MEDICINA GENERALA

24 Mai 2011

"Mahmureala" mentala: Ce se intampla dupa ce migrena a trecut

scris de

Petrea Adina-Ioana

Impactul migrenelor / Foto: Photoxpress.com

"Am inceput sa am dureri de cap dese in jurul varstei de 20 de ani. Medici dupa medici nu mi-au putut spune care anume este cauza. Treptat, migrenele au devenit parte a existentei. Mai intai vine starea de ameteala si de oboseala, apoi durerile cumplite iar, intr-un final, senzatia de sfarseala, ca dupa o zi intreaga de munca la camp. Este ca si cum as incerca sa inaintez afundata pana la genunchi in noroi," povesteste una dintre multele persoane care sufera de  migrene.  Cuvintele nu pot insa descrie in totalitate ce inseamna sa suferi de migrene.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Multi considera ca migrenele inseamna doar dureri de cap, insa, la durerile propriu-zise, a caror intensitate se poate dovedi naucitoare, se adauga o serie de manifestari  fizice si stari emotionale, anterioare dar si posterioare atacului, care il pun pe cel afectat pe banca de rezerve. Migrenele reprezinta una dintre cele mai costisitoare afectiuni neurologice. Conform studiului "Costul afectiunilor creierului in Europa", la nivel de 2005, costurile medicale si cele cauzate de scaderea productivitatii ca urmare a migrenelor ajungeau pana la 27 milioane de dolari anual. Postdromul, stare despre care nu auzise nimeni in urma cu mai putin de 10 ani, are si el un rol in incapacitarea pacientilor.

Dupa un episod dureros de migrene, multa lume acuza o stare de oboseala. Simptomele, desi nu sunt dureroase, pot afecta calitatea vietii. Conform studiului "Concepte cheie ale postromului migrenei", cei care resimt postdromul spun ca starea le diminueaza capacitatea de munca, contribuie la scaderea interactiunii cu familia si prietenii si le da senzatia unei dizabilitati cognitive ducand pana la depresie.

"Starea de postdrom apare dupa atacul migrenos in cazul migrenelor acompaniate (cele cu aura). Pacientul prezinta deficiente neurologice - furnicaturi. Daca atacul migrenos se prezinta cu cefalee, varsaturi etc., sunt alte simptome care pot aparea atat inainte cat si in timpul, sau dupa atacul migrenos. Cele mai frecvente sunt deficientele neurologice de tip motor, de tip senzitiv, ale campulului vizual, dar si depresie, astenie, poliurie si, uneori, anxietate. Tot ceea ce catalogam ca deficit neurologic ar trebui sa dispara in decurs de jumatate de ora. Astfel, trebuie sa diferentiem intre aceste stari si cele asociate atacului ischemic tranzitoriu sau epilepsiei si paraliziei post-critice. Migrena este «verisoara primara» cu epilepsia si «sora vitrega» cu spasmul cerebral", explica dr. Adina Petrea, medic neurolog MedLife.

Anatomia unei migrene:

Conform Headache Care Center, migrenele constau in patru faze, insa nu toti cei care acuza dureri de cap de tipul migrenelor trec prin toate cele patru etape.

1. Prodromul - este faza initiala a migrenei, resimtita de 75% dintre pacienti, prin care organismul te avertizeaza ca inregistreaza un dezechilibru chimic. Tratarea migrenei in acest punct poate preveni faza dureroasa a migrenei. Prodromul poate precede etapa durerosa a migrenei cu cateva ore sau chiar 1-2 zile. Printre simptomele prodromului se numara:

 • schimbari de stare
 • iritabilitate
 • greata
 • tensiune musculare
 • gat intepenit
 • dureri musculare sau sensibilitate musculara
 • surplus sau deficit de energie
 • somnolenta
 • cresterea apetitului sau lipsa lui

2. Aura- este rezultatul schimbarilor electrice ce au loc la nivelul creierului. De asemenea, poate aparea si fara dureri de cap. Insa, ca si in cazul etapei anterioare, tratamentul migrenei in aceasta etapa poate preveni dezvoltarea ei pana la stadiul dureros. Etapa de aura poate dura intre 5-60 de minute, consta in modificari senzoriale si poate fi:

 • pozitiva: lumina stralucitoare sau forme luminoase sesizate la marginea campului vizual
 • negativa: puncte, linii in campul vizual, zone intunecate sesizate la marginea campului vizual

Se mai inregistreaza:

 • modificari ale simturilor de gust si miros
 • amorteala
 • probleme de vorbire
 • confuzie

3. Atacul migrenos - cuprinde durerile de cap la care ne referim cand vorbim de migrena. In faza usoara si in cea moderata a durerilor, se poate actiona medicamentos prevenindu-se durerile intense. Daca migrena a avansat pana in faza de durere severa, medicamentele sunt ineficiente. Episoadele dureroase pot sa dureze intre 4-72 de ora la adulti si 1-72 de ore la copii. Caracteristicile acestei etape sunt:

 • localizare pe una dintre partile capului
 • senzatia de pulsare
 • intensitate de la moderat la sever
 • agravare data de actiuni fizice obisnuite cum ar fi mersul sau urcatul scarilor
 • greata
 • fotosensibilitate
 • sensibilitate fonica

4. Postdromul- reprezinta ultima faza a migrenei. Numita si "mahmureala migrenei", aceasta etapa este inregistrata de 50% dintre persoanele care trec printr-un episod migrenos violent. Este asociat, in general, cu:

 • oboseala
 • dificultati de concentrare
 • ameteala
 • slabiciune

De ce apare starea de postdrom?

Desi tratarea migrenei a beneficiat de cateva secole de cercetare astfel incat primele etape ale migrenei au primit atentia cuvenita, primele studii pe tema postromului au mai putin de un deceniu. Iar, ca si in cazul migrenelor, nu exista certitudini cu privire la ce anume cauzeaza aceasta stare. Primele indicii despre postdrom vin din confesiunile celor afectati de migrene. "Te simti ca si cum ai avea o mahmureala mentala - ca si cum ai fi drogat. Uneori migrena dureaza timp de cateva zile, iar, atunci cand se termina, vreau sa recuperez timpul pierdut. Vreau sa functionez. Si, cumva, pur si simplu nu pot. Pentru o zi sau mai mult, ma simt ca si cum as trece printr-o ceata mentala, una atat de densa incat pana si sarcinile de rutina capata un caracter supranatural", isi prezinta Scicurious experienta personala pe blogul stiintific al The Guardian.

Unele teorii sustin ca postdromul reprezinta modalitatea organismului de a-si reveni: "Postdromul consta intr-o constelatie de simptome care persista dupa terminarea durerilor. Multe dintre aceste simptome apar initial in timpul prodromului sau cu faza cefaleei. Adesea, pacientii raporteaza lipsa apetitului, greata, tensiune musculara, oboseala si deteriorare cognitiva. Aceasta faza a fost denumita si mahmureala migrenei si se poate mentine pana la doua zile dupa faza dureilor. Patofiziologia postromului este necunoscuta, dar, probabil, reprezinta o faza de recuperare graduala dupa descarcarea neurologica extrema care are loc in timpul migrenei."

Conform Dr. Leslie Kelman, realizatorul studiului "Postdromul atacului migrenos acut", "nu este inca clar daca postromul este un fenomen unic sau doar o imbunatatire a simptomelor cefaleei acute." Acesta stabileste si o legatura intre postdrom si migrenele cu mai multi factori declansatori, cu faza de aura si durere mai intensa. Cum singurele dovezi ale existentei postdromului sunt reprezentate de  povestile pacienti, mai degraba decat de indicatori biologici, cum ar fi durerea fizica, starea de postdrom nu este cunoscuta suficient. Dr. Kelman isi incheie cercetarea cu un indemn catre o studiere amanuntita a fenomenului in speranta ca o modalitate de a depasi starea de postdrom ar contribui la cresterea calitatii vietii.

Autor: I. C.Echipa MedLife de Neurologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.