MEDICINA GENERALA

25 Octombrie 2017

Desi femeile au multe optiuni de tratament pentru incontinenta urinara, doar una din patru ajunge la medic

Desi femeile au multe optiuni de tratament pentru incontinenta urinara, doar una din patru ajunge la medic

Aproximativ jumatate dintre femeile adulte pot prezenta incontinenta urinara, dar putine dintre ele sunt diagnosticate si tratate, in ciuda optiunilor diferite pentru a rezolva problema, spun medicii.

Tipuri de incontinenta urinara

Femeile sunt in mod special predispuse la incontinenta urinara de stres (efort), cand muschii pelvieni sunt prea slabi pentru a sustine vezica urinara. Ca rezultat, apar scurgeri de urina in timpul tusei, stranutului sau exercitiilor fizice. Nasterea este un motiv des intalnit pentru slabirea muschilor pelvieni, iar obezitatea agraveaza problema.

Incontinenta imperioasa (de urgenta), prin contrast, nu are o cauza clara, desi uneori se poate intampla din cauza unor probleme neurologice.

Unele femei pot avea simultan ambele tipuri de incontinenta sau pot dezvolta probleme datorita unei infectii a tractului urinar.

Doar aproximativ una din patru femei cu incontinenta urinara cauta un medic si apoi mai putin de jumatate dintre aceste paciente primesc tratament, spun medicii, intr-o revizuire a terapiilor disponibile publicate in JAMA pe 24 octombrie, citata de reuters.com.

De ce nu ajung femeile la medic

"Exista mai multe bariere - cea mai importanta fiind faptul ca femeile sunt stanjenite, astfel incat incearca sa faca fata fara ajutor specializat si nu spun nimic", a declarat autorul principal Dr. Linda Brubaker de la Universitatea din California, San Diego.

Ar trebui sa fie oneste cu ele. Odata ce aceste simptome influenteaza calitatea vietii si nu se vor mai plimba, nu vor mai alerga sau evita intimitatea din acest motiv, ar trebui sa caute ajutor", a spus Brubaker. "Cu cat ajung mai devreme la medic cu cat este mai usor tratamentul si cu atat mai mare este sansa de succes."

Incontinenta urinara apare de doua ori mai frecvent la femei decat la barbati si este mai frecventa pe masura ce femeile imbatranesc. Daca este lasata netratata, poate interfera cu activitatile zilnice si poate duce la scaderea calitatii vietii, noteaza cercetatorii.

Incontinenta urinara poate aparea din mai multe motive diferite, cum ar fi leziunile la nastere sau interventiile chirurgicale, genetica sau modificarile in timpul imbatranirii ", a spus dr. Blayne Welk, cercetator la Universitatea de Vest din Londra, Ontario.

Tratamente disponibile

Ambele tipuri de incontinenta pot fi tratate cu modificari de comportament si cu terapie musculara a muschilor pelvieni ", a spus Welk prin e-mail.

Abordarile comportamentale pot include lucruri cum ar fi evitarea cofeinei, consumul de cantitati mici de lichid si utilizarea baii la orele programate pe tot parcursul zilei. Exercitiile pot viza muschii pelvisului si pot ajuta la imbunatatirea controlului vezicii urinare.

Pentru incontinenta de urgenta, femeile pot lua in considerare si medicatia daca exercitiile si schimbarile stilului de viata nu rezolva problema, spun cercetatorii.

In cazul incontinentei de stres, interventia chirurgicala pentru a sustine vezica cu plasa poate ajuta la stoparea scurgerilor de urina, insa aceste proceduri prezinta anumite riscuri si nu reprezinta o optiune pentru toate femeile. Dispozitivele inserate in vagin sau uretra pot, de asemenea, ajuta.

Daca o femeie este deranjata de simptome, atunci ar trebui sa stie ca exista optiuni de tratament eficiente si ca merita sa vorbesti cu medicul, a spus dr. Anne Suskind, cercetator la Urologie la Universitatea din California, San Francisco.

Pentru ca femeile ar putea fi jenate, medicii ar putea avea un rol in deschiderea discutiei. Este important pentru medici sa intrebe pacientii cu privire la incontinenta urinara, atunci cand este cazul, pentru a deschide un dialog si pentru a ajuta femeile care ar putea beneficia de tratament.Echipa MedLife de Urologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.