Publicat la: 
29/01/2018

chirurgie MedLife

Desi incidenta apedincitei in Statele Unite ale Americii a fost in declin in ultimii ani, aceasta afectiune este prezenta anual in randul a cel putin 7% dintre americani, motiv pentru care cercetatorii din domeniul medical continua sa investigheze modul in care stilul de viata si mostenirea genetica ar putea influenta declansarea apendicitei, scrie blogs.und.edu.

Investigarea relatiei dintre colonoscopie si apendicita

Dupa ce mai multi pacienti au efectuat o colonoscopie si au avut apoi simptome specifice apedincitei, cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Dakota de Nord si-au propus sa investigheze daca exista o corelatie intre cele doua.

Noile constatari au fost publicate sub titlul "Colonoscopy is associated with increased risk of appendicitis" in jurnalul JAMA Surgery.

Pentru a investiga aceasta legatura, Dr. Marc D. Basson si colegii sai au analizat o baza de date a Centrului de Sanatate pentru Veteranii din Fargo. Peste 400 de mii de dosare medicale ai pacientilor care au efectuat colonoscopie de screening intre anii 2009 si 2014 au fost analizate pentru a extrage datele statistice in ceea ce priveste legatura dintre efectuarea colonoscopiei si declansarea apendicitei.

Raportul cercetatorilor subliniaza noi dovezi pentru care, la unii pacienti, colonoscopia poate declansa apedincita la numai o saptamana dupa efectuarea procedurii de screening.

Rata aparitiei apendicitei si apendectomiei in randul acestora a fost de cel putin patru ori mai mare prin comparatie restul pacientilor, care au fost verificati 51 de saptamani dupa efectuarea colonoscopiei, conform cercetatorilor.

Cauzele declansarii apendicitei pe fondul colonoscopiei raman, pentru moment, neclare

O parte din aceste diferente apar din cauza procedurilor medicale si a altor discrepante in datele administrative, declara Dr. Basson.

Desi motivul pentru care colonoscopia creste riscul declansarii apendicitei este incert, articolul de fata ofera cateva teorii explicative pentru aceasta asociere. 

Una dintre explicatii se refera la modificarea bacteriilor din colon si cresterea nivelului de inflamatie din organism pe parcursul procedurilor de preparare a pacientilor inainte de efectuarea colonoscopiei. De asemenea, presiunea crescuta a aerului, specifica procedurii, poate influenta mucoasa colonului si predispune pacientii in cauza la aparitia apendicitei.

In ciuda noilor constatari, Dr. Bassor sfatuieste pacientii sa nu traga concluzia gresita.

"Aceasta nu inseamna ca procedurile efectuarii colonoscopiei nu sunt sigure sau ca pacientii ar trebui sa se teama de efectuarea acestor investigatii. Colonoscopia este o procedura deosebit de eficienta, iar riscul declansarii apendicitei pe fondul efectuarii acesteia este foarte scazut. 

Cu toate acestea, exista un risc real, iar noile constatari subliniaza aspecte pe care nu le cunosteam inainte. Studiul de fata deschide un noi domeniu de cercetare ce investigheaza aceasta asociere. In plus, acum avem noi date ce sugereaza pacientii ce acuza dureri abdominale dupa efectuarea colonoscopiei pot beneficia de o diagnosticare prococe a apedincitei.

Este necesar sa efectuam mai multe investigatii de specialitate pentru a afla daca este vorba despre o legatura de tip cauza-efect, insa stiintele medicale dispun in prezent de mult mai multe date pentru a ajunge cat mai curand la o concluzie. In urma cu 100 de ani nu dispuneam de informatii privind schimbarile ce au loc la nivel biologic in organism si care duc la inflamarea apendicelui," conchide Dr. Basson.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 3D, Medicina interna

Ionescu Alin Gabriel, Medic Specialist
Medic Specialist
Panescu Floarea,Doctor
Doctor
Dolcan Otilia,Medic Specialist
Medic Specialist
Stoian Marinela-Ionela,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 21

Articole similare

Desi incidenta apedincitei in Statele Unite ale Americii a fost in declin in ultimii ani, aceasta afectiune este prezenta anual in randul a cel putin 7% dintre americani, motiv pentru care cercetatorii din domeniul medical continua sa investigheze modul in care stilul de viata si mostenirea genetica ar putea influenta declansarea apendicitei,...
Apendicele este cunoscut pentru predispozitia sa de a se inflama sau rupe si este privit ca un organ fara functii utile pentru organism in zilele noastre, insa noi cercetari sustin ca ar putea avea un scop important pentru sanatatea organismului, acela de a proteja bacteriile benefice care traiesc la nivelul intestinului, informeaza health.com....
Capsunele ar putea ajuta la reducerea inflamatiilor de la nivelul colonului, conform sciencedaily.com. Boala intestinului inflamat este o afectiune dureroasa, care poate cauza diaree severa si oboseala. Cercetatorii au descoperit ca o simpla modificare a dietei ar putea atenua inflamatia colonului si ar putea imbunatati sanatatea intestinala. In...
Pacientii care si-au indepartat apendicele au avut un risc mai mare de a dezvolta boala Parkinson, comparativ cu cei care nu au facut-o, potrivit celui mai mare studiu care s-a axat pe relatia dintre cele doua afectiuni. Studiul a fost unul retrospectiv si a inclus mai mult de 62 de milioane de inregistrari ale pacientilor proveniti din 26 de...
Desi incidenta apedincitei in Statele Unite ale Americii a fost in declin in ultimii ani, aceasta afectiune este prezenta anual in randul a cel putin 7% dintre americani, motiv pentru care cercetatorii din domeniul medical continua sa investigheze modul in care stilul de viata si mostenirea genetica ar putea influenta declansarea apendicitei,...