Publicat la: 
19/04/2018

chimioterapie

Infertilitatea un aspect important care afecteaza calitatea vietii femeilor dupa urmarea tratamentului de chimioterapie, insa de curand oamenii de stiinta au descoperit care este mecanismul care contribuie la instalarea infertilitatii induse pe fondul chimioterapiei, informeaza sciencedaily.com.

Cum afecteaza fertilitatea tratamentul chimioterapeutic

Tratamentele chimioterapeutice actioneaza prin deteriorarea ADN-ului. Avand in vedere ca procesul de diviziune celulara are loc cu o rata accelerata in randul celulelor canceroase, acestea reactioneaza mai rapid la substantele utilizate pe parcursul tratamentului cu chimioterapie. 

O exceptie de la aceasta regula o fac ovocitele. Pentru a preveni defectele congenitale, acestea initiaza moartea celulelor in momentul detectarii leziunilor la nivel ADN. Acest proces, intitulat apoptoza, este declansat la nivelul ovocitelor de proteina P63. 

Ovocitele au o concentratie crescuta a unui derivat din P63 ce are un rol cheie in declansarea infertilitatii la femeile ce urmeaza chimioterapia.

Spre deosebire de barbati, in cazul carora productia de celulele spermatice are loc pe tot parcursul vietii, femeile se nasc cu un numar finit de ovocite. Menopauza apare in organismul feminin atunci cand ovocitele sunt epuizate.

Numarul ovocitelor poate fi epuizat prematur in urma tratamentului de chimioterapie, ceea ce duce la instalarea timpurie a menopauzei. Acest proces are ca rezultat nu numai declansarea infertilitatii, ci si aparitia problemelor hormonale sau declansarea osteoporozei.

Care este mecanismul declansarii infertilitatii in urma chimioterapiei

Oamenii de stiinta din cadrul Universitatii Goethe din Frankfurt au descifrat mecanismul care duce la pierderea prematura a bagajului de ovocite in urma tratamentului cu chimioterapie.

In mod natural in organismul femeii, P63 exista in forma inactiva la nivelul ovocitelor.

Daunele la nivelulu ADN cauzate de chimioterapie si radioterapie au loc ca rezultat al modificarii structurii P63 ce declanseaza o schimbare a continutului acestei proteine. 

Activarea proteinei P63 declanseaza astfel procesul de moarte la nivel celular ce duce la eliminarea prematura a ovocitelor.

Intelegerea acestui proces deschide noi oportunitati pentru dezvoltarea unei terapii specializate care sa aiba ca rol conservarea ovocitelor in randul pacientelor ce urmeaza chimioterapia.

Deja au fost observate rezultate promitatoare in urma experimentelor de laborator realizate pe soareci. Datele cercetatorilor arata ca ovarele ce inhiba aceste enzime au adus rezultate promitatoare, salvand ovocitele de la declansarea prematura a apoptozei, in ciuda substantelor nocive ale tratamentelor chimioterapeutice, conchid autorii studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Medic Primar
Vremes Georgeta,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Dr. Doinita Gache / Foto: MedLive.ro Bolile cu transmitere sexuala afecteaza majoritatea populatiei intr-un moment sau altul al vietii. Acestea au de la forme simple, asimptomatice, ce trec de la sine in cateva luni, la forme ce prezinta simptomatologie benigna ori maligna. Practicile sexuale din zilele noastre au dus la transmiterea intregii...
În România, se estimează că un cuplu de vârstă reproductivă din șase se confruntă cu probleme de fertilitate, întâmpinând dificultăți în realizarea dorinței de a-și întregi familia prin aducerea pe lume a unui copil. Toate aceste cupluri au o nevoie reală de a avea acces la tratamente medicale specifice, cu atât mai mult cu cât impactul acestei...
In Romania, 30% dintre femeile de peste 35 de ani sunt infertile, procentul ajungand la 50% in cazul femeilor cu varsta de peste 40 de ani. Din pacate, insa, 56% dintre femeile care sufera de aceasta problema nu se adreseaza medicului. Conform ultimelor date oficiale, in Romania exista in acest moment 15 centre acreditate unde se realizeaza...
Angelina Jolie a suferit o interventie chirurgicala de extirpare a ovarelor pentru a evita aparitia cancerului dupa ce medicii au descoperit o serie de markeri care puteau semnala o forma incipienta a bolii. In urma cu doi ani, actrita a suferit si o dubla mastectomie preventiva pentru ca depistase mutatii genetice de tip BRCA 1 si BRCA 2,...
Riscul de a dezvolta cancer colorectal pentru persoanele care urmeaza o dieta bazata pe alimente inflamatorii este de doua ori mai mare.   Oamenii de stiinta de la Programul de Terapie Experimentala in Oncologie si de la Institutul de Cercetare a Sanatatii Biodonostia au condus un studiu ce dezvaluie o legatura intre dieta inflamatorie si...