MEDICINA GENERALA

02 Februarie 2011

In ultimii patru ani, 8000 de medici au parasit Romania. Vasile Astarastoae: “Vom ajunge sa avem spitale dotate care vor functiona pe post de muzeu”. Medicul roman, intre saracie si mirajul strainatatii

In ultimii patru ani, 8000 de medici au parasit Romania. Vasile Astarastoae:

Prof. dr. Vasile Astarastoae, conf. dr. Mihai Hinescu / Foto: MedLive.ro

In Romania exista 1,9 medici la mia de locuitori, comparativ cu media celorlalte tari europene de 3,5 medici la mia de locuitori. Din 2007 si pana in prezent, au parasit Romania peste 8.000 de medici specialisti, din cei 40.000 de medici cu drept de libera practica, cheltuielile statului numai cu scolarizarea acestora fiind de peste 64 milioane de euro. "Daca se va pastra acest ritm, vom ajunge la stadiul in care sa avem spitale dotate, dar care vor functiona pe post de muzeu. Pacientii le vor vizita, fara a beneficia insa de asistenta medicala", sustine Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Exista totusi voci optimiste care sustin ca multi medici care aleg acum calea strainatatii se vor intoarce in tara mai devreme sau mai tarziu. Crezi ca medicii care parasesc Romania se vor mai intoarce in tara? Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

De 20 de ani, Romania nu este preocupata de sanatatea populatiei. O demonstreaza alocarea de fonduri, situata intre 2 si 4% din PIB, comparativ cu tarile central si est-europene unde bugetul Sanatatii ajunge pana la 8% din PIB.

Experienta ultimilor ani arata ca "investim in oameni, dar nu stim sa-i oprim sa ramana in tara". "Pentru sistemul de sanatate romanesc, pentru invatamant si pentru cercetarea romaneasca, accesarea fondurilor europene este un adevarat balon de oxigen", a declarat Vasile Astarastoae. El a explicat care sunt cauzele care duc la "exodul medicilor", "o problema de interes national si de siguranta nationala":

  • profesionalismul medicilor, pentru ca daca nu s-ar adapta intr-un sistem performant nu ar putea pleca;
  • in Romania, medicii nu pot pune in practica ce au invatat in facultate si in anii de pregatire postuniversitara;
  • starea conflictuala din Romania, care se transfera si in sistemul medical.

Vocile mai optimiste sustin ca multi dintre medicii care aleg acum calea strainatatii se vor intoarce in tara mai devreme sau mai tarziu. "Este evident ca 95% din cei care parasesc Romania o fac pentru un salariu mai bun, pe care il vor obtine in strainatate. Acolo vor constata insa ca jumatate din bani ii vor cheltui pe chirie, iar restul pe masina si hrana etc. Nu cunosc medic roman care, in Europa, sa fie intr-o pozitie importanta si recunoscuta pe plan national in tara respectiva. Exista un cumul de factori care nu-ti permit sa penetrezi ierarhia din tarile respective", sustine acad. Laurentiu M. Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania.

"Cred ca mai mult de jumatate dintre medicii tineri se vor intoarce in Romania, pentru ca ei vor avea un avantaj foarte mare: pregatire si informare medicala peste medie si, probabil, actualii lor sefi vor fi in afara sistemului", a adaugat acad. Popescu.

"Principala problema a sistemului de sanatate romanesc este subfinantarea cronica", sustine dr. Astarastoae, fapt dovedit de toate statisticile realizate pana in prezent. Comparativ cu 3,2% din PIB, media alocariilor bugetare din ultimii 20 de ani in Romania, tarile central si est-europene au alocat 7,3%, iar statele Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare intre 10 si 12%.

In ceea ce priveste sumele alocate pe cap de locuitor, in timp ce SUA aloca 7.600 dolari/locuitor, Elvetia 2.300 dolari/locuitor, Romania aloca doar 210 dolari/locuitor.

Propunerile Colegiului Medicilor pentru imbunatatirea performantelor in sistemul sanitar romanesc tin de:

  • rediscutarea veniturilor obtinute de medici;
  • depolitizarea structurilor medicale;
  • predictibilitatea carierei profesionale a medicilor;
  • posibilitatea medicilor de a se perfectiona peste hotare cu finantarea institutiei in care este angajat;
  • plata politei de malpraxis de catre spital si nu de catre medic;
  • demararea unei campanii cu mesajul "Respecta-ti medicul".

Crezi ca medicii care parasesc Romania se vor mai intoarce in tara?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Autor: R.M.Echipa MedLife de Medicina Generala

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.