Publicat la: 
18/12/2017

Lupta cu infertilitatea: ovarele artificiale ar putea ajuta cuplurile sa conceapa

Oamenii de stiinta belgieni au realizat in ultima vreme pasi importanti in dezvoltarea ovarelor artificiale transplantabile. Odata create, acestea ar putea fi utilizate in operatiile de transplant pentru femeile care se lupta cu infertilitatea si cancerul.

Cercetatorii au identificat o formula de proteine ce se aseamana foarta mult cu structura si rigiditatea tesutului natural ce imbraca ovarele, declara Marie-Madeleine Dolmans, cercetatoare in cadrul Universitatii Catolice din Louvain, Belgia.

Constatarile au fost publicate recent in revista de specialitate "The Springer’s Journal of Assisted Reproduction and Genetics", informeaza springer.com.

Crioconservarea si infertilitatea

Procesul de crioconservare permite in prezent pastrarea tesutului ovarian al unei paciente ce sufera de cancer pentru a putea fi utilizat pe viitor in cazul unui transplant in momentul remisiei.

Aceasta tehnica medicala a ajutat pana in prezent 130 de femei sa conceapa si sa dea nastere pruncilor sanatosi, dupa ce au supravietuit cancerului.

Cu toate acestea, metoda crioconservarii nu este recomandata pacientelor ce prezinta riscul aparitiei celulelor maligne la nivelul tesutului ovarian conservat. In astfel de cazuri, tesutul ovarian nu poate fi implantat din cauza riscului revenirii cancerului.

Dezvoltarea ovarelor artificiale transplantabile ar putea oferi o noua sansa de a concepe femeilor aflate in aceasta situatie.

Etapele transplantului de ovar artificial

Primul pas este eliminarea si inghetarea tesuturilor ovariene inainte ca pacienta sa inceapa tratamentul pentru cancer. Atunci cand este necesar, foliculuii producatori de hormoni sunt indepartati de pe tesutul ovarian, incapsulati intr-un dispozitiv fabricat din fibrina si atasati pacientei.

In cadrul studiile efectuate anterior pe aceasta tema, cercetatorii belgieni au utilizat un tip de proteina cu aspect filamentos, in jurul careia se formeaza cheaguri de sange pentru a alcatui scheletul tesutului ovarian artificial necesar procedurii.

In mod ideal aceste matrici trebuie sa imite structura si proprietatile fizice ale ovarului uman, in asa fel incat sa poata sprijini cresterea foliculilor in interiorul carora se dezvolta celulele de oua ce urmeaza sa fie fertilizate, explica coautoarea studiului, Dr. Maria Costanza Chiti.

Noul prototip de ovare artificiale

Pana in prezent, Dr. Dolmans si echipa sa de cercetatori au efectuat teste folosind foliculi ale soarecilor de laborator, insa in cadrul studiului de fata oamenii de stiinta si-au indreptat atentia asupra caracteristicilor miniaturale ale tesutului uman.

In urma biopsiilor efectuate in randul a trei femei aflate la varsta fertila, cercetatorii au efectuat o analiza microscopica electronica ce le-a permis masurarea grosimii tesutului si caracteristici precum rigiditatea acestuia, ce au fost comparate cu patru concentratii diferite de fibrina.

"Scopul nostru a fost sa identificam formula de fibrina care imita cel mai bine tesutul natural al ovarului uman in termeni de structura si compozitie," declara Dr. Maria Costanza Chiti.

Pentru a face acest lucru, cercetatorii au testat diferite concentratii de fibrina. F50/T50 a fost identificata ca alegerea potrivita in ceea ce priveste imitarea structurii si rigiditatii testului natural, precum si modul in care acesta se aseamana cu stratul exterior al ovarelor.

"Aceste caracteristici pot imita mediul fiziolog al foliculilor umani, asa incat acest prototip este candidatul cel mai bun de ovar artificial ce poate inlocui cu succes ovarele umane," conchide Dr. Chiti.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Fertilizare in Vitro, Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Masoud Ahmad,Doctor
Doctor
Medic Specialist
Medic Primar
Lupu Gabriela
  •  
  • 1 of 76

Articole similare

Testul de sarcina nu arata intotdeauna ce ti-ai dori / Foto Captura Youtube In Romania nu exista un protocol stabilit in privinta diagnosticarii si tratarii infertilitatii, iar Casa de Asigurari de Sanatate nu recunoaste infertilitatea ca fiind o afectiune si nu deconteaza costurile de tratament, iar cuplurile sunt nevoite sa cheltuiasca sume...
Una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate asociate cu infertilitatea, endometrioza este o afectiune cronica recidivanta cu o incidenta de 10% in randul femeilor adulte. Maladia se manifesta uneori prin sangerari abundente si crampe similare celor menstruale. Meniu: Endometrioza - informatii generale Cauzele endometriozei Simptome ale...
Oamenii de stiinta belgieni au realizat in ultima vreme pasi importanti in dezvoltarea ovarelor artificiale transplantabile. Odata create, acestea ar putea fi utilizate in operatiile de transplant pentru femeile care se lupta cu infertilitatea si cancerul. Cercetatorii au identificat o formula de proteine ce se aseamana foarta mult cu structura...
Oamenii de stiinta belgieni au realizat in ultima vreme pasi importanti in dezvoltarea ovarelor artificiale transplantabile. Odata create, acestea ar putea fi utilizate in operatiile de transplant pentru femeile care se lupta cu infertilitatea si cancerul. Cercetatorii au identificat o formula de proteine ce se aseamana foarta mult cu structura...
Conceptii gresite despre conceptie / Foto: Photoxpress In ciuda educatiei sexuale pe scara larga, multe tinere (si chiar multe cupluri aflate la maturitate) nu realizeaza in intregime ce inseamna si ce presupune actul procreerii. Un studiu din Noua Zeelanda, de exemplu, a aratat ca 74% dintre femeile care s-au prezentat la o clinica de...