MINTE

05 August 2010

Legatura complexa dintre marijuana si schizofrenie

Marijuana poate induce stari psihotice / Foto: PhotoXpress

Tinerii care fumeaza marijuana sunt mai predispusi la schizofrenie si simptome psihotice, precum halucinatii sau stari de delir, decat cei care nu au incercat niciodata "iarba", arata un studiu realizat recent de cercetatorii australieni si publicat in Archives of General Psychiatry. De fapt, oamenii de stiinta se straduiesc de mult timp sa descifreze legatura complexa dintre marijuana si psihoze.

Consumul de canabis poate declansa episoade psihotice, care de obicei se manifesta pe termen scurt, chiar si la persoanele considerate sanatoase din punct de vedere psihic, insa cercetatorii atrag atentia asupra posibilei asocieri dintre consumul de marijuana si schizofrenie.

Schizofrenia este boala cronica ce necesita tratament pe toata durata vietii, care se caracterizeaza prin halucinatii, delir, comportament si gandire dezorganizata. Persoanele cu schizofrenie se izoleaza de ceilalti oameni si de activitatile din jurul lor, retragandu-se intr-o lume interioara

Numeroase studii au demonstrat ca persoanele care sufera de schizofrenie sunt de doua ori mai predispuse sa fumeze marijuana decat cele sanatoase. In acelasi timp, statisticile arata ca persoanele care obisnuiesc sa fumeze canabis sunt de doua ori mai predispuse la schizofrenie decat nefumatorii.

O analiza ampla, publicata in anul 2007, a concluzionat chiar ca persoanele care au incercat o singura data sa fumeze iarba prezinta un risc cu 40% mai ridicat de a suferi de schizofrenie sau alte tulburari psihotice mai tarziu in viata decat nefumatorii, arata Time.com.

Cu toate acestea, exista o enigma pe care oamenii de stiinta nu au dezlegat-o inca: in anii '40 - '50 obiceiul de a fuma marijuana era impartasit de un grup restrans de cantareti de jazz si nonconformisti, ajungand ca la sfarsitul anilor 2000, peste 70% din tinerii din Statele Unite sa declare ca au folosit drogul. Totusi, rata imbolnavirilor de schizofrenie a ramas constanta (aproximativ 1% din populatie) sau chiar a scazut.

O explicatie poate fi faptul ca legatura dintre cei doi factori este o pura intamplare si nu exista o interdependenta. E posibil ca persoanelor predispuse la schizofrenie sa le placa, intamplator, sa fumeze marijuana mai mult decat celorlate persoane.

In acelasi timp, exista studii care sugereaza ca boala se declanseaza mai repede la persoanele predispuse care consuma canabis, dar cercetatorii nu au remarcat cresteri a ratei de imbolnaviri sau vreo scadere a varstei medii la care se instaleaza boala.

O parte din aceste dileme au fost analizate din nou in acest an. La unul din studii, coordonat de dr. Serge Sevy, profesor de psihiatrie la Colegiul de Medicina Albert Einstein din New York, au participat 100 de pacienti cu varste cuprinse intre 16 si 40 de ani, care sufera de schizofrenie, dintre care jumatate au consumat marijuana. Sevy si colegii sai au constatat ca 75% dintre cei care au consumat canabis au inceput sa fumeze inainte ca boala sa se instaleze. In aceste cazuri, boala s-a declansat cu aproximativ doi ani mai devreme decat in cazul celor care nu au folosit niciodata drogul.

Totusi, atunci cand cercetatorii au analizat alti factori de risc ai schizofreniei, inclusiv sexul, nivelul educational si socio-economic, asocierea dintre momentul instalarii bolii si consumul de marihuana a devenit irelevanta.

"Schizofrenia se declanseaza, in general, mai devreme la barbati decat la femei", spune prof. Sevy. La barbati, boala se declanseaza de obicei in jurul varstei de 19 ani, in timp ce la femei nu se observa simptome pana in jurul varstei de 22 de ani, indiferent de consumul de marijuana. Dar, statisticile arata ca adolescentii de sex masculin sunt de patru ori mai predispusi decat fetele sa devina fumatori de marijuana, ceea ce poate duce la falsa asociere dintre consumul de canabis si declansarea bolii.

Cu toate acestea, studiile anterioare, care au vizat exclusiv persoanele de sex masculin, au evidentiat tocmai o astfel de legatura, asociind consumul de marijuana cu aparitia timpurie a starilor psihotice. O alta cercetare a aratat ca consumul de marijuana contribuie la cresterea numarului de spitalizari pentru simptome psihotice in cazul pacientilor care sufera de schizofrenie si la reducerea abilitatilor cognitive si de socializare. O analiza realizata in 2008 a descoperit o legatura intre consumul de canabis si faptul ca unii pacienti omit in mod regulat sa isi administreze tratamentul, insa, din nou, analiza celorlalti factori de risc aproape ca a anulat acest gen de asociere.

Si in acest caz am putea gasi o explicatie: efectele marijuanei variaza in functie de structura genetica a fiecarui pacient care sufera de schizofrenie. Marie-Odile Krebs, profesor de psihiatrie la Institutul National de Sanatate si Cercetari Medicale din Franta, si colegii ei au publicat in luna iunie un studiu, in cadrul caruia au identificat doua categorii distincte de persoane care sufera de schizofrenie: cele a caror boala a fost semnificativ influentata de consumul de marijuana si cei a caror evolutie nu a suferit nici o schimbare.

Cercetarea efectuata de prof. Kerbs a analizat 190 de pacienti, dintre care 121 au consumat canabis. In cazul a 44 de pacienti, evolutia bolii a fost puternic influentata de consumul de marijuana. Acestia fie s-au imbolnavit de schizofrenie in aproximativ o luna de la primul contact cu drogul, fie starile psihotice s-au intensificat progresiv, odata cu cresterea expunerii la drog.

Autor: R.M.Echipa MedLife de Psihiatrie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2D și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

ORL

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.