Publicat la: 
19/04/2018

chimioterapie

Infertilitatea un aspect important care afecteaza calitatea vietii femeilor dupa urmarea tratamentului de chimioterapie, insa de curand oamenii de stiinta au descoperit care este mecanismul care contribuie la instalarea infertilitatii induse pe fondul chimioterapiei, informeaza sciencedaily.com.

Cum afecteaza fertilitatea tratamentul chimioterapeutic

Tratamentele chimioterapeutice actioneaza prin deteriorarea ADN-ului. Avand in vedere ca procesul de diviziune celulara are loc cu o rata accelerata in randul celulelor canceroase, acestea reactioneaza mai rapid la substantele utilizate pe parcursul tratamentului cu chimioterapie. 

O exceptie de la aceasta regula o fac ovocitele. Pentru a preveni defectele congenitale, acestea initiaza moartea celulelor in momentul detectarii leziunilor la nivel ADN. Acest proces, intitulat apoptoza, este declansat la nivelul ovocitelor de proteina P63. 

Ovocitele au o concentratie crescuta a unui derivat din P63 ce are un rol cheie in declansarea infertilitatii la femeile ce urmeaza chimioterapia.

Spre deosebire de barbati, in cazul carora productia de celulele spermatice are loc pe tot parcursul vietii, femeile se nasc cu un numar finit de ovocite. Menopauza apare in organismul feminin atunci cand ovocitele sunt epuizate.

Numarul ovocitelor poate fi epuizat prematur in urma tratamentului de chimioterapie, ceea ce duce la instalarea timpurie a menopauzei. Acest proces are ca rezultat nu numai declansarea infertilitatii, ci si aparitia problemelor hormonale sau declansarea osteoporozei.

Care este mecanismul declansarii infertilitatii in urma chimioterapiei

Oamenii de stiinta din cadrul Universitatii Goethe din Frankfurt au descifrat mecanismul care duce la pierderea prematura a bagajului de ovocite in urma tratamentului cu chimioterapie.

In mod natural in organismul femeii, P63 exista in forma inactiva la nivelul ovocitelor.

Daunele la nivelulu ADN cauzate de chimioterapie si radioterapie au loc ca rezultat al modificarii structurii P63 ce declanseaza o schimbare a continutului acestei proteine. 

Activarea proteinei P63 declanseaza astfel procesul de moarte la nivel celular ce duce la eliminarea prematura a ovocitelor.

Intelegerea acestui proces deschide noi oportunitati pentru dezvoltarea unei terapii specializate care sa aiba ca rol conservarea ovocitelor in randul pacientelor ce urmeaza chimioterapia.

Deja au fost observate rezultate promitatoare in urma experimentelor de laborator realizate pe soareci. Datele cercetatorilor arata ca ovarele ce inhiba aceste enzime au adus rezultate promitatoare, salvand ovocitele de la declansarea prematura a apoptozei, in ciuda substantelor nocive ale tratamentelor chimioterapeutice, conchid autorii studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Ciausu Gabriela,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Un nou compus, descoperit de oamenii de stiinta de la Departamentul de Oncologie din cadrul Universitatii din Texas, poate ajuta sistemul imunitar in lupta impotriva cancerului de piele. Constatarile studiului au fost prezentate recent in cadrul Congresului Immuno Oncology ESMO, ce a avut loc saptamana trecuta la Geneva, informeaza esmo.org. "...
Potrivit unui nou studiu, exista sase trucuri care reduc riscul de aparitie al cancerului. Sfaturile fac referire atat la alimente pe care trebuie sa le limitati sau sa le evitati, cat si la cele care sunt puternic recomandate. Recomandarile, care au aparut in revista Journal of the American College of Nutrition, sunt bazate pe revizuirile mai...
Implanturile PIP trebuie inlaturate/ Foto Dreamstime.com Cand unii medici avertizasera, cu cinci ani in urma, despre pericolele legate de implanturile cu silicon PIP, autoritatile britanice din Sanatate au continuat sa le foloseasca pentru reconstructia mamara in cazul persoanelor bolnave de cancer. Inaintea chirurgilor britanici, insa,...
În România, se estimează că un cuplu de vârstă reproductivă din șase se confruntă cu probleme de fertilitate, întâmpinând dificultăți în realizarea dorinței de a-și întregi familia prin aducerea pe lume a unui copil. Toate aceste cupluri au o nevoie reală de a avea acces la tratamente medicale specifice, cu atât mai mult cu cât impactul acestei...
Cat de sanatos este spatiul in care locuiesti? / foto: Photoxpress.com Evitarea sau limitarea expunerii la substante chimice toxice reprezinta una dintre preocuparile importante ale parintilor iar, daca nu suntem atenti, casa poate deveni un loc unde copilul poate fi expus cu usurinta unor astfel de substante. Comenteaza acest subiect pe Forumul...