai mult decit niste marionete.
Viel Glueck!

multi habarnauti isi dau cu parerea... privati sadea, adicatelea dau la manivela masinii patronului sau cara pizza prin oras, etc , atita la lupata de clasa asa cum i-a invatat mentorul lor , oftalmologul basescu.sa le luam pe rind. medicii sunt considerati bugetari numai cind vor muschii politrucilor. iau un SALARIU FIX desi ofera servicii medicale platite de casa de sanatate. e o aiureala sa fii considerat bugetar cind tu oferi servicii fie ele si platite cu aproximativ aceeasi bani chiar daca dai o pastila sau operezi un furuncul !?! 2 ) nu toti studentii la medicina au fost bursieri ai statului,aia care de altfel au avut si note de bune deci nu moaca , au invatat de-au rupt, ceilalti si-au platit studiile cu virf si indesat...de altfel s-a si raspuns mai sus ,piata de munca e comuna in ue. daca e asa bine in rominica, asteptati-i pe medicii nemti si franci , acusica vin.si conchid cu adevarul frapant al acestei tari ,in care toti sfertodoctii trag din toate partile intr-o breasla care de voie-de nevoie mai pune mina pe o carte...hai /// asa-zisilor ,,privati,, nici nu intelegeti etimologia gretosului cuvint ...spaga
[Editat de MedLive.ro]

... mare dobitoc acad. popescu asta ... de parca numai banii te imping in strainatate. Cred ca banii sunt pe ultimul loc in topul motivatiei de a practica medicina in strainatate. Printre primele ar fi shmenul din sistemul sanitar si boshorogii de doctori care fac legea impreuna cu copiii boshorogilor care ocupa automat posturi la catedre si pozitii in spitalele universitare. Tinerilor absolventi, medici rezidenti, le raman joburile de trei lei pentru ca acesti copii ai boshorogilor corupti sunt automat declarati rezidenti datorita pozitiei de doctorand, asistent universitar, la catedra umputzitul de ta-su.

... pot sa il linistesc pe tov. acad. Popescu in privinta imaginii doctorilor romani in strainatate: aici posturile se ocupa pe baza competentei si nu a shmenului asa ca nu este foarte importanta nationalitatea iar imaginea este data de rezultatele profesionale si nu de plicurile din halatzel. Am colegi africani, indieni si sud americani care se bucura de SUCCESURI in medicina in Jermania.

Un alt comentariu se refera la generalizarea modului occidental de viata: tv. acad. afirma ca salariul se duce in totalitate pe chirie si plata necesitatilor. Afirmatia este similara cu indarjirea cu care comunistii condamnau modul de viata capitalist.

deci ... din cauza conceptilor celor ca tov. acad si alti babalaci corupti pleaca doctorii ... dar nu este nici o problema ... doctorii se vor intoarce in Romania unde este cald si bine cand vor da piept cu capitalismul putred.

Am impresia ca se avanseaza niste data statistice fanteziste. De vreme ce dupa '90 numarul facultatilor de medicina s-a marit, deci si numarul absolventilor, nu inteleg cum a putut scadea numarul total al medicilor din Romania, chiar daca o parte dintre ei nu profeseaza iar o parte au emigrat ! Cred ca oproblema mai mare este felul in care ei (nu)acopera teritoriul, fiind excesiv concentrati in marile orase.
Cu siguranta ca pregatirea studentilor medicinisti este mai putin riguroasa ca in urma cu 20 de ani. Explicabil, selectia nu a mai fost atat de severa, noile facultati, multe creeata din interese sau ambitii locale, nu au beneficiat de cadre didactice pregatite corespunzator; profesoratul este o meserie care se invata, un practician bun poate fi un profesor mai putin bun.
Din observatiile mele, o mare carenta exista in pregatirea de specialitate. Medicii rezidenti nu beneficiaza adesea de o indrumare competenta si responsabila din partea "formatorilor".Educatia "continua" are loc formal,un medic rezident sau specialist nu are posibilitatea materiala de a efectua un stagiu de perfectionare intr-un spital dintr-un mare centru national, pentru a-si insusi o anumita tehnica sau abilitate. Cred ca activitatea Colegiului ar putea fi mai atenta in aceasta directie, avand in vedere si ca percepe o suma semnificativa dele fiecare medic sub forma de cotizatie, bani despre care nimeni nu stie unde se duc !
Am citit in presa despre greva medicilor din Cehia, platiti oricum mai bine decat medicii romani. Pana cand nu se va gasi o modalitate de a creste salariile in sanatate(n-au rost comparatiile cu alte ramuri, peste tot cei din sanatate sunt platiti mai bine) lumea nu va fi multumita si lucrul acesta se va reflecta in activitatea lor!
O ultima remarca : dintr-o indelungata activitate profesionala am invatat ca tot, chiar si cei mai buni si mai constiinciosi, trebuiesc urmariti in activitatea lor controlati si sanctionati in caz de abateri.Dintr-o absenta a spiritului de exigenta dar si din lipsa organelor de control (cine urmareste activitatea medicilor de familie ?, dar a cabinetelor particulare? )pe linie profesionala dar si etica lucrurile nu merg foarte bine la noi. Este o naivitate sa te bazezi doar pe constiinciozitatea individului, naivitate pe care o plateste societatea !

Domnu' Valeriu, pot sa va lamuresc intru unele probleme ce va framanta.
Dupa '90 au aparut mai multe facultati particulare , dar in scurt timp au disparut sau fuzionat ramanand foarte putine acreditate si functionale in tara, cu numar redus de absolventi.
Cadrele didactice de la particular provin tot de la stat, din randul cercurilor influente. Este logic, pentru ca atunci cand a aparut initiativa privata nu existau altii cu experienta si titlurile necesare sa predea acolo. "Particularele" sunt deci tot afacerile mai marilor de la stat, programa este aceeasi si practica se face identic.

Numarul absolventilor a crescut dupa '90, dar nu semnificativ si nu pe seama particularilor, ci mai ales datorita locurilor cu taxa de la stat!

Pregatirea studentilor medicinisti nu este mai putin riguroasa ca acum 20 de ani, este la fel de slaba. Tata a fost repartizat la tara findca avea origine nesanatoasa, iar colegul lui fost sculer-matriter de origine sanatoasa, admis la facultate cu ajutorul partidului a ajuns cadru universitar. Comunistii au epurat toata elita medicala din perioada interbelica si au inlocuit-o cu oameni de tip nou, de incredere, cum e un celebru tov., fost colaborator si membru de nadejde, astazi prefesor universitar. Asa cum s-a acordat titlul de savanta primei doamne a RSR, asa a fost cadorisita cu titluri universitare o intreaga generatie de proletari. Se gasesc exemple similare la toate facultatile - drept, politehnica, ii vedeti la TV dandu-si cu parerea. Regimul nu-si permitea sa lase responsabili de educatia studentilor niste oameni cu idei; avea nevoie de oameni loiali si controlabili, atat si nimic mai mult.
Mai departe, acesti privilegiati ai socialismului si-au proptit progeniturile in cadrul facultatilor. A se vedea articolele de presa despre nepotismul extins din invatamantul universitar la noi. Un exemplu de actualitate: puteti vedea frecvent la tv. un secretar de stat de la Ministerul Sanatatii, devenit profesor ca si primarul capitalei prin sforarii politice, care si-a introdus una din fiice pe cai laturalnice in facultate si s-a pregatit deja sa o ajute si pe cealalta. Deci s-au creat dinastii in domeniu si cei pasionati nu au loc de cei "ajutati".
Alta chestiune importanta e ca nu se pierd numai cei care reusesc sa plece ci si foarte multi absolventi care raman si din motive financiare sunt obligati sa lucreze in alte domenii mai bine platite. Multi colegi de-ai mei generalisti, urgentisti, internisti, lucreaza in prezent in IT, vanzari de medicamente, presa si alte domenii. Colegiul medicilor retrage dreptul de libera practica celor care lucreaza la firmele de medicamente, desi multi nu au cum sa se intretina altfel in perioada rezidentiatului. Salariile sunt minuscule, spaga nu primesc...
In concluzie, cleptocratia din sistemul medical este un parazit comunist care isi va ucide gazda.
Rezidentiatul se face NUMAI in marile centrele universitare nationale si nu in catune cum probabil credeti dvs. Pregatirea presupune efectuarea de stagii in cadrul sectiilor cu profil relevant pentru specialitatea tanarului medic. Acestea incep dimineata cu semnarea condicii pentru sine si colegii absenti, care lucreaza in alta parte sa se intretina, pauza de cafea, insotirea barosanului de pe sectie la vizita si completarea fiselor pacientilor. Ziua de rezident se incheie cu un covrig si o apa plata, de la robinet. Mai sunt si garzi neplatite pentru cei mici si platite pentru ceilalti; sunt singurele momente in care mai pica ceva spaga. Cine vrea sa invete ceva meserie trebuie sa aibe relatii de familie, intime, de amicitie sau de mita cu formatorii.
Ca sa aveti o idee si despre colegiu: membrii acestuia sunt de regula baronii din spitale, alesi de subalternii lor care nu sunt dornici de restructurari. Colegiul este deci alcatuit din crema elitei medicale feudale din teritoriu, un fel de "Cupola" a sindicatului cu halat alb si buzunare fara fund.
O alta conceptie deformata pe care o aveti este ca "un practician bun poate fi un profesor mai putin bun". Medicina este o stiinta eminamente practica, se invata la patul pacientului si nu e necesara deprinderea de tehnici pedagogice de motivare a procesului de invatare ca la prescolari, intrucat medicinistii sunt pasionati de meseria asta si poseda deja un bagaj de cunostinte de baza consistent. Ei nu au nevoie de joculete, poze cu catelusi, cantecele simple sau bomboane ca sa invete. Ei trebuie sa palpeze, sa ausculte, sa faca exercitii de interpretare a bulentinelor de analize, etc. Deci un practician bun poate fi oricand un profesor bun.
Daca nu cunoasteti problemele reale din sistemul medical, va rog sa va rezumati la a comenta articole despre fotbal. Ne faceti un deserviciu de imagine celor din interior.

Arad, Oradea, Sibiu, Brasov, Galati, Constanta, facultati de medicina de stat,create dupa '90. Astea sunt si MARILE CENTRE NATIONALE, pe langa cele sase traditionale in care se face pregetirea rezidentilor, cam asa cum arati si d-ta. In rest, povesti...

Buna seara!
Trebuie precizate cateva aspecte clare:
- un motiv serios de plecare este lehamitea: un medic oarecare, ce nu face parte din dinastiile universitare, nu are nici o sansa sa devina cadru universitar. S-a propus anularea textului prin care preparatorul era echivalaat cu rezidentul (deci evitand rezidentiatul, singurul examen serios din aceasta cariera)...stiti ce era sa se intample?? Era sa cada guvernul...puteti consulta stenogramele Camerei Deputatilor pe aceasta tema...
- cei care raman in clinicile universitare, respectiv "beizadelele" din dinastiile universitare, impiedica atat perfectionarea rezidentilor, cat si orice sansa de progres. Va spun sincer, am lucrat vreo 4 ani intr-o tara europeana, si absolut toti rezidentii care au ajuns acolo nu pusesera vreodata in timpul specializarii mana pe bisturiu,
- marota "profesionalismului"medicilor romani este demult consumata, nivelul lor fiind cu circa 30 ani in urma colegilor germani, englezi, fraancezi etc etc.
Prin urmare, nici eu nu am plecat din tara pe motive financiare, ci din simplul motiv ca, dupa 6 ani de rezidentiat, nu am fost lasata niciodata sa operez...si oricum nu aveam de la cine sa invat....
Laura

Felicitari. Stai acolo

nu se vor intoarce.

se uita ce inseamna sa pleci intr-un alt oras, in alta tara. este un efort mare, si dupa ce ai oaresce rezultate, dupa ce te-ai adaptat societatii in care ai emigrat, nu mai ai chef sa o iei de la capat. chiar si in tara ta. oamenii se schimba, nu mai vrei sa accepti mentalitatea conationalilor.

Sunt de acord ca spitalele si clinicile trebuie sa fie dotate ca in occident, dar referitor la salariu nu pot spune acelasi lucru atat timp cat eu ca si inginer nu sunt platit ca in occident, cunatumul din taxele si impozitele mele nu sunt la nivel occidental, deci logic ca nici bugetarii nu pot fi platiti ca in occident. Sigur ca ne-ar placea sa credem ca se intorc medicii in tara, dar cunoscand cat de morali sunt in general acesti medici nu prea cred ca se vor intoarce doar pentru ca au conditii de munca, ca in occident. Fara un salariu apropiat de cel occidental nu se intorc. Eu as fi bucuros sa nu mai primeasca spaga cei care raman in tara. Eu nu primesc spaga ipentru simplul motiv ca nu e corect si moral. Nu stiu ce o sa fac daca ma imbolnavesc grav, ca nu am de gand sa dau spaga chiar daca m-ar da banii afara din casa, mai bine fac donatii la niste batrani saraci care nu se pot intretine. banii investiti in studiile medicilor ar trebui sa se intoarca prin servicii pe masura.

"banii investiti in studiile medicilor ar trebui sa se intoarca prin servicii pe masura."

Pai, draga domnule, chiar se intorc. La cit sint platiti medicii in Ro, serviciile medicale sint chiar pe masura: nu dai nimic, nu iei nimic. Aveti exact serviciile pe care le meritati si pe care le platiti. V-a durut in c** de sistemul sanitar, si acum va plingeti.

Ca sa nu mai spun ca medicii sint si ei de toate felurile: unii sint niste spagari nenorociti, altii sint piinea lui D-zeu. Nu mai generaliza aiurea.

As fi curios cit de moral ai fi tu sa te intorsi in Romania dintr-un post de inginer la BMW avind pe lua net 3000€

In Romania medicii dela cel mai "prestigios" spital Ellias nu sunt in stare sa rezolve o simpla indispozitie digestiva survenita pe fomdul unui exces alimentar de sarbatori, pacienta Teo fiind transferata in Austria. Despre ce se face vorbire in acest articol ?

@Vaidenoi:
Vai de voi!
Boala asociata. excesului alimentar este este o boala dificila.. Se numeste prostie.
Asta ca sa stim e cu educatia medicala in Romania. Drept urmare unor purcei grasi dintr-astia nu li se pare anormal ca un frizer sa castige mai mult ca un medic.

Pagini

Articole similare

Cauzele oboselii sunt nenumarate / Foto: Captura YouTube Daca va este foarte greu sa va dati jos din pat dimineata sau va simtiti lipsiti de energie la serviciu, cu siguranta sunteti cuprinsi de o stare de oboseala. Din ce in ce mai multe persoane sustin ca se simt epuizate, astfel incat oboseala pare sa fie apanajul timpurilor pe care le traim...
Alcoolul este utilizat la scara larga in intreaga lume. Cu toate acestea, mai putin de 60% dintre consumatorii constanti recunosc ca obiceiurile lor le pun sanatatea la risc, potrivit sondajului realizat de Global Drug Survey in 2014. Multi bautori nu reusesc sa gestioneze propriul consum de alcool. Kenneth R. Warren, director adjunct la National...
Se desfiinteaza. Sau nu / Foto: Agerpres Ministerul Sanatatii va reanaliza lista spitalelor propuse spre comasare si reprofilare, pe baza sugestiilor primite de la autoritatile locale, a anuntat vineri ministrul Sanatatii, Cseke Attila. O prima decizie in acest sens se refera la Spitalul Orasenesc din Cernavoda, care nu va mai fi reprofilat in...
Dr. Viorica Radoi / Foto: MedLife Bolile genetice pot fi diagnosticate prenatal. Testele citogenetice au rolul de a depista anomalii cromozomiale, care pot cauza retard mental sau alte anomalii fetale. Cand si cum se realizeaza screeningul prenatal al bolilor genetice? In ce situatii este recomandat un astfel de consult? Dr. Viorica Radoi,...
Tulburarea obsesiv-compulsiva este un tip de boala mentala care cauzeaza ganduri nedorite, in mod repetat. Pentru a scapa de aceste ganduri, o persoana repeta anumite gesturi la nesfarsit. De exemplu, o persoana s-ar putea teme ca orice lucru atinge este infestat cu bacterii si, din aceasta cauza, se va spala pe maini de foarte multe ori....