Publicat la: 
23/07/2019

Oamenii de stiinta de la Montreal au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”Nature”, ca o infectie intestinala poate duce la o patologie asemanatoare bolii Parkinson.

Aceasta descoperire sugereaza ca boala Parkinson are o componenta imuna importanta, iar daca acest fir este urmarit, specialistii pot elabora strategii terapeutice noi. Numarul pacientilor diagnosticati cu Parkinson din intreaga lume s-a dublat, intre anii 1990 si 2016, de la 2,5 milioane la 6,1 milioane. O dublare a numarului de pacienti in urmatorii 30 de ani ar insemna peste 12 milioane de pacienti, la nivel mondial, pana in anul 2050, iar aceste cifre sunt ingrijoratoare.

Aproximativ 10% dintre cazurile de Parkinson se datoreaza mutatiilor genelor care codifica proteine precum PINK1 si Parlkin. Aceste proteine sunt asociate cu mitocondriile (organele din celulele care produc energie). Pacientii care au aceste mutatii dezvolta Parkinson la o varsta mult mai frageda.

Cercetarea a fost facuta pe soareci. Surprinzator, in cazul acestora, aceleasi mutatii nu genereaza simptomele bolii, ceea ce i-a determinat pe multi cercetatori, de-a lungul timpului, sa considere ca soarecii nu sunt potriviti pentru studierea bolii Parkinson.

Trudeau si McBride, doi specialisti in domeniul cercetarii bolii Parkinson, sustin ca noile constatari pot explica discrepanta. Soarecii de laborator sunt pastrati, in mod normal, intr-un mediu fara germeni, iar aceste conditii nu sunt reprezentative pentru oameni, care sunt expusi constant la microorganisme infectioase.

Boala Parkinson este cauzata de moartea progresiva a unui subgrup de neuroni din creier, numiti neuroni dopaminergici. Aceasta pierdere neuronala este responsabila de simptomele motorii tipice observate la pacientii cu Parkinson, cum ar fi rigiditatea. Inca nu se stie ce cauzeaza moartea neuronilor dopaminergici.

Majoritatea modelelor actuale ale bolii Parkinson se bazeaza pe convingerea ca neuronii mor din cauza elementelor toxice care se acumuleaza in ei. Acest lucru nu explica, totusi, faptul ca patologia Parkinson apare cu multi ani inaintea insuficientei motorii sau a oricarei pierderi vizibile de neuroni.

Echipa de specialisti de la Montreal a demonstrat ca, in cazul soarecilor care nu au o gena asociata cu boala Parkinson, infectiile cu bacterii care au cauzat simptome intestinale usoare au fost suficiente pentru a declansa simptome asemanatoare Parkinson mai tarziu, pe parcursul vietii.

Simptomele asemenatoare bolii Parkinson pot fi inversate temporar prin adminstrarea L-DOPA, un medicament utilizat in tratarea bolnavilor. Se pare ca in cazul soarecilor normali, sistemul imunitar a raspuns corect infectiei intestinale. In cazul soarecilor care nu au avut gena PINK1 (asociata cu Parkinson), sistemul imunitar a reactionat exagerat si a declansat auto-imunitatea, un proces prin care sunt atacate celulele sanatoase din organism.

Noile rezultate sugereaza ca distrugerea neuronilor dopaminergici implica celulele imune.

In cazul soarecilor mutanti infectati, limfocitele T toxice auroreactive au fost prezente in creier si au atacat neuronii sanatosi. Toate acestea sugereaza ca unele forme de Parkinson sunt autoimune si pot debuta in intestin cu cativa ani inainte ca pacientii sa observe orice simptome motorii.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Marceanu Manuela-Rodica,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Profesor Doctor
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Exista numeroase dovezi potrivit carora boala Parkinson afecteaza in mod diferit femeile si barbatii. Pentru a testa aceasta teorie, oamenii de stiinta au analizat toate informatiile existente, referitoare la diferentele asociate cu genul. Astfel, au evidentiat importanta estrogenilor, care joaca un rol foarte important in dezvoltarea afectiunii...
Oamenii de stiinta sustin ca au identificat primele semne ale bolii Parkinson la nivelul creierului, iar acestea apar chiar cu 15-20 de ani inaintea declansarii simptomelor. Boala Parkinson este o afectiune degenerativa a creierului, cauzata de pierderea celulelor nervoase care produc dopamina chimica, aceasta fiind responsabila de transmiterea...
Articol realizat de Profesor Doctor Carciumaru Nicolae, medic in Hyperclinica MedLife Constanta, specialitatea Neurologie. Motivatia pentru care am scris acest articol se bazeaza pe doua aspecte si anume aspectul practic – un numar mare de bolnavi care vin in cabinetele de  neurologie prezinta tremor al mainilor si uneori al capului, tremor...
Oamenii de stiinta de la Montreal au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”Nature”, ca o infectie intestinala poate duce la o patologie asemanatoare bolii Parkinson. Aceasta descoperire sugereaza ca boala Parkinson are o componenta imuna importanta, iar daca acest fir este urmarit, specialistii pot elabora strategii terapeutice noi....
Organismul produce vitamina D prin expunere la razele soarelui / Foto: PhotoXpress Insuficienta vitaminei D in organism creste riscul de imbolnavire de Parkinson, sustin cercetatorii finlandezi citati de Agerpres. Studiul lor, la care au participat 3.000 de oameni si care s-a intins pe o perioada de aproape 30 de ani, a aratat ca riscul este de...