Publicat la: 
12/04/2017

Lipsa activitatii fizice ingreuneaza recuperarea pacientilor ce au suferit de accident vascular cerebral

Inactivitatea fizica este asociata pierderii sentimentului de independenta in randul pacientilor ce sufera de accident vascular cerebral. Sedentarismul creste riscul de a pierde abilitatea de a efectua activitati de rutina in viata de zi cu zi, atat inainte, cat si dupa declansarea accidentului vascular cerebral, arata un studiu efectuat de catre cercetatorii americani si publicat recent in jurnalul "Neurology," informeaza reuters.com.

"Activitatea fizica reduce riscul de a deveni dependent in efectuarea activitatilor de baza ale vietii de zi cu zi, de la organizarea lucrurilor si pana la gestionarea banilor si efectuarea cumparaturilor," a declarat autorul principal al studiului, Dr. Pamela M. Rist de la Harvard School of Public Health din Boston.

"Aceste activitati instrumentale ale vietii de zi cu zi sunt factori determinanti ai calitatii vietii in randul pacientilor ce sufera de accident vascular cerebral si, de aceea, este important sa identificam factorii care reduc riscul dezvoltarii dependentei acestor pacienti, fata de persoanele apropiate, in efectuarea acestor activitati de baza," a mai declarat Dr. Pamela M Rist pentru Reuters Health.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale a 18.117 persoane, in efortul lor a afla daca indicele de activitate fizica si cel al masei corporale - o metoda comuna de masurare a excesului de greutate - ar putea prezice gradul de dizabilitate in randul pacientilor ce sufera de accident vascular cerebral.

Pe parcursul celor 12 ani de studiu, in care participantii au fost monitorizati, activitatea fizica redusa nu a fost asociata cu riscul declansarii accidentului vascular cerebral, dar a fost asociata cu riscul de a deveni dependent de cei dragi pentru efectuarea sarcinilor zilnice de baza la numai trei ani de la accidentul vascular cerebral.

Cei care au fost sedentari inainte ca accidentul vascular cerebral sa aiba loc, au avut mai putine sanse sa fie independenti in efectuarea sarcinilor zilnice, prin comparatie cu persoanele active.

In schimb, obezitatea a fost asociata cu un risc crescut pentru declansarea accidentului vascular cerebral, dar nu a fost asociata cu pierderea independentei si a abilitatii de a efectua sarcinile zilnice, pe perioada studiului.

Persoanele active isi reduc considerabil riscul de a deveni dependente de ceilalti in efectuarea activitatilor zilnice de baza, atat inainte cat si dupa ce accidentul vascular cerebral a avut loc, iar in cadrul studiului de fata persoanele active au fost considerate cele ce s-au implicat in activitati fizice de cel putin trei ori pe saptamana, adauga autoarea principala a studiului.

Autor: G.T.