Publicat la: 
18/12/2017

Lupta cu infertilitatea: ovarele artificiale ar putea ajuta cuplurile sa conceapa

Oamenii de stiinta belgieni au realizat in ultima vreme pasi importanti in dezvoltarea ovarelor artificiale transplantabile. Odata create, acestea ar putea fi utilizate in operatiile de transplant pentru femeile care se lupta cu infertilitatea si cancerul.

Cercetatorii au identificat o formula de proteine ce se aseamana foarta mult cu structura si rigiditatea tesutului natural ce imbraca ovarele, declara Marie-Madeleine Dolmans, cercetatoare in cadrul Universitatii Catolice din Louvain, Belgia.

Constatarile au fost publicate recent in revista de specialitate "The Springer’s Journal of Assisted Reproduction and Genetics", informeaza springer.com.

Crioconservarea si infertilitatea

Procesul de crioconservare permite in prezent pastrarea tesutului ovarian al unei paciente ce sufera de cancer pentru a putea fi utilizat pe viitor in cazul unui transplant in momentul remisiei.

Aceasta tehnica medicala a ajutat pana in prezent 130 de femei sa conceapa si sa dea nastere pruncilor sanatosi, dupa ce au supravietuit cancerului.

Cu toate acestea, metoda crioconservarii nu este recomandata pacientelor ce prezinta riscul aparitiei celulelor maligne la nivelul tesutului ovarian conservat. In astfel de cazuri, tesutul ovarian nu poate fi implantat din cauza riscului revenirii cancerului.

Dezvoltarea ovarelor artificiale transplantabile ar putea oferi o noua sansa de a concepe femeilor aflate in aceasta situatie.

Etapele transplantului de ovar artificial

Primul pas este eliminarea si inghetarea tesuturilor ovariene inainte ca pacienta sa inceapa tratamentul pentru cancer. Atunci cand este necesar, foliculuii producatori de hormoni sunt indepartati de pe tesutul ovarian, incapsulati intr-un dispozitiv fabricat din fibrina si atasati pacientei.

In cadrul studiile efectuate anterior pe aceasta tema, cercetatorii belgieni au utilizat un tip de proteina cu aspect filamentos, in jurul careia se formeaza cheaguri de sange pentru a alcatui scheletul tesutului ovarian artificial necesar procedurii.

In mod ideal aceste matrici trebuie sa imite structura si proprietatile fizice ale ovarului uman, in asa fel incat sa poata sprijini cresterea foliculilor in interiorul carora se dezvolta celulele de oua ce urmeaza sa fie fertilizate, explica coautoarea studiului, Dr. Maria Costanza Chiti.

Noul prototip de ovare artificiale

Pana in prezent, Dr. Dolmans si echipa sa de cercetatori au efectuat teste folosind foliculi ale soarecilor de laborator, insa in cadrul studiului de fata oamenii de stiinta si-au indreptat atentia asupra caracteristicilor miniaturale ale tesutului uman.

In urma biopsiilor efectuate in randul a trei femei aflate la varsta fertila, cercetatorii au efectuat o analiza microscopica electronica ce le-a permis masurarea grosimii tesutului si caracteristici precum rigiditatea acestuia, ce au fost comparate cu patru concentratii diferite de fibrina.

"Scopul nostru a fost sa identificam formula de fibrina care imita cel mai bine tesutul natural al ovarului uman in termeni de structura si compozitie," declara Dr. Maria Costanza Chiti.

Pentru a face acest lucru, cercetatorii au testat diferite concentratii de fibrina. F50/T50 a fost identificata ca alegerea potrivita in ceea ce priveste imitarea structurii si rigiditatii testului natural, precum si modul in care acesta se aseamana cu stratul exterior al ovarelor.

"Aceste caracteristici pot imita mediul fiziolog al foliculilor umani, asa incat acest prototip este candidatul cel mai bun de ovar artificial ce poate inlocui cu succes ovarele umane," conchide Dr. Chiti.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 4D Voluson, Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Diaconu Cristina Elena,Medic Specialist
Medic Specialist
Papp Liliana
Negoita Monica,Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 71

Articole similare

Conceptii gresite despre conceptie / Foto: Photoxpress In ciuda educatiei sexuale pe scara larga, multe tinere (si chiar multe cupluri aflate la maturitate) nu realizeaza in intregime ce inseamna si ce presupune actul procreerii. Un studiu din Noua Zeelanda, de exemplu, a aratat ca 74% dintre femeile care s-au prezentat la o clinica de...
Infertilitatea afecteaza aproximativ 8,5-15% din cuplurile aflate la varsta reproductiva si poate fi cauzata de un numar mare de factori, printre care amintim: anomalii spermatice; insuficienta ovariana; obstructie tubara; idiopatica. Cauza infertilitatii este cea care de obicei dicteaza metoda de tratament. Incepand cu cea mai putin...
Cat de sanatos este spatiul in care locuiesti? / foto: Photoxpress.com Evitarea sau limitarea expunerii la substante chimice toxice reprezinta una dintre preocuparile importante ale parintilor iar, daca nu suntem atenti, casa poate deveni un loc unde copilul poate fi expus cu usurinta unor astfel de substante. Comenteaza acest subiect pe Forumul...
În România, se estimează că un cuplu de vârstă reproductivă din șase se confruntă cu probleme de fertilitate, întâmpinând dificultăți în realizarea dorinței de a-și întregi familia prin aducerea pe lume a unui copil. Toate aceste cupluri au o nevoie reală de a avea acces la tratamente medicale specifice, cu atât mai mult cu cât impactul acestei...
Conceptii gresite despre conceptie / Foto: Photoxpress In ciuda educatiei sexuale pe scara larga, multe tinere (si chiar multe cupluri aflate la maturitate) nu realizeaza in intregime ce inseamna si ce presupune actul procreerii. Un studiu din Noua Zeelanda, de exemplu, a aratat ca 74% dintre femeile care s-au prezentat la o clinica de...