Publicat la: 
26/01/2017

Inceputul menopauzei ar putea fi determinat de istoria sistemului reproducator feminin

Varsta la care incepe menstruatia, impreuna cu numarul de copii nascuti, pot influenta momentul inceperii menopauzei, arata un studiu efectuat de cercetatorii australieni de la Universitatea din Queensland, anunta foxnews.com.

Femeile care au avut primul ciclu menstrual inainte de varsta de 12 ani si nu au dat nastere niciunui copil au avut de cinci ori mai multe sanse sa aiba parte de menopauza prematura si de doua ori mai multe sanse sa aiba parte de menopauza precoce, prin comparatie cu femeile care au avut primul ciclu la 12 ani sau mai tarziu si care au dat nastere la doi sau mai multi copii.

Femeile trec prin menopauza prematura in cazul in care menstruatia lor inceteaza inainte de varsta de 40 de ani si prin menopauza precoce atunci cand ciclul inceteaza intre 40 si 44 de ani, conform autorilor studiului.

In cadrul studiului, cercetatorii au analizat datele care au fost extrase din noua studii de observatie realizate anterior pe 51.450 de femei aflate la menopauza. Cercetatorii au luat in considerare ca indicatori varsta la care a aparut primul ciclu, precum si numarul de copii la care acestea au dat nastere, acolo unde a fost cazul.

De asemenea, pentru a analiza starea de sanatate a sistemului reproducator al acestora, cercetatorii au tinut cont si de nivelul de educatie, starea civila, expunerea la fumat, indiciele de masa corporala si anul nasterii.

In analizarea datelor, cercetatorii au rmarcat faptul ca cele mai multe femei participante au raportat incorect varsta la care a avut loc prima menstra, adaugand ca sunt necesare mai multe studii pe marginea efectelor genelor mostenite si a influentei mediului inconjurator pentru a determina daca acesti factori influenteaza momentul inceperii menstruatiei.

Varsta medie a menopauzei in randul participantelor la studiu a fost de 50 de ani, declara cercetatorii. Dintre toate femeile ale caror date au fost analizate, 2% au experimentat menopauza prematura si 7,6% au avut menopauza precoce. Insa dintre femeile care au avut prima menstruatie inainte de varsta de 12 ani si care nu au avut nasteri, circa 5,2% au suferit de menopauza prematura si 9,9% de menopauza precoce, conform declaratiei purtatorului de cuvant al European Society of Human Reproduction and Embryology.

Cercetatorii concluzioneaza ca studiul reprezinta un ghid clinic al sanatatii aparatului reproducator al femeii, in functie de care medicii din intreaga lume pot informa femeile care nu au dat nastere si al caror ciclu menstrual a debutat inainte de varsta de 12 ani sa ia in considerare posibilitatea declansarii unei menopauze precoce, pentru a le ajuta sa ia decizii informate cu privire la sanatatea acestora.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Ginecologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Panaite Bogdan - Paul,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 76