Publicat la: 
19/04/2018

chimioterapie

Infertilitatea un aspect important care afecteaza calitatea vietii femeilor dupa urmarea tratamentului de chimioterapie, insa de curand oamenii de stiinta au descoperit care este mecanismul care contribuie la instalarea infertilitatii induse pe fondul chimioterapiei, informeaza sciencedaily.com.

Cum afecteaza fertilitatea tratamentul chimioterapeutic

Tratamentele chimioterapeutice actioneaza prin deteriorarea ADN-ului. Avand in vedere ca procesul de diviziune celulara are loc cu o rata accelerata in randul celulelor canceroase, acestea reactioneaza mai rapid la substantele utilizate pe parcursul tratamentului cu chimioterapie. 

O exceptie de la aceasta regula o fac ovocitele. Pentru a preveni defectele congenitale, acestea initiaza moartea celulelor in momentul detectarii leziunilor la nivel ADN. Acest proces, intitulat apoptoza, este declansat la nivelul ovocitelor de proteina P63. 

Ovocitele au o concentratie crescuta a unui derivat din P63 ce are un rol cheie in declansarea infertilitatii la femeile ce urmeaza chimioterapia.

Spre deosebire de barbati, in cazul carora productia de celulele spermatice are loc pe tot parcursul vietii, femeile se nasc cu un numar finit de ovocite. Menopauza apare in organismul feminin atunci cand ovocitele sunt epuizate.

Numarul ovocitelor poate fi epuizat prematur in urma tratamentului de chimioterapie, ceea ce duce la instalarea timpurie a menopauzei. Acest proces are ca rezultat nu numai declansarea infertilitatii, ci si aparitia problemelor hormonale sau declansarea osteoporozei.

Care este mecanismul declansarii infertilitatii in urma chimioterapiei

Oamenii de stiinta din cadrul Universitatii Goethe din Frankfurt au descifrat mecanismul care duce la pierderea prematura a bagajului de ovocite in urma tratamentului cu chimioterapie.

In mod natural in organismul femeii, P63 exista in forma inactiva la nivelul ovocitelor.

Daunele la nivelulu ADN cauzate de chimioterapie si radioterapie au loc ca rezultat al modificarii structurii P63 ce declanseaza o schimbare a continutului acestei proteine. 

Activarea proteinei P63 declanseaza astfel procesul de moarte la nivel celular ce duce la eliminarea prematura a ovocitelor.

Intelegerea acestui proces deschide noi oportunitati pentru dezvoltarea unei terapii specializate care sa aiba ca rol conservarea ovocitelor in randul pacientelor ce urmeaza chimioterapia.

Deja au fost observate rezultate promitatoare in urma experimentelor de laborator realizate pe soareci. Datele cercetatorilor arata ca ovarele ce inhiba aceste enzime au adus rezultate promitatoare, salvand ovocitele de la declansarea prematura a apoptozei, in ciuda substantelor nocive ale tratamentelor chimioterapeutice, conchid autorii studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Doctor in...
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Utilizand tehnologia avansata, oamenii de stiinta de la Universitatea din California, San Francisco, au descoperit o boala autoimuna care pare sa afecteze barbatii cu cancer testicular. Numita encefaclita paraneoplastica, boala cauzeaza simptome neurologice severe. Acestia isi pierd progresiv controlul asupra membrelor, miscarilor ochilor, iar in...
Screening pentru cancerul tiroidian / Foto: Reuters Progresele facute de medicina moderna in tratarea cancerului au drept rezultat o rata crescuta a supravietuirii. Cercetarile merg, in general, pe doua directii: detectare in faza incipienta si dezvoltarea unor terapii eficiente si cat mai putin toxice. Datorita acestora boala e identificata in...
Testul Babes Papanicolau va poate salva viata / Foto: Photoxpress Testul Babes Papanicolau este unul dintre examenele medicale de rutina care poate depista diferite infectii, precum cele provocate de fungi ori bacterii. Insa cel mai important rol al sau este cel de detectare a papilomavirusului uman (HPV). Sunt aproximativ 100 de tipuri de HPV si...
Cercetatorii de la Universitatea Kanazawa, Japonia, au demonstrat, printr-un nou studiu, ca genele care se activeaza ca raspuns la inflamatie sunt o cauza majora a cancerului gastric. In anul 1982, oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre gastrita cronica si bacteria Helicobacter pylori, care se afla in stomac. Ei au evidentiat faptul ca...
Cand ajung la chirurg, pacientii intreaba cel mai des ''de unde apare cancerul colorectal?''. Desi nu exista o cauza clara, sunt multi factori favorizanti care depind de vointa noastra prin care il putem preveni. Marian Radu-Corneliu, medic primar chirurgie generala in spitalul Life Memorial Hospital MedLife, Bucuresti, explica intr-un interviu...