Publicat la: 
25/07/2017

Un studiu efectuat recent de cercetatorii israelieni arata ca obezitatea manifestata pe perioada adolescentei creste cu pana la 53% riscul declansarii cancerului de colon la varsta adulta, scrie webmd.com.

In ceea ce priveste cancerul rectal, obezitatea, dar nu si supraponderalitatea, dubleaza riscul declansarii bolii in cazul fetelor si creste cu 71% riscul in randul baietilor, prin comparatie cu adolescentii ce au o greutate corporala in limitele normale.

"Studiul aduce dovezi suplimentare in privinta factorilor de risc pentru declansarea cancerului de colon de-a lungul vietii, iar constatarile noastre subliniaza importanta mentinerii unei greutati corporale sanatoase chiar si in copilarie," declara Dr. Andrew Chan, profesor de medicina in cadrul Harvard Medical School.

Aproximativ 95.500 de cazuri noi de cancer de colon si 40.000 de cazuri de cancer rectal au fost diagnosticate anul acesta numai in Statele Unite ale Americii, conform purtatorilor de cuvant ai American Cancer Society.

"Exista o asociere puternica si bine documentata intre obezitate si cancerul de colon la adulti si este de inteles ca daca obezitatea apare inca din adolescenta, atunci problemele de sanatate cresc la varsta maturitatii. Avand in vedere ca dureaza ani de zile pentru a dezvolta o forma de cancer, nu este surprinzator faptul ca efectele obezitatii la varsta adolescenta sunt observate abia la maturitate," a declarat Dr. David Bernstein, seful sectiei de hepatologie in cadrul Northwell Health's Center for Liver Diseases din Manhasset, New York.

Studiul de fata a fost condus de Dr. Zohar Levi, cercetator in cadrul Rabin Medical Center din Petah, Israel.

Pentru a realiza cercetarea, Dr. Levi a colectat datele medicale a 1.1 milioane de barbati si peste 707 mii de femei, ale caror greutati corporale au fost urmarite in perioada adolescentei, intre varsta de 16 si 19 ani.

Studiul s-a desfasurat in perioada 1967 si pana in 2002, iar perioada de analiza si follow-up a continuat pana in anul 2012.

Pe perioada studiului aproape trei mii dintre participantii la studiu au dezvoltat cancer de colon, arata raportul cercetatorilor publicat luna aceasta in jurnalul de specialitate "Cancer".

Aproximativ 1400 de barbati au dezvoltat cancer de colon si 600 de barbati au dezvoltat cancer rectal, in timp ce in randul femeilor 760 de au dezvoltat cancer de colon si 220 cancer rectal.

Cu toate acestea, desi studiul arata o asociere puternica intre prezenta obezitatii pe perioada adolescentei si declansarea cancerului de colon la varsta adulta, cercetatorii nu subliniaza prezenta unei relatii de cauzalitate directa, iar unul dintre neajunsurile studiului il reprezinta faptul ca dieta alimentara, nivelul de activitate fizica efectuat si prezenta fumatului nu au fost factori luati de considerare pentru realizarea raportului medical al participantilor.

"Dar daca obezitatea ridica riscuri suplimentare pentru sanatate, atunci singura modalitate de a influenta aceste riscuri este sa pierdem in greutate," conchide Dr. Berstein.

Autor: G.T.