Publicat la: 
26/06/2018

Indicele de grasime corporala si riscul declansarii cancerului de san

Desi studiile de specialitate au demonstrat ca obezitatea creste riscul declansarii cancerului mamar in randul femeilor aflate la postmenopauza, un studiu efectuat recent de catre cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Nord arata ca in randul femeilor aflate la premenopauza lucrurile stau cu totul diferit.

Indicele crescut de grasime corporala scade riscul declansarii cancerului mamar, conform studiului prublicat in "JAMA Oncology,"  care subliniaza necesitatea de a intelege mai bine factorii de risc pentru declansarea cancerului de san in randul tinerelor, scrie unclineberger.org.

"Factorii de risc ai cancerului de san difera in functie de varsta, asa incat trebuie sa facem tot posibilul sa intelegem ce anume contribuie la aparitia cancerului mamar in randul tinerelor pentru a ne putea ajusta recomandarile medicale in functie de aceste noi constatari," declara Dr. Lineberger’s Hazel B. Nichols, profesor in cadrul Universitatii din Carolina de Nord si autoarea principala a studiului.

"Datele studiului de fata nu trebuie sa incurajeze tinerele sa ia in greutate pentru a preveni cancerul de san. Femeile cu un indicele de grasime corporala crescut au un risc mai mic pentru declansarea cancerului de san in perioada de dinaintea menopauzei, insa exista multe beneficii pentru gestionarea greutatii si mentinerea unei greutati corporale sanatoase ce merita sa fie luate in considerare. Noile descoperiri contribuie, insa, la intelegerea factorilor de risc ce contribuie la declansarea cancerului mamar in randul tinerelor," adauga aceasta.

Prevalenta cancerului de san

In Statele Unite ale Americii, cancerul de san apare cel mai frecvent la femei la varsta medie de 62 de ani. 

Obezitatea a fost asociata unui risc crescut pentru cancerul de san in randul femeilor aflate la menopauza, care apare in mod obisnuit in jurul varstei de 51 de ani.

Desi riscul declansarii cancerului de san este mai mic in randul femeile tinere, cercetatorii au vrut sa investigheze care sunt factorii care contribuie la aparitia cancerului la femeile aflate in perioada de premenopauza. 

Pentru a efectua aceasta cercetare, oamenii de stiinta au analizat datele a 19 studii efectuate anterior pe aceasta tema pentru a investiga riscul de cancer mamar in randul celor 758 de mii de femei participante ce aveau o varsta de pana in 55 de ani.

"Studiile de specialitate arata ca exista un numar mai mic de cazuri de cancer mamar in perioada premenopauzei, intrucat cancerul de san este mai putin frecvent in randul tinerelor, iar dovezile acestor cercetari nu au fost la fel de puternice precum cele ale studiilor ce analizeaza cazurile de cancer de san declansate in perioada postmenopauzei," explica Dr. Nichols.

Riscul declansarii cancerului si indicele de grasime corporala

Analiza efectuata de oamenii de stiinta de la Universitatea din Carolina de Nord a scos la iveala asocierea dintre un indice de grasime corporala crescut cu un risc scazut de declansare a cancerului mamar in randul tinerelor, chiar si in randul persoanelor aflate la o greutate corporala normala.

"Pe parcursul investigatiei noastre am observat o tendinta conform careia odata cu cresterea indexului de grasime corporala se inregistreaza scaderea riscului declansarii cancerului mamar. Cu toate acestea, nu exista date care sa confirme existenta unei relatii de tip cauzal conform careia indexul de grasime corporala mare se traduce in riscul scazut pentru declansarea cancerului de san," explica Dr. Nichols.

Ce arata datele studiului 

Cele mai mari scaderi in termeni de risc pentru declansarea cancerului mamar au fost observate in randul tinerelor cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, cu un risc de 23% mai mic la fiecare cinci unitati de index de grasime corporala acumulat intre aceste varste. 

La varstele cuprinse intre 25 si 34 de ani, fiecare crestere de cinci unitati a indexului de grasime corporala a fost asociata unui risc scazut cu pana la 15% pentru declansarea cancerului. 

In cazurile persoanelor cu varste cuprinse intre 35 si 44 de ani riscul a scazut cu 13%, in timp ce la femeile de peste 45 de ani riscul a scazut cu 12% la fiecare cinci unitati de grasime corporala acumulate.

Cercetatorii au observat, de asemenea, scaderea riscului declansarii cancerului de san in cazurile de estrogen si progesteron-receptor pozitive, dar cu toate acestea nu a fost observata o relatie consecventa intre indicele de grasime corporala si prezenta receptorii hormonali negativi pentru cancerul de san.

Factorii de risc in declansarea cancerului de san in randul tinerelor

Exista mai multi factori care ar putea contribui la asocierea dintre un indice de grasime corporala mai mare si riscul de cancer mamar scazut in randul femeilor tinere, cum ar fi diferentele de hormoni, inclusiv estrogenul, factorii de crestere si densitatea sanilor. 

Estrogenul poate fi un factor determinant al cancerului de san, dar exista diferite niveluri si surse de estrogen inainte si dupa menopauza. 

Inainte de debutul menopauzei, sursa primara de estrogen provine din ovare, iar estrogenul produs de tesutul gras poate ajuta la scaderea cantitatii de estrogen produsa de ovare.

"Cantitatea de estrogen produsa de ovare este determinata de schimbarile corporale ce apar odata cu inaintarea in varsta. Cantitatea mica de estrogen produsa de tesutul adipos inainte de menopauza poate determina ovarele sa produca mai putin estrogen si, de asemenea, poate regla nivelul altor hormoni si ai factorilor de crestere. Dupa menopauza, femeile care au mai mult tesut adipos au un nivel mai mare de estrogen, intrucat dupa aceasta perioada ovarele nu mai sunt sursa principala de estrogen. In schimb, cea mai mare parte din estrogen provine din tesutul adipos sau gras, iar la femeile care au un tesut adipos crescut dupa menopauza riscul de declansare al cancerului mamar creste. La femeile tinere estrogenul este un factor ce ar putea contribui la aparitia cancerului, insa si alti factori joaca un rol central," explica Dr. Nichols.

"De aceea, intelegerea factorilor de risc ce contribuie la declansarea cancerului mamar inainte de perioada menopauzei este critica pentru a reduce riscul bolii in randul femeilor tinere, insa acesti factori nu sunt usor de investigat pe baza studiilor efectuate anterior pe aceasta tema din cauza varstei inaintate a participantelor la studiu. Studiul de fata deschide, astfel, calea unor noi cercetari pentru a investiga cancerul de san in randul populatiei tinere," conchide autoarea studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Oprea Carmen,Medic primar
Medic primar
Medic Primar,...
Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar
Medic Primar

Articole similare

Cum se diagnosticheaza cancerul de san, care sunt pasii pe care pacienta trebuie sa ii urmeze si ce solutii chirurgicale exista? Echipa de medici specialisti in chirurgie generala, chirurgie mamara si ecografie interventionala a discutat online cu cititorii MedLive.
Rezerva in Centrul de Chirurgie Oncoplastica MedLife, liderul pieței de servicii medicale private, intră pe o nouă nișă și deschide un centru de diagnostic, tratament și reconstrucție a sânilor după mastectomie, încurajând depistarea precoce a cancerului mamar și tratarea acestuia în stadii incipiente - Centrul de Chirurgie Oncoplastică MedLife...
Terapia de substitutie hormonala (HRT) este utilizata pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, cum ar fi transpiratiile nocturne si bufeurile. Totusi, se pare ca terapia ar fi asociata cu un risc crescut de cancer de san, de cancer ovarian, precum si de probleme cardiovasculare, cum ar fi cheagurile de sange. Pentru noile cercetari, oamenii de...
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul cavitatii abdominale, adica tesutul visceral adipos,...
Autoexaminarea - o metoda de a afla ce se intampla in corpul tu / Foto: Photoxpress.com Preventia este mai buna decat tratarea, dar si depistarea in stadiu incipient usureaza tratarea. Controalele regulate la medic nu sunt intotdeauna suficient de dese pentru a putea identifica schimbari ale corpului ce indica probleme de sanatate.  Astfel,...