Publicat la: 
31/10/2017

Lipsa somnului pe perioada sarcinii poate declansa diabetul gestational | STUDIU

Lipsa odihnei de calitate pe durata noptii in randul femeilor insarcinate ar putea fi un factor declansator al diabetului gestational, arata un nou studiu efectuat de un grup de cercetatori de la University of Illinois din Chicago. Constatarile au fost publicate recent in revista de specialitate "Sleep Medicine Reviews", informeaza sciencedaily.com.

"Asocierea dintre o durata redusa a odihnei de noapte si cresterea riscului declansarii diabetului a fost raportata de mai multe studii de specialitate realizate pana in prezent. O parte dintre acestea au asociat lipsa somnului cu un nivel ridicat de zahar in sange si in randul femeilor insarcinate, insa sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina daca acesta este unul dintre factorii care contribuie la declansarea diabetului gestational," declara Dr. Sirimon Reutrakul, profesoara de endocrinologie, diabet si metabolism la Chicago College of Medicine din cadrul University of Illinois.

Diabetul gestational este o afectiune ce apare cel mai adesea in cel de-al doilea sau cel de-al treilea trimestru de sarcina.

Majoritatea medicilor sunt de parere ca femeile gravide trebuie sa fie testate pentru depistarea nivelului de zahar din sange intre saptamanile 24 si 28 de sarcina.

Nivelul crescut al zaharului din sange indica faptul ca femeile gravide prezinta un risc crescut pentru declansarea diabetului gestational, iar acest indicator trebuie sa conduca la realizarea testelor suplimentare necesare diagnosticarii corecte.

Numai in Statele Unite ale Americii diabetul gestational afecteaza intre 3-7% dintre femeile insarcinate. De obicei nu apar simptome in randul gravidelor, iar nivelul de zahar din sange revine la normal dupa momentul nasterii. Cu toate acestea, mamele prezinta un risc crescut pentru declansarea diabetului de tip II pe parcursul vietii.

Efectele diabetului gestational asupra copiilor

Bebelusii nascuti de mamele ce au dezvoltat diabet gestational tind sa aiba o greutate mai mare la nastere si sa prezinte un risc crescut de dezvoltare a diabetului si de declansare a obezitatii.

Pentru a ajunge la aceste constatari, Dr. Reutrakul si colegii sai au efectuat o meta-analiza a datelor medicale colectate de la 17.308 femei insarcinate, ce au fost evaluate pentru durata somnului si prezenta diabetului gestational.

Cercetatorii au analizat, de asemenea, datele a patru studii de specialitate ce au inclus nivelul zaharului din sange si durata somnului masurata obiectiv in randul a 287 de femei gravide ce sufereau de diabet gestational.

Oamenii de stiinta au descoperit ca durata medie de somn de circa sase ore pe noapte a fost asociata cu o crestere de 1,7 % a riscului de a fi diagnosticate cu diabet gestational.

In randul participantelor la care odihna de noapte a fost masurata obiectiv, cele ce au dormit mai putin de 6 ore pe noapte au avut o crestere cu aproape 3% a riscului declansarii diabetului gestational si au inregistrat un nivel crescut de zahar in sange in cadrul testelor de screening.

"Aceasta este prima meta-analiza ce arata ca o durata scurta de odihna pe timpul noptii a fost asociata cu cresterea nivelului de zahar din sange in randul femeilor insarcinate si un risc crescut pentru aparitia diabetului gestational. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe examinari pentru a confirma concluziile noastre si a determina daca extinderea duratei de somn poate fi benefica pentru reducerea riscului declansarii diabetului gestational," conchide Dr. Reutrakul.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neonatologie

Medic Primar,...
Grecu Georgeta,Doctor
Doctor
Radu Roxana,Medic Specialist
Medic Specialist
Aniculoaie Silvia Florina,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Diabetul gestational poate avea consecinte grave atat pentru mama cat si pentru copil, daca este lasat netratat. Diagnosticul prompt si tratamentul pot proteja împotriva acestor consecinte. O noua metoda de testare dezvoltata la Viena MedUni face diagnosticarea mai usoara si mai ieftina. Noul model de analiza pentru diabet gestational se bazeaza...
Lipsa odihnei de calitate pe durata noptii in randul femeilor insarcinate ar putea fi un factor declansator al diabetului gestational, arata un nou studiu efectuat de un grup de cercetatori de la University of Illinois din Chicago. Constatarile au fost publicate recent in revista de specialitate "Sleep Medicine Reviews", informeaza sciencedaily....
Un nou studiu, publicat anul acesta in Journal of Neuroscience, arata ca dormitul pe o parte ajuta in mod eficient creierul pentru a inaltura gandurile acumulate peste zi. In plus, dormitul in pozitie laterala reduce sansele de a dezvolta Alzheimer si alte boli neurologice, scrie spring.org.uk. "Este interesant că poziția laterala este deja...
Ce ecografii sunt obligatorii pentru femeile insarcinate? Cand trebuie facute ecografiile in timpul sarcinii, ce indicatii au si cum trebuie sa se pregateasca viitoarea mamica? Dr. Mihaela Steriu, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro. Dr. Mihaela Steriu este medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul...
Nevoia de somn ramane constanta in perioada adulta / Foto: PhotoXpress Indiferent de varsta, calitatea somnului este esentiala pentru sanatatea ta fizica si emotionala. Pe masura ce imbatranim, calitatea somnului capata o importanta deosebita, deoarece imbunatateste capacitatea de concentrare si memoria, ajuta organsimul sa se regenereze si...