Publicat la: 
15/11/2020

Cine nu a auzit, măcar o dată, vorbindu-se despre diabet?În România, prevalența diabetului este 11,6%, asta înseamnă că unul din zece români suferă de diabet.

Statisticile sunt alarmante pentru cei ce știu să le ,,citească,, și care înțeleg ce se ascunde în spatele cifrelor.Altfel, statisticile sunt seci și nu spun prea multe.Dar, dacă ne gândim că în spatele cifrelor din statistici stau oameni, lucrurile capătă sens.Dacă ne gândim că atunci când spunem unul din zece români este diagnosticat cu diabet spunem că ,,eu sunt acela,, sau ,,tatăl meu este acela,, sau, cel mai bun prieten al meu este acel unu din zece diagnosticați cu diabet, statisticile ne vor alarma. Să nu uităm și că un număr mare de persoane cu diabet nu sunt diagnosticate și nu sunt în evidență.Diabetul este  ‘’mut’’, de foarte multe ori depistăndu-se întămplător, cu ocazia unor investigații de rutină sau, chiar mai rău, cu ocazia unor evenimente medicale nefericite( infarct miocardic, accident vascular). De aceea este necesară efectuarea periodică a glicemiei(o dată la trei ani la persoanele de peste 45 de ani sau indiferent de vârstă, dacă persoana se încadrează în categoriile cu risc: IMC peste 30 kg/m2, rudă de gradul I cu DZ, hipertensivi sau dislipidemici, nașterea unui copil cu greutate mai mare de 4 kg.)

Articol realizat de dr. Grasa Monica, medic specialist Diabet si nutritie in Hyperclinica MedLife Constanta.

Numărul persoanelor diagnosticate cu diabet este din ce în ce mai mare, cauza principală a acestei creșteri este rata crescută a obezității la nivel mondial.Diabetul de tip 2 poate fi evitat prin adoptarea unui stil de viață sănătos, cu menținerea unei greutăți normale,  adoptarea unui orar corect de masă, respectarea orelor de somn, efectuarea de activități fizice în aer liber etc.Pare ușor, cu toate astea este extrem de greu pentru oamenii vremurilor noastre să adopte un mod de viață care să îi țină departe de tăvălugul sindromului metabolic.

Sunt două tipuri de diabet: diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2.Pentru a înțelege, în mare, ce înseamnă diabet, trebuie să facem referire la procesul digestiv, la funcția pancreasului și funcția insulinei și ce relație există între ele și diabet.

Alimentele( carbohidrații și zaharurile) se descompun prin procesul gastric în glucoză.Glucoza este absorbită în sânge și de acolo ea trebuie să ajungă în celule, ea fiind ,,combustibilul,, organismului.Avem glucoză, avem celulele care au nevoie de glucoză, dar mai avem nevoie de ceva ca glucoza să ajungă la celule.Acel ceva este insulina.Insulina este un hormon produs de pancreas.Când vorbim de diabet, vorbim despre situația în care organismul fie nu produce suficientă insulină, fie nu folosește insulina produsă.

Diabetul tip 1 este situația în care, din motive insuficient cunoscute, organismul își programează sistemul imunitar să distrugă capacitatea organismului de a produce insulină.Diabetul de tip 1 debutează, de obicei, în copilărie.

Diabetul de tip 2 se instalează la vârstă adultă, de cele mai multe ori, la o vârstă din ce în ce mai mică în ultima vreme.În această situație, pancreasul produce insulină dar insulina înâlnește rezistența organismului și nu-și poate duce la îndeplinirea rolului său la capacitatea maximă.Rezistența este dată în principal de excesul de grăsime.Avem insulină,avem glucoză, dar glucoza nu poate ajunge la celule, rămâne în sânge.

O persoană diagnosticată cu diabet trebuie să aibă în vedere două aspecte importante de autogestionare: să mențină un nivel optim al glicemiei și să depisteze din timp eventualele complicații cauzate de diabet.Pentru a menține un nivel optim al glicemiei trebuie să se alimenteze sănătos, să-și gestioneze cât mai bine stresul și stările emoționale, să facă exerciții fizice, să-și respecte medicația antidiabetică.Ideal este ca fiecare persoană cu diabet să fie în evidența unui diabetolog.Astfel, autogestionarea este completată și coordonată de către specialist.Există foartă multe informații despre diabet, multe dintre aceste informații nefiind corecte.De aceea se recomandă ca informarea să se facă din surse acreditate și informațiile adaptate la situația particulară a persoanei respective.

Nu trebuie sa alergăm după minuni, trebuie doar să fim sinceri cu noi și responsabili în ceea ce facem.

Un plan alimentar bun pentru diabet nu este altceva decât o dietă sănătoasă pentru toți membrii familiei.Exercițiile fizice contribuie la scăderea glicemiei, cu atenție însă că pot reduce prea mult nivelul acesteia  în condițiile în care tratamentul hipoglicemiant nu este adaptat la gradul de efort efectuat.

Este posibil ca atunci când o persoană cu diabet să sufere de o infecție, de o răceală, gripă să atingă valori mai ridicate ale glicemiei.În aceste situații este necesara adaptarea dietei și tratamentului la noua situație.Nu trebuie uitată importanța hidratării suficiente și nu trebuie întreruptă medicația antidiabetică recomandată, fără acordul specialistului.

Un control insuficient al diabetului poate atrage alte complicații.Pentru a preveni sau amâna complicațiile sunt necesare următoarele:

  • Menținerea valorilor glicemice în limitele potrivite persoanei respective
  • Automonitorizarea glicemiei la domiciliu sau periodic la laborator
  • Respectarea tratamentului recomandat atât pentru diabet cât și pentru celelalte afecțiuni asociate
  • Monitorizarea tensiunii arteriale, profilului lipidic
  • Ingrijirea corespunzătoare a picioarelor și atenționarea specialistului ori de căte ori apar modificări
  • Efectuarea periodică a controalelor oftalmologice, cardiologice, vaccinarea anuală antigripală, controale stomatologice.

O singură boală dar extrem de multe aspecte care o definesc, mulți factori implicați în fiziopatologia ei și multe detalii care fac ca această boală să fie diferiă la fiecare dintre persoanele diagnosticate cu diabet.

Specialitate: 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Primar...
Lector...

Articole similare

Bufeurile, cel mai pronuntat simptom al instalarii menopauzei, nu este un simplu disconfort in organism. Numeroase studii de specialitate efectuate pana in prezent pe aceasta tema arata ca frecventa si gradul de severitate al bufeurilor pot creste riscul unor probleme grave de sanatate, inclusiv al bolilor de inima. Un nou studiu sugereaza ca...
Aspirina reduce riscul de cancer colorectal / Foto: PhotoXpress Se spune ca aspirina este pastila pe care trebuie sa o ai tot timpul la indemana sau ca "o aspirina pe zi tine medicul la distanta". Aspirina sau acidul acetilsalicilic este utilizata cu precadere in caz de migrene, dar si in prevenirea atacurilor cardiace si a cancerului....
Stefan Mazare, pres. Asociatia tinerilor cu diabet si Maria Mezaros, pres. Asociatia Speranta Diabeticilor / Foto: Evolution Media “Am aflat ca am diabet de la varsta de cinci ani, adica acum aproape 22 de ani. La varsta respectiva am acceptat foarte usor diagnosticul. Doamna doctor mi-a spus tu ai diabet. De acum va trebui sa faci injectii. Mi-...
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul cavitatii abdominale, adica tesutul visceral adipos,...
Unele dureri nu trebuie ignorate / Foto: EveryStock Cine a inventat termenul de "rau necesar" probabil s-a gandit la durere. Nimeni nu si-o doreste, insa e modul prin care organismul ne avertizeaza ca ceva nu este in regula. Probabil ca fiecare isi cunoaste propriul organism suficient de bine incat sa stie cand o durere este trecatoare,...