VIDEO

08 Septembrie 2016

Indepartarea unei tumori localizate pe omoplatul stang - interventie rara realizata la MedLife de dr. Marius Scarlat| VIDEO

scris de

Scarlat Marius

Indepartarea unei tumori localizate pe omoplatul stang - interventie rara realizata la MedLife de dr. Marius Scarlat| VIDEO

O echipa medicala din cadrul Spitalului de Ortopedie MedLife a realizat cu succes interventia de indepartare a unei tumori osteolitice, localizata pe omoplatul stang. Pacientul, in varsta de 45 de ani, isi pierduse o parte din functionalitatile umarului si bratului. Interventia a fost o premiera in cadrul sistemului MedLife. Pacientul spune ca simptomele au fost progresive, pana la momentul in care a ajuns la Dr. Marius Scarlat, medic primar chirurgie ortopedica, care a observat ca omoplatul disparuse in totalitate.

Interviu cu pacientul:

Interviu cu Dr. Marius Scarlat, medic primar chirurgie ortopedica:

Care a fost diagnosticul?

Dr. Marius Scarlat: Este vorba de o tumora rara, o tumora osteolitica, care a distrus omoplatul pacientului, in varsta de 45 de ani. Tumorile de la nivelul omoplatului sunt foarte rare si din acest motiv nu vedem in fiecare zi sau in fiecare an astfel de leziuni. Noi avem obisnuinta in cadrul chirurgiei umarului sa actionam pe diverse parti anatomice ale omoplatului. Insa, chirurgia pe care o vom face astazi, in care vom scoate cea mai mare parte din omoplat, este o chirirguie foarte rara. Se fac probabil, intr-un sistem medical modern pentru o populatie de 20 de milioane de persoane, 10-15 indicatii de chirurgia omoplatului pe an, ceea ce este foarte rar.

Care au fost primele simptome ale pacientului?

Dr. Marius Scarlat Pacientul mi-a fost adresat de Dr. Doru Filipescu, la care acesta venise acuzand o problema cu bratul, o slabiciune la nivelul acestuia.
Tumorile la nivelul omoplatului sunt foarte rare, iar interventiile de acest gen sunt delicate, fiind necesar ca extirparea lor sa se desfasoare intr-un cadru foarte bun, cu o logistica impecabila. Am intervenit pentru a realiza ablatia- scoaterea celei mai importante parti ale omoplatului, care continea tumora, dar si masa grasoasa, care s-a dezvoltat prin macinarea osului. Ulterior acestei chirurgii de exereza, a urmat partea de reconstructie a muschilor, astfel incat pacientul sa isi poata folosi umarul, respectiv bratul, imediat dupa operatie.

Cum a fost pus diagnosticul?

Dr. Marius Scarlat: Diagnosticul tumorilor osase este un diagnostic clinic si de imagerie. Am realizat toate aceste investigatii, completate de doua biopsii. Rezultatele ambelor biopsii au relevat ca nu este vorba de o leziune maligna. Este o tumora potential benigna, insa dezvoltarea ei ne face sa credem ca in interiorul tumorii exista alte celule care au contribuit la distrugerea rapida a omoplatului.

In ce consta perioada de recuperare a pacientului?

Dr. Marius Scarlat: In mod normal, interventiile de chirurgie a umarului necesita o spitalizare de 48-72 de ore. Plaga chirurgicala trebuie supravegheata de oameni competenti timp de 10-12 zile. Scoaterea firelor se va face intre 10 si 12 zile, cicatrizarea pielii 10-12 zile, a muschilor si tendoanelor din interior aproximativ 6 saptamani si o mica recuperare pe care o va face bolnavul singur in cele 6-8 saptamani post-operatorii, urmata de o recuperare , sub supravegherea unui specialist, timp de 2-4 luni dupa operatie.

In mod normal, pacientul ar trebui sa isi poata folosi umarul imediat dupa operatie.
Tumora rezectata a fost trimisa catre laboratorul de anatomie patologica, iar in functie de rezultatul analizei, echipa medicala va stabili daca in tratamentul pacientului vor fi incluse radioterapia. Interventia de montare a unei proteze metalice, ce va inlocui partea care lipseste din omoplat, se va putea face dupa cicatrizarea completa a pielii, proces care poate dura pana la 12 luni.

Dr. Marius Scarlat este stabilit in Franta de foarte multi ani, dar a continuat sa profeseze si in Romania, la Spitalul de Ortopedie MedLife. Dr. Scarlat a parcurs numeroase cursuri de perfectionare atat in Europa, cat si in SUA, in chirurgia protetica a soldului, a genunchiului, a umarului si a cotului si a urmat un rezidentiat la Universitatea din Nancy (Franta). A fost clinical instructor la University of Washington (Seattle, SUA), medic primar si sef de serviciu in Toulon (Franta) si ulterior a preluat conducerea unei prestigioase clinici private de ortopedie din Franta. Totodata, Dr. Scarlat are o intensa activitate stiintifica, publicand pana in prezent 47 de lucrari de specialitate, participand la peste 100 de comunicari si conferinte stiintifice.

Autor: Alexandra CiordasEchipa MedLife de Ortopedie Traumatologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina
Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina

Oncologie

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.