Publicat la: 
25/01/2018

mancare fast food impact sistem imunitar

La o dieta alimentara bogata in grasimi si calorii, sistemul imunitar actioneaza in mod similar ca la o infectie bacteriana, conform cercetatorilor de la Universitatea din Bonn.

Alimentele nesanatoase par sa determine sistemul de aparare al organismului sa devina mai agresiv pe termen lung. Chiar si dupa trecerea la o dieta alimentara sanatoasa, influenta nivelului crescut de inflamatie din organism asupra actiunii sistemului imunitar este pronuntata. Aceste schimbari din organism pot fi implicate in aparitia aterosclerozei si a diabetului zaharat, arata raportul cercetatorilor publicat recent in "Cell", informeaza uni-bonn.de.

Experimente realizate pe soareci de laborator 

Pentru a ajunge la aceste constatari, oamenii de stiinta au efectuat un experiment pe soarecii de laborator care au fost hraniti cu "dieta occidentala", bogata in grasimi, zahar si cu un nivel scazut de fibre. 

Rezultatele au aratat ca organismul soarecilor de laborator au dezvoltat un puternic raspuns inflamator, asa cum se intampla in cazul infectiei cu bacterii periculoase. 

"Dieta nesanatoasa a dus la o crestere neasteptata a numarului de celule imune din sange, in special granulocitele si monocitele. Aceste rezultate indica gradul de implicare al celulelor imune si in maduva osoasa," explica Anette Christ, cercetatoare in cadrul Universitatii din Bonn.

Pentru a intelege rezultatele acestei descoperiri neasteptate, cercetatorii au efectuat o analiza sistematica a functiilor si starii de activare a celulelor sistemului imunitar in randul soarecilor hraniti cu o dieta alimentara bogata in grasimi, dar si a soarecilor care faceau parte din grupul de control, care aveau o dieta alimentara sanatoasa.

Dieta fast-food si sistemul imunitar

Dupa o infectie, sistemul de apare al organismului intra intr-o stare de alarma pentru a putea raspunde mai rapid la un nou atac. Expertii numesc acest proces pregatirea imuna innascuta. In cadrul experimentelor de laborator acest mecanism nu a fost declansat de o bacterie, ci de dieta alimentara nesanatoasa.

Prin intermediul testelor de laborator, oamenii de stiinta au identificat senzorul celulelor imunitare sensibil la dieta alimentara nesanatoasa. 

Examinarea celulelor sangvine a aratat ca o astfel de dieta declanseaza un raspuns imunitar puternic in organism pentru a face fata nivelului ridicat de inflamatie. 

Semnalele complexe transmise la nivel intracelular reactioneaza la dieta alimentara nesanatoasa prin identificarea agentilor infectiosi si a altor substante daunatoare si transmit mai departe acest semnal catre alte celule din organism. 

In plus fata de raspunsul inflamator acut, aceasta dieta are si consecinte pe termen lung atunci cand vine vorba despre functiile sistemului imunitar. 

Astfel, dieta occidentala schimba modul in care informatiile genetice sunt codificate si transmise de-a lungul retelei celulare. 

Consecintele dramatice ale dietei occidentale asupra sanatatii intregului organism

Reactiile inflamatorii ce apar in organism datorita dietei alimentare nesanatoase accelereaza dezvoltarea bolilor vasculare si a diabetului de tip II. 

In cazul aterosclerozei, depunerile de pe peretii vaselor sangvine constau in mare pare din lipide si celule imune. 

Nivelul crescut de inflamatie din organism contribuie la cresterea depunerilor, intrucat in urma modificarii actiunii sistemului imunitar celulele imune migreaza constat catre peretii vaselor de sange care au suferit modificari. 

Cand stratul depunerilor este foarte gros, sangele se coaguleaza si blocheaza vasele sangvine, ceea ce duce la consecinte grave, precum accidentul vascular cerebral si atacul de cord.

Dieta alimentara nesanatoasa poate avea si alte consecinte dramatice, precum scaderea sperantei de viata, asa cum se intampla in tarile occidentale. 

"Aceste constatari sunt deosebit de importante pentru sanatatea publica. Bazele unei diete alimentare sanatoase trebuie sa faca parte din educatie. Numai cu o asemenea abordare vom putea sa prevenim tentatiile alimentare si sa invatam copiii sa ia decizii responsabile cu privire la obiceiurile lor alimentare si a starii generale de sanatate," conchid autorii studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Articole similare

Prea mult antibiotic / Foto: Reuters Sezonul rece marcheaza an de an numeroase cazuri de viroza si gripa, mai cu seama in randul copiilor. Adultii pot dezvolta pana la patru episoade acute de infectii respiratorii virale. Copiii, in schimb, se pot confrunta chiar si cu 8-10 infectii de acest tip. Cum trecem peste disconfortul creat de ele?...
Anotimpurile au un impact major asupra modului de functionare al genelor, potrivit oamenilor de stiinta. Noua descoperire, publicata in Nature Communications, ar putea explica de ce anumite boli se agraveaza pe timpul iernii. Cercetatorii au descoperit ca genele implicate in imunitate (sistemul care apara orgasnismul de infectii) sunt mai active...
Daca v-ati intrebat de ce anumite medicamente nu isi fac efectul, este bine sa retineti ca, in acest caz, exista trei posibile explicatii: medicamentul nu este potrivit pentru conditia dumneavoastra medicala, conditia dumneavoastra medicala nu raspunde la niciun tip de medicament sau aceasta s-a modificat atat de tare incat medicamentul a...
De obicei, atunci cand incearca sa inteleaga manifestarea unei boli, oamenii de stiinta studiaza pacientii bolanvi. In multe cazuri, factorii genetici pot explica de ce se imbolnavesc sau de ce sunt predispuse unele persoane la anumite afectiuni. Dar, de cele mai multe ori, faptul ca predispozitia genetica a pacientului este cunoscuta nu a ajutat...
Triclosanul din pasta de dinti si sapun poate contribui la dezvoltarea rezistentei organismului la antibiotice - studiu Un ingredient din compozitia pastei de dinti si a sapunului de maini ar putea contribui la dezvoltarea rezistentei la antibiotice, arata un studiu efectuat recent de catre oamenii de stiinta de la Universitatea din Queensland,...