Publicat la: 
22/03/2017

In viitor depresia si schizofrenia ar putea fi diagnosticate printr-un simplu test de sange

Este adesea dificil pentru medici sa distinga intre depresie si schizofrenie, mai ales in fazele timpurii ale afectiunilor, insa in prezent cercetatorii lucreaza la dezvoltarea unui test de sange in urma caruia ar putea fi posibila diagnosticarea acestor doua conditii neurologice inca din perioada adolescentei, noteaza medicinenet.com.

"Acesta este primul obiectiv al specialistilor - atunci cand vorbim despre indicatorii fiziologici ai celor doua tulburari psihice - care permite o diagnosticare timpurie si precisa si care poate sa indice tratamentul potrivit pentru fiecare caz in parte," a declarat autorul studiului, Dr. Handan Gunduz-Bruce, intr-un comunicat de presa lansat de organizatia "The Physiological Society".

"In primii ani ai adolescentei, atat depresia, cat si schizofrenia, pot fi dificil de diagnosticat, intrucat simptomele sunt neclare, dar si incomplete," a adaugat Dr. Scott Krakower, asistent sef in cadrul departamentului de psihiatrie de la Zucker Hillside Hospital din Glen Oaks, N.Y.

Potrivit echipei de cercetatori de la Yale, testele efectuate pe animalele de laborator au demonstrat ca un hormon intitulat arginina-vasopresina (AVP) se bazeaza pe un proces ce are loc la nivel celular si care implica receptorul NMDA ce joaca un rol important in procesele fiziopatologice.

Receptorul NMDA (N-Methyl-D-aspartic acid) este un receptor neuronal pentru glutamat - un transmitator chimic ce intretine comunicarea intre celulele creierului, descoperit a avea un rol central in manifestarea depresiei.

Semnalul transmis de catre receptorul NMDA pare a fi mai puternic la persoanele care sufera de depresie, dar mai slab la cei care sufera de schizofrenie, au explicat autorii studiului.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au oferit voluntarilor o solutie salina foarte concentrata, ce era conceputa pentru a declansa eliberarea hormonului AVP, iar apoi acestia au testat sangele fiecarui participant pentru indicatorii nivelului acestui hormon.

Datele studiului au aratat ca eliberarea hormonului AVP in randul celor ce aveau depresie a fost diferit prin comparatie cu cei care fusesera diagnosticati cu schizofrenie. Pacientii ce sufereau de depresie au avut un nivel mai mare al hormonului AVP, in timp ce persoanele ce sufereau de schizofrenie au avut o productie scazuta a acestui hormon.

Cercetatorii sunt de parere ca rezultatele acestui studiu ar putea ajuta la conceperea unui test ce ajuta specialistii in diagnosticarea anumitor forme de depresie si schizofrenie.

Intrucat ambele conditii au adesea simptome vagi si putin pronuntate la o varsta timpurie, un astfel de test ar putea permite pacientilor diagnosticarea cat mai rapida, dar si stabilirea unui tratament adecvat.

"Desi aceasta metoda nu va reusi sa identifice toate formele de depresie sau schizofrenie, acesta este un pas inainte pentru diagnosticarea timpurie a conditiilor neurologice si un mare potential pentru stabilirea optiunilor specifice de tratament," a declarat Dr. Ami Baxi, psihoterapeuta in cadrul Lenox Hill Hospital din New York.

Autor: G.T.