Publicat la: 
15/02/2016

Indicele de grasime corporala crescut in randul copiilor de pana in 10 ani, asociat cu riscul dezvoltarii diabetului in perioada adolescentei

Copiii de pana in 10 ani care au grasime corporala in exces au sanse mai mari sa dezvolte diabet in perioada pubertatii, conform unui studiu efectuat de cercetatorii canadieni pe 600 de copii cu varste cuprinse in 8 si 10 ani. Rezultatele studiului, publicat recent in jurnalul JAMA Pediatrics, sugereaza, de asemenea, ca tinerii care petrec mai putin timp in fata monitoarelor sau ecranelor TV si fac mai multa miscare au sanse mai mici sa dezvolte rezistenta la insulina, reducandu-si astfel sansele aparitiei diabetului.

Cercetatorii au masurat inaltimea si circumferinta soldurilor pentru a evalua excesul de grasime corporala la circa 60 de copii cu varste cuprinse intre 8 si 10 ani pe o perioada de 2 ani si au descoperit ca 1% din indicele grasimii corporale a fost asociat cu o rata de declin de 3% a sensibilitatii la insulina, schimbare care duce la declansarea diabetului zaharat.

"Descoperirile noastre sugereaza ca ar trebui sa fie incurajata practicarea exercitiilor fizice inca de la o varsta frageda, si ca ar trebui ca parintii sa reduca timpul pe care cei mici il petrec in fata monitoarelor pentru a favoriza o dezvoltare armonioasa si sanatoasa pentru acestia pe perioada adolescentei," declara autoarea studiului Dr. Melanie Henderson de la Universitatea din Montreal.

Dr. Henderson si colegii sai cercetatori s-au concetrat in cadrul acestui studiu asupra sensibilitatii la insulina - capacitatea organismului de a utiliza acest hormon in reglarea nivelului de zahar din sange.

Diabetul de tip II este asociat cu obezitatea si se declanseaza atunci cand organismul nu foloseste insulina produsa in mod natural pentru a preveni cresterea nivelului de glucoza din sange.

Cercetatorii au evaluat copiii participanti la studiu la vreme de doi ani diferenta si au constatat ca aceia care aveau circumferinta soldurilor mai mare erau predispusi la dezvoltarea unei rezistente la insulina, spre deosebire de copiii cu o circumferinta mai mica in jurul soldurilor.

Activitatea fizica a fost principalul factor care explica aceste diferente intre cele doua grupuri de copii.

Fiecare 10 minute de activitate fizica efectuata zilnic a fost asociata cu o scadere de 3.5% din indicele de grasime corporala pe durata celor doi ani de studiu. Aceste date au fost asociate cu o crestere de 4,8% la nivelul sensibilitatii organismului la insulina.

In plus, o ora petrecuta in fata monitoarelor au aratat o crestere a indicelui de grasime corporala cu circa 2.9%, asociat cu 4,5% de reducere a sensibilitatii la insulina.

Traim intr-o cultura toxica, in care petrecem prea mult timp in fata monitoarelor si suntem lipsiti de educatie in domeniul sanatatii. Astfel de studii ar trebui sa ne ajute sa luam masuri in acest sens, si sa ne incurajeze sa facem schimbari in viata noastra de zi cu zi," a declarat Dr. Kim Eagle, cercetator in cadrul Universitatii din Michigan.

Sursa: Reuters

G.T.

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie pediatrica, Pediatrie

Medic Primar,...