Publicat la: 
2/02/2017

Lipsa de vitamina B12. Cauze, simptome si tratament

Corpul uman are nevoie de vitamina B12 pentru a produce celulele rosii din sange, nervi, ADN, plus alte functii. Un adult ar trebui sa primeasca 2,4 micrograme pe zi. La fel ca cele mai multe vitamine, B12 nu poate fi produsa de catre organism, poate fi obtinuta din alimente sau suplimente.

Si aici intervine problema: Unii oameni nu consuma suficienta vitamina B12 pentru a satisface nevoile organismului, in timp ce altii nu pot absorbi suficienta, indiferent de cat de mult consuma. Deficitul de vitamina B12 este relativ frecvent in special in randul persoanelor mai in varsta, scrie health.harvard.edu.

Esti la risc? Cauzele deficientei de B12

Exista mai multe cauze pentru deficitul de vitamina B12. In mod surprinzator, doua dintre ele sunt legate de activitati intreprinse pentru a imbunatati sanatatea: o dieta vegetariana si chirurgia pentru pierderea in greutate.

Plantele nu contin vitamina B12. Singurele alimente in care gasim B12 sunt carnea, ouale, carnea de pasare, produsele lactate, precum si alte alimente care provin de la animale. Vegetarienii si veganii au un risc crescut de a dezvolta un deficit de vitamina B12 in cazul in care nu mananca boabe care au fost imbogatite cu vitamina sau daca nu iau un supliment de vitamine. Persoanele care au suferit interventii chirurgicale pentru a pierde in greutate au un risc, deoarece operatiunea interfereaza cu capacitatea organismului de a extrage vitamina B12 din alimente.

Bolile care interfereaza cu absorbtia de alimente, cum ar boala celiaca sau boala Crohn, pot provoca probleme, precum si utilizarea de medicamente prescrise frecvent pentru arsuri la stomac, deoarece reduc productia de acid in stomac (este nevoie de acid pentru a absorbi vitamina B12).

Cum recunosti deficitul de vitamina B12. Simptome

Deficitul de vitamina B12 se poate dezvolta lent, cauzand simptome care apar treptat si se pot intensifica in timp sau se poate instala rapid. Simptomele pot include:

  • senzatii stranii, amorteala, furnicaturi la nivelul mainilor sau picioarelor
  • dificultate la mers (impiedicare, probleme de echilibru)
  • anemie
  • limba umflata si inflamata
  • piele ingalbenita (icter)
  • dificultati de gandire si rationament (dificultati cognitive) sau pierderi de memorie
  • paranoia sau halucinatii
  • slabiciune
  • oboseala

Un medic cu experienta poate diagnostica un deficit de vitamina B12, dar este nevoie de un test de sange pentru confirmare.

Depistarea precoce si tratamentul sunt importante. "Daca este lasata netratata, deficienta poate cauza probleme neurologice severe si boli de sange", spune Dr. Bruce Bistrian.

O deficienta grava de vitamina B12 poate fi corectata in doua moduri: injectii saptamanale de vitamina B12 sau pastile de zi cu zi cu doze mari de vitamina B12. Un deficit de vitamina B12 usor poate fi corectat cu multivitamine standard.

Vitamina B12 nu este un leac si nu vindeca boli

Internetul este plin de articole care lauda utilizarea vitaminei B12 pentru a preveni boala Alzheimer, boli de inima, infertilitate, oboseala, eczeme si o lista lunga de alte probleme de sanatate. Cele mai multe se bazeaza pe dovezi slabe.

Sa luam de exemplu boala Alzheimer. "Desi exista o relatie intre nivelurile scazute de vitamina B12 si declinul cognitiv, studiile, inclusiv cele clinice care implica persoanele cu Alzheimer, nu au demonstrat imbunatatirea functiei cognitive, chiar si cu doze mari de 1000 micrograme," spune Dr. Bistrian .

Pentru moment, cel mai bine este sa obtii suficienta vitamina B12 pentru a preveni o deficienta si sa nu o privesti ca pe un remediu pentru ceea ce doare.