Publicat la: 
7/03/2014

Maladia Alzheimer ar putea fi responsabila pentru aproape tot atatea decese ca bolile cardiovasculare si cancerul in Statele Unite ale Americii, contrar datelor statistice existente, conform unui studiu publicat in revista Neurology, citat de Mediafax.  Maladia Alzheimer, o boala cerebrala incurabila asociata cu inaintarea in varsta, se afla in prezent pe locul al saselea pe lista principalelor cauze de mortalitate in Statele Unite, in timp ce afectiunile cardiovasculare si cancerul se afla pe primele locuri, conform datelor statistice oferite de Centrele federale de control si prevenire a bolilor (CDC), pe baza certificatelor de deces.

"Adeseori, maladia Alzheimer si alte forme de dementa nu figureaza in certificatele de deces si in dosarele medicale. (...) Estimarile oferite de analiza dosarelor medicale arata ca decesele cauzate de Alzheimer depasesc cu mult cifrele oferite de CDC si care se regasesc in certificatele de deces", a explicat Bryan James, de la Centrul medical al Universitatii Rush din Chicago.

Pentru acest studiu, Bryan James a urmarit un grup de 2.566 de persoane, cu varsta de peste 65 de ani, care au efectuat anual un test care stabileste existenta unei forme de dementa.

In urma cercetarilor, s-a stabilit ca, dupa o perioada medie de opt ani, 1.090 dintre participantii la studiu murisera deja, iar 559 de persoane care nu sufereau de dementa la debutul studiului au fost diagnosticate cu Alzheimer.

Perioada medie scursa intre diagnostic si deces era de aproximativ patru ani. Dupa decesul persoanelor respective, autopsia acestora a confirmat maladia Alzheimer drept cauza a mortii pentru 90% dintre acestea.

Astfel, rata mortalitatii era de patru ori mai mare in cazul persoanelor bolnave de Alzheimer, cu varsta cuprinsa intre 75 si 84 de ani, si de aproape trei ori mai mare pentru cele cu varsta de peste 85 de ani.

Peste o treime din numarul total de decese din cadrul acestor grupe de varsta a fost atribuita maladiei Alzheimer.

Potrivit lui Bryan James, aceste cifre se traduc printr-un numar estimat de 503.400 de morti din cauza maladiei Alzheimer in randul populatiei americane cu varsta de peste 75 de ani, in 2010, adica de cinci ori mai mare decat cifra de 83.494 de persoane decedate inregistrate de CDC pe baza certificatelor.

"Stabilirea adevaratului impact al dementei in aceasta tara este importanta pentru a populariza problema si pentru a identifica prioritatile de cercetare, cu scopul de a combate aceasta epidemie", a subliniat cercetatorul american.

Specialitate: 
Comentarii

se moare cu boala Alzheimer dar nu din cauza bolii Alzheimer;boala nu afecteaza organele vitale ca de ex.inima plamanii etc.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Cristian Gabriel,Profesor Doctor
Conf....
Dorobat Bogdan,Medic Primar radiologie interventionala
Medic Primar...
Mornos Cristian,Medic primar
Medic primar
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com Un nou test de sange capabil sa anticipeze imbolnavirea de Alzheimer ar putea fi disponibil in doi ani, sustin oameni de stiinta britanici, relateaza DPA. Un astfel de test este posibil ca urmare a identificarii de catre cercetatori a 10 proteine din sange prezente la 87 % din pacientii care...
Prin utilizarea unui aparat de rezonanta magnetica de inalta rezolutie (fIRM) la pacientii cu boala Alzheimer, cercetatorii de la Columbia University Medical Center au clarificat trei probleme fundamentale ale bolii: unde incepe, de ce incepe acolo si cum se raspandeste. Pe langa o intelegere mai aprofundata a afectiunii, descoperirile ar putea...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele diagnosticate cu Alzheimer au mai putine vase de sange, dar si flux sanguin mai scazut in retina (partea din spate a ochiului). Schimbarile ochilor, influentate de Alzheimer, au fost detectate printr-un test ce utilizeaza o tehnica de scanare numita ”Octa” (tomografie in...
Primele semne detectabile ale bolii Alzheimer apar cu 15 ani inainte ca simptome cum ar fi pierderea de memorie sa se inregistreze, potrivit unei cronologii detaliate a schimbarilor moleculare ale creierului si lichidului cefalorahidian la oamenii care au dezvoltat boala mai tarziu. Cercetarea, publicata in New England Journal of Medicine, ofera...
Un test de sange poate anticipa cu precizie debutul maladiei Alzheimer, potrivit cercetatorilor americani. Acestia au aratat ca nivelul de testare al unor lipide din sange ar putea prezice, cu o acuratete de 90%, riscul aparitiei bolii in urmatorii trei ani. Constatarile acestora, publicate in revista Nature Medicine, vor fi testate in studii...