Ligamentoplastia: în ce constă, când se recomandă
Articulația genunchiului poate deveni instabilă ca o consecință a dislocării, leziunii și rupturii ligamentelor. Traumatisme ale ligamentelor apar de cele mai multe ori în urma unor activități sportive. În cele ce urmează , va prezentăm în ce constă ligamentoplastia, reconstrucția ligamentului genunchiului, procedura, posibile complicații și indicații pentru perioada de recuperare.
- Ce este LIA?
- Care sunt cauzele ligamentului incrucisat anterior?
- Simptomele leziunilor ligamentului incrucisat anterior
- Cand este indicata ligamentoplastia?
- Care este procedura pentru ligamentoplastie?
- Posibile complicatii ale ligamentoplastiei
- Recuperarea dupa ligamentoplastie
- Concluzie
Ce este LIA?
Ligamentele sunt alcatuite din tesut conjunctiv fibros, elastic, care se insereaza pe suprafetele osoase si stabilizeaza articulatia pentru a oferi sprijin si a limita miscarea anormala a articulatiei. Un ligament rupt limiteaza sever capacitatea de miscare a genunchiului. Acest lucru duce la incapacitatea de a pivota, roti sau rasuci piciorul.
Ligamentul incrucisat anterior (LIA) este unul din cele 4 ligamente mari ale genunchiului, avand rol de stabilizator al articulatiei. Leziunile la nivelul LIA sunt de patru pana la opt ori mai frecvente in randul femeilor decat al barbatilor in cadrul acelorasi activiati sportive.
Ligamentele de la nivelul genunchiului conecteaza femurul la tibie si includ urmatoarele:
- Ligamentul incrucisat anterior (LIA) - controleaza rotatia si miscarea inainte a tibiei (osul tibiei) si este cel mai frecvent ligament intins sau rupt in timpul unei miscari de rasucire brusca. Schiul, baschetul si fotbalul sunt sporturi care au un risc mai mare de accidentari LIA.
- Ligamentul incrucisat posterior (LIP) - controleaza miscarea inapoi a tibiei (osul tibiei). Accidentarea LIP este destul de frecventa si se intampla de obicei in urma unui impact brusc, direct, cum ar fi un accident de masina sau in timpul unui meci de fotbal.
- Ligament colateral medial (LCM) – asigura stabilitate genunchiului interior.
- Ligament colateral lateral (LCL) - asigura stabilitate genunchiului exterior. Leziunile la intindere ale ligamentelor colaterale sunt de obicei cauzate de o lovitura in partea exterioara a genunchiului, de exemplu, in timpul unui meci de hochei sau fotbal.
Care sunt cauzele ligamentului incrucisat anterior?
Traumatismele la nivelul ligamentului incrucisat anterior LIA apar cel mai adesea in timpul activitatilor sportive si de fitness care pot solicita genunchiul.
Printre modalitatile prin care se lezeaza ligamentul incrucisat anterior se numara:
- schimbarile rapide de directie cu talpa piciorului care ramane stabila pe sol in timp ce genunchiul se roteste in alta directie;
- incetinirea brusca din alergare sau mers;
- pivotarea cu piciorul ferm la sol;
- aterizarea incorecta dintr-o saritura;
- oprirea brusca din mers sau alergat;
- lovituri directe la nivelul genunchilor.
Schimbarile rapide de directie si oprirea brusca din miscare sunt principalele mecanismele de producere a rupturii de ligament anterior in cazul practicarii unor sporturi precum schiatul, fotbalul, tenisul sau baschetul. Contactul direct puternic este cauza des intalnita in sporturile de contact.
Alti factori care pot creste riscul de leziune a ligamentului incrucisat anterior:
- persoane de sex feminin;
- purtarea unor incaltari neadecvate,
- echipamente sportive neutilizate corespunzator;
- practicarea unor activitati fizice pe suprafete artificiale, la sala sau in aer liber.
Simptomele leziunilor ligamentului incrucisat anterior
Semnele si simptomele unei leziuni LIA includ, de obicei:
- senzatia unei “pocnituri” puternice dureroase la nivelul genunchiului;
- durere puternica si care apare brusc;
- incapacitatea de a continua activitatea fizica;
- inflamare rapida a zonei afectate;
- pierderea mobilitatii;
- diminuarea capacitatii de miscare;
- senzatie de instabilitate la mers;
- incapacitate de a efectua miscari complete de flexie/extensie;
- sensibilitate la nivelul intregii articulatii.
Cand este indicata ligamentoplastia?
Tratamentul medical precoce pentru leziuni ale ligamentului genunchiului poate include:
- odihna;
- aplicarea unui pachet de gheata pentru a reduce umflarea;
- imobilizarea in orteza de genunchi
- administrarea de medicamente antalgice;
- exercitii de intarire a muschilor;
- evitarea unor activitati solicitante.
Daca tratamentele medicale nu dau rezultate, atunci chirurgia de reconstructie a ligamentului devine optiunea de tratament.
Reconstructia ligamentului genunchiului este o procedura efectuata in cazul unei rupturi complete a ligamentului genunchiului, care duce la instabilitate in miscare, imposibilitatea de a efectua activitati normale. Interventia implica inlocuirea ligamentului cu o bucata de tendon sanatos. Grefa tendonului poate proveni de la persoana afectata sau de la un donator de organe.
Care este procedura pentru ligamentoplastie?
Persoanele supuse interventiei vor fi supuse unui examen fizic complet si unor teste de sange sau alte teste daca este necesar.
Atentie! Trebuie sa comunicati medicului specialist daca suferiti de alergii la orice tip de medicamente, latex, agenti anestezici (locali si generali) si daca urmati un tratament medicamentos sau daca pe baza de suplimente, in special medicamente care afecteaza coagularea sangelui. De asemenea, persoanele de sex feminin trebuie sa anunte daca sunt gravide.
Persoanele supuse interventiei nu vor consuma alimente si lichide cu 8 ore inainte de efectuarea interventiei.
Interventia are loc sub anestezie generala, fie sub anestezie regionala si poate dura intre 1 si 1,5 ore. Interventia poate fi efectuata in spital si poate necesita o internare de o zi. Procedurile pot varia in functie de starea de sanatate a persoanei si de practicile medicale ale spitalului.
Chirurgia artroscopica poate fi utilizata pentru a accesa si repara ligamentele incrucisate. Artroscopia este realizata cu ajutorul artroscopului, un instrument care permite medicului chirurg sa vizualizeze anatomia articulatiei si miscarile ligamentului fara a fi nevoie de incizii mari.
Atentie! In cazul leziunilor de tip fractura avulsie de LIA sau leziunilor complete de LIA la copii cand se practica sutura in situ si fixarea cu ancore a ligamentului, acestea pot fi recuperate prin introducerea de bolturi metalice pentru a stabiliza oasele, ceea ce permite ligamentelor sa se vindece.
Aceasta procedura nu mai este eficienta daca trece prea mult timp de la accidentare.
Interventia este de tip minim invaziv si se efectueaza cu ajutorul artroscopului care este introdus intr-o articulatie.
Un ligament care este rupt nu poate fi reparat prin simpla sutura a capetelor, deoarece are in compozitia sa numeroase fibre de colagen, care dupa lezare, se retrag si se fibrozeaza. De aceea, medicul chirurg in timpul reconstructiei indeparteaza ligamentul deteriorat si il inlocuieste in totalitate cu o grefa, un nou ligament creat din structurile proprii organismului care imita proprietatile native ale LIA, sau preluat de la un donator de organe sau din ligamente sintetice. Zona vatamata este mentinuta temporar in pozitie cu diferite dispozitive metalice pe tot parcursul procesului initial de vindecare. Osul va creste in timp in jurul grefei. Incizia se inchide cu cusaturi sau capse chirurgicale si se aplica un bandaj steril.
Posibile complicatii ale ligamentoplastiei
In urma interventiei este posibil sa apara si unele complicatii, precum:
- infectii – riscul de infectie este mic, între 0,14-1,7%
- cheag de sange – riscul de formare a unui cheag de sange si de a cauza probleme este foarte scazut (despre 1 din 1.000);
- hemoragii;
- dureri de genunchi – afecteaza aproape 2 din 10 de persoane;
- rigiditate la nivelul genunchilor.
Unele persoane pot manifesta durere, capacitate redusa de miscare, inflamatii ocazionale ale genunchiului.
De asemenea, in urma interventiei exista posibilitatea (mai putin de 1 din 10 persoane) ca ligamentul nou sa nu functioneze corespunzator si genunchiul sa fie in continuare instabil din cauza procentului de laxitate postoperatorie care este intre 1-8%.
Daca prima operatie nu reuseste, se poate recomanda o interventie chirurgicala suplimentara care poarta denumirea de revizie a ligamentoplastiei.
Persoanele care se confrunta cu o leziune LIA prezinta un risc mai mare de a dezvolta osteoartrita (artroza) la nivelul genunchiului. Artrita poate sa apara chiar daca persoana a urmat o interventie chirurgicala pentru reconstructia ligamentului.
Recuperarea dupa ligamentoplastie
Procesul de recuperare poate varia in functie de tipul de anestezie care a fost administrat persoanei. Odata ce persoana este constienta, iar tensiunea arteriala, pulsul si respiratia sunt stabile, aceasta va fi transferata intr-o camera de spital sau externata la domiciliu.
Dupa operatie este posibil ca persoana operata sa aiba nevoie de carje si un dispozitiv imobilizator pentru genunchi de tip orteza.
Din cauza mobilitatii limitate, reluarea activitatilor zilnice poate fi dificila pentru cateva saptamani de aceea persoanele pot avea nevoie de ajutorul familiei sau al unor persoane apropiate, necesitand mersul cu sprijin partial progresiv cu carje sau cadru de mers.
In perioada de convalescenta este imperios necesar ca persoana sa urmeze instructiunile primite de la medicul specialist cu privire la pastrarea igienei zonei in care a avut loc interventia.
Atentie! In cazul in care persoana resimte durere, poate administra medicamente doar la recomandarea medicului.
Pentru a reduce inflamatia si a evita umflarea piciorului, in primele zile dupa operatie este recomandata mentinea piciorului ridicat si aplicarea de pungi de gheata de mai multe ori pe zi. Medicul specialist va indica un program de exercitii fizice pentru redobandirea fortei musculare, a stabilitatii si a mobilitatii. Recuperarea completa dupa operatie si reabilitarea pot dura maximum 3 luni.
Atentie! Prezentarea are un caracter strict informativ.
Concluzie
Ligamentoplastia este o procedura de reconstructie a ligamentelor genunchiului accidentat, de cele mai multe ori, in urma unor activitati sportive. In mai mult de 80% din cazuri, interventia chirurgicala pentru reconstructia unui ligament incrucisat anterior (LIA) restabileste complet functionarea genunchiului.
Referinte suplimentare:
- Healthily, “Knee ligament surgery.” Live Healthily, 2021, https://www.livehealthily.com/surgical-procedures/repairtotendon, Accesat in 31.08.2021.
- Mayo Clinic. “ACL injury” Mayo Clinic, 2021, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/LIA-injury/symptoms-causes/syc-20350738, Accesat in 31.08.2021.
- NHS. “Knee ligament surgery.” NHS, 2021, https://www.nhs.uk/conditions/knee-ligament-surgery/, Accesat in 31.08.2021.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Cauterizarea sau turbinotomia cu radiofrecventa a cornetelor nazale
Nas infundat, dificultati de respiratie la nivelul nasului? Ce solutii eficiente si moderne pot fi aplicate in cazul obstructiei nazale care nu cedeaza la tratamente medicamentoase? In cele ce urmeaza va prezentam in ce consta cauterizarea sau turbinotomia cu radiofrecventa a cornetelor nazale s...
Rezecția endoscopică a prostatei (turp): indicații, etape și avantaje
Rezecția endoscopică a prostatei sau rezecția prostatică transuretrală (TURP) este principala metodă terapeutică minim invazivă folosită în chirurgia hipertrofiei benigne de prostată (HBP). Ce înseamnă TURP? Rezecția endoscopică a prostatei sau rezecția prostatică tr...
Artoplastia de umăr și necesitatea protezei: ce trebuie să știi
Artroza umărului (omartroza), artropatia coafei rotatorilor și necesitatea protezei, care sunt cauzele acestei afecțiuni, ce este artroplastia de umăr, când este recomandată, ce riscuri presupune intervenția chirurgicală și cum se recuperează pacientul.