Kiwi: beneficii, proprietăți, utilizări

Despre kiwi
Kiwi este un fruct care a crescut inițial în China și, deși este de mărimea unui ou, el este un tip de fruct de pădure. Un învățător a adus fructul în Noua Zeelandă în 1904, la întoarcerea din China cu semințe. Neozeelandezii l-au numit „kiwi”, după numele păsării lor naționale. Fructul de kiwi are numeroase beneficii, datorită atât conținutului ridicat de vitamina C, dar și de alte substanțe nutritive. Acestea pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale, pot stimula vindecarea rănilor, pot ajuta la menținerea sănătății intestinelor și multe altele.
Beneficii kiwi
- Beneficiile kiwi pentru o piele sănătoasă
Vitamina C contribuie la producerea colagenului, o componentă cheie a celulelor și organelor din tot corpul, inclusiv a pielii. De asemenea, această vitamină stimulează capacitatea organismului de a vindeca rănile. O analiză a studiilor din 2019 a constatat că administrarea de suplimente de colagen pe cale orală poate contribui la creșterea elasticității și hidratării pielii și la reducerea ridurilor. Kiwi furnizează, de asemenea, vitamina E sau tocoferol. Proprietățile antioxidante ale vitaminei E și capacitatea acesteia de a ajuta la protejarea pielii împotriva daunelor provocate de soare pot contribui la prevenirea afecțiunilor pielii. - Beneficiile kiwi pentru un somn mai bun
Un studiu a analizat efectele kiwi asupra calității somnului la adulții cu probleme de somn. Cercetătorii au constatat că somnul a fost îmbunătățit, datorită consumului de kiwi. Oamenii de știință au sugerat că acest beneficiu poate proveni din conținutul de antioxidanți și serotonină din kiwi. - Beneficiile kiwi în sănătatea inimii și a tensiunii arteriale
Kiwi conține fibre, potasiu și antioxidanți, iar toate acestea susțin sănătatea inimii. Asociația Americană a Inimii - AHA - încurajează oamenii să își crească aportul de potasiu, reducând în același timp consumul de sare adăugată sau sodiu. Potasiul relaxează vasele de sânge, ceea ce ajută la gestionarea tensiunii arteriale, iar persoanele cu tensiune arterială scăzută tind să fie mai puțin susceptibile de a dezvolta boli cardiovasculare. Conținutul de fibre al kiwi-ului poate fi, de asemenea, benefic pentru sănătatea cardiovasculară. O analiză a constatat că persoanele care consumă cantități mari de fibre au un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare. De asemenea, aceștia tind să aibă mai puține lipoproteine cu densitate scăzută sau colesterol „rău”. - Beneficiile kiwi pentru rinichi
Potrivit Biroului de Suplimente Dietetice, un aport ridicat de potasiu poate ajuta, de asemenea, la prevenirea formării pietrelor la rinichi. - Beneficiile kiwi în prevenirea cancerului
Institutul Național al Cancerului notează că nivelurile ridicate de radicali liberi din organism pot provoca deteriorarea ADN-ului, care poate duce la diferite tipuri de cancer. Kiwi oferă o serie de antioxidanți care ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism. Acesta este unul dintre modurile în care fructul poate ajuta la prevenirea cancerului. În plus, cercetările au arătat că persoanele care consumă multe fibre, în special fibre din fructe și cereale, au mai puține șanse de a dezvolta cancer colorectal decât cele care consumă puține fibre. - Beneficiile kiwi în sănătatea oaselor
Kiwi conține vitamina K și urme de calciu și fosfor, toate acestea contribuind la sănătatea oaselor. Un aport adecvat de vitamina K poate ajuta la prevenirea osteoporozei. Vitamina K joacă, de asemenea, un rol important în coagularea sângelui. Un kiwi asigură 23-30% din necesarul zilnic al unui adult. - Beneficiile kiwi în prevenirea constipației
Un studiu din 2019 a concluzionat că, atunci când persoanele sănătoase mănâncă kiwi, intestinele lor subțiri sunt capabile să rețină mai bine apa, ceea ce duce la o frecvență mai mare și la o consistență mai moale a scaunelor. Autorii studiului au sugerat că kiwi ar putea fi o alternativă naturală la laxativele medicale pentru persoanele cu constipație ușoară. - Beneficiile kiwi și efectele lui antiinflamatorii
Kiwellin și kissper sunt proteine din kiwi care pot avea proprietăți antiinflamatorii. Descoperirile de laborator au indicat că kissper poate ajuta la gestionarea inflamației în intestinele umane.
Proprietăți kiwi
100 de grame de kiwi crud conține:
- Vitamina C: 83% din valoarea zilnică (VZ) necesară unui adult
- Vitamina E: 9% din VZ
- Vitamina K: 34% din VZ
- Folat: 7% din VZ
- Cupru: 15% din VZ
- Potasiu: 4% din VZ
- Magneziu: 4% din VZ

Utilizări kiwi
Majoritatea oamenilor preferă să mănânce kiwi crud. Fructul trebuie spălat bine și decojit, înainte să fie consumat. Acesta se poate adăuga și în diverse mâncăruri, cum ar fi:
- Se poate combina cu orice fruct, în salatele de fructe.
- Se poate adăuga (feliat sau cubulețe) în smoothie-uri sau shake-uri proteice.
- Kiwi se poate adăuga în orice salate (de pui, vită sau fără carne) pentru o notă dulce și acrișoară.
- Se pot congela feliile de kiwi pentru a fi mâncate ca gustare sau desert în zilele călduroase de vară.
Calorii kiwi
O porție de 140 de grame de kiwi conține:
- Calorii: 90
- Proteine: 1 gram
- Grăsimi: 1 gram
- Carbohidrați: 21 grame
- Fibre: 5 grame
- Zahăr: 15 grame
Recomandări kiwi
La fel ca toate fructele, kiwi conține zahăr în mod natural. Din acest motiv, ar trebui consumat cu moderație. Limitarea aportului de kiwi la 140 de grame (sau mai puțin) este esențială pentru a menține o dietă echilibrată. Femeile însărcinate pot consuma și ele kiwi, ba chiar este recomandat să o facă. Kiwi conține acid folic, care este esențial pentru diviziunea celulară. În timpul sarcinii, medicii sfătuiesc femeile să suplimenteze dieta cu folat, deoarece poate proteja fătul de probleme de dezvoltare, cum ar fi anomaliile tubului neural. Un fruct de kiwi furnizează aproximativ 17,2 micrograme de folat, adică puțin peste 4% din necesarul zilnic al unui adult.
Contraindicații kiwi
Există mulți oameni care sunt alergici la kiwi. Simptomele pot varia ca severitate, iar cele ușoare includ: mâncărime sau disconfort la nivelul limbii, al buzelor sau al gurii, imediat după ce fructul a fost consumat și/sau erupție cutanată vizibilă. Simptomele severe pot fi:
- dificultate de a respira
- umflarea gâtului, a buzelor sau a gurii
- durere abdominală
- amețeli
- vărsături
În cazul în care apar aceste simptome, trebuie consultat medicul imediat sau chiar mers la urgențe.
Bibliografie
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-kiwi
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/271232
- https://health.clevelandclinic.org/kiwi-benefits/
- https://www.healthline.com/nutrition/kiwi-benefits#What-is-kiwi
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Șofran - Beneficii, proprietăți, contraindicații
Șofranul este un condiment bogat în antioxidanți, cu multiple beneficii pentru tratarea unor afecțiuni, dar și pentru industria de înfrumusețare. Se recomandă consumul cu moderație, fiind un condiment cu gust intens și aromă puternică.Cunoscut sub numele de „aur roșu”, șofranul est...

Humus: beneficii, proprietăți, contraindicații
În funcție de obiectivele de sănătate și de nevoile dietetice ale unei persoane, humusul poate fi un aliment foarte sănătos. Humusul vine dintr-o rețetă străveche din Orientul Mijlociu, preparată din năut. De obicei, humusul conține agenți aromatizanți suplimentari - tahini, suc de l�...

Tapioca: beneficii, proprietăți, contraindicații
Tapioca are beneficii numeroase pentru sănătatea organismului, fiind bogată în vitamine și minerale esențiale, cum sunt calciul, fierul sau potasiul. Foarte apreciată mai ales de vegetarieni sau persoane cu intoleranță la gluten, tapioca poate fi folosită ca amidon vegetal sau înlocuitor ...