MEDICINA GENERALA

21 Februarie 2019

Lupusul, legat de dezechilibrul microbiomei intestinale

Lupusul, puternic legat de dezechilibrul microbiomei intestinale

Lupusul este o afectiune care determina sistemul imunitar sa atace articulatiile, pielea si rinichii. Oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina NYU au descoperit, printr-un nou studiu, ca boala are legatura cu un amestec anormal de bacterii din intestin.

Dezechilibrul bacterian este asociat cu mai multe boli imune, cum ar fi boala inflamatorie intestinala, artrita si unele forme de cancer.

Studiul a fost publicat in ”Annals of Bacteria Reumatica”, iar la el au participat 61 de femei diagnosticate cu lupus si 17 femei sanatoase. Oamenii de stiinta au observat ca femeile cu lupus au avut de cinci ori mai multe bacterii intestinale cunoscute sub numele de ”Ruminococcus gnavus”, comparativ cu cele care nu sufereau de aceasta afectiune.

Lupusul este mult mai frecvent printre femei decat printre barbati.

Mai mult, rezultatele arata ca eruptiile bolii, care pot varia de la cazurile de eruptie cutanata si durere articulara pana la disfunctia renala severa, care necesita dializa, determina cresterea numarului de bacterii R. gnavus in intestin, alaturi de anticorpi, care au rolul de a se atasa de bacterii. Cele mai ridicate niveluri de R. gnavus au fost inregistrate de pacientii care au avut disfunctii renale.

Cauzele specifice ale lupusului, care afecteaza pana la 1,5 de milioane de americani, sunt necunoscute, desi se suspecteaza ca factorii genetici sunt partial responsabili.

”Studiul nostru sugereaza ca, in cazul anumitor pacienti, dezechilibrul bacterian poate provoca lupusul si raspandirea bolii asociate. Mediul intestinal intern ar putea avea un rol mai important decat genetica in privinta disfunctiilor renale generate de lupus, care provoaca de multe ori decesul”, explica Gregg Silverman.

In prezenta bacteriilor R. gnavus, anticorpii ataca neincetat organele afectate de lupus.

Datorita rezultatelor acestei cercetari, ar putea fi dezvoltate teste de sange pentru detectarea anticorpilor de care s-au atasat bacterii, care, la randul lor, ar putea fi folositi pentru diagnosticarea si urmarirea progresiei lupusului. Testele actuale se bazeaza pe semne si simptome care apar dupa ce boala a avansat deja, pe cand un test de sange ar putea ajuta la diagnosticarea intr-o faza incipienta.

Tratamentele actuale se concentreaza asupra medicamentelor care suprima imunitatea pentru ameliorarea simptomelor si leziunilor rinichilor. Daca ipotezele studiului vor fi confirmare si de alte cercetari, atunci tratamentul s-ar schimba deoarece ar insemna ca impiedica sistemul imunitar sa se apere impotriva infectiei.

Tratamentele viitoare ar putea include probiotice sau regimuri alimentare care sa impiedice cresterea bacteriilor R. gnavus. De asemenea, transplanturile de ficat raman o posibilitate.

”Alternativ, ar putea fi folosite si alte practici pentru cresterea bacteriilor uniforme ”Bacteroides”, bacterii care impiedica aparitia R. gnavus in intestin si care scad cand un om dezvolta lupus”, spune Silverman, cercetator.

Exista peste 1000 de tipuri diferite de bacterii care alcatuiesc microbiomele intestinale umane.

Pentru acest studiu, oamenii de stiinta au analizat probe de sange si de scaun de la participanti. Au observat ca exista reactii puternice ale anticorpilor la R. gnavus in sange deoarece captuseala intestinala impiedica bacteria sa scape in alte parti ale corpului. Acest lucru sugereaza ca bucatile mici de bacterii, numite antigene, ar trebui sa aiba ”scurgeri” in intestin pentru a declansa reactia imuna.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Reumatologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.