Medicamente anticoagulante: ce sunt, sfaturi și contraindicații

Ce sunt medicamentele anticoagulante?
Anticoagulantele reprezintă grupul de medicament din clasa antitromboticelor care reduce capacitatea sângelui de a se coagula. Administrarea anticoagulantelor permite organismului să împiedice formarea de cheaguri. Anticoagulantele nu pot să descompună cheagurile deja formate.
Anticoagulantele sunt disponibile în diferite forme, cu administrare orală sau injectabilă (intravenos sau subcutanat). Rolul acestora este să trateze și să prevină afecțiuni care pot pune viața în pericol și care pot apărea din cauza cheagurilor de sânge formate, care determină accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și embolii pulmonare.
Cum funcționează medicamentele anticoagulante?
Organismul uman echilibrează constant procesele de coagulare și anticoagulare. Dacă există un dezechilibru și sângele nu se coagulează suficient, o leziune mai severă poate provoca pierderi masive de sânge și chiar decesul. Dacă sângele se coagulează prea repede, poate determina apariția cheagurilor și poate provoca afecțiuni medicale cu risc major pentru viață. Anumite componente ale sângelui mențin procesele de coagulare într-o stare inactivă, ele fiind activate rapid atunci când apare o leziune.
Datorită acestui act de echilibrare, coagularea este, de regulă, un proces util. Oprește sângerarea și creează un înveliș protector pentru a împiedica pătrunderea germenilor în rană și permite reconstruirea epidermei.
Anticoagulantele funcționează prin interferarea cu procesele normale de coagulare, prevenind sau chiar anulând coagularea, procesul prin care sângele se solidifică pentru a forma un cheag.

Tipuri de medicamente anticoagulante
Există mai multe tipuri de medicamente anticoagulante, cum ar fi:
- anticoagulantele injectabile - medicamente care inhibă coagularea prin activarea proceselor anticoagulante ale organismului sau medicamente inhibitori direcți ai trombinei, care îngreunează procesele de coagulare.
- anticoagulante orale - cu acțiune directă sau indirectă (prin inhibarea sintezei unor factori ai coagulării dependenți de vitamina K).
Antitrombotice naturale
Anumite alimente, plante sau compuși ale acestora conțin anticoagulante naturale, cum ar fi:
- salicilați naturali - reduc agregarea plachetară și sunt prezenți în ghimbir, turmeric, scorțișoară, ardei iute, stafide, fructe de pădure (în special afine și merișoare), prune, portocale;
- acizi grași esențiali (omega-3) - reduc vâscozitatea sângelui și agregarea plachetară și se regăsesc în peștele gras, semințe de in, nuci, ulei de in, ulei de pește;
- vitamina E - are efect anticoagulant și se găsește în uleiuri vegetale, migdale, alune, semințe de floarea-soarelui, avocado;
- usturoi - conține alicină care inhibă agregarea plachetară și poate scădea tensiunea arterială;
- turmericul (curcuma) - are proprietăți antiinflamatorii și antiplachetare;
- ghimbirul - conține gingerol și are efect de reducere agregarea trombocitară;
- ginkgo biloba - îmbunătățește circulația și are efect antiplachetar;
- ceapa și ardeiul iute - conțin compuși cu efecte antiagregante plachetare.
Cercetările au arătat că există și alte surse biologice care pot fi folosite pentru efectul anticoagulant, cum ar fi:
- hirudina - substanță anticoagulantă naturală prezentă în saliva lipitorilor (hirudo medicinalis).
- veninul de șarpe - conține enzime cu efect anticoagulant sau fibrinolitic.
Medicii atenționează însă că aceste substanțe, chiar dacă sunt naturale, pot potența efectul anticoagulantelor farmaceutice și pot duce la risc crescut de sângerare, mai ales dacă sunt consumate în cantități mari sau combinate cu alte medicamente.
Anticoagulante de sinteză
Anticoagulantele de sinteză sunt medicamente fabricate chimic în laborator și sunt utilizate pentru prevenirea și tratarea trombozelor și a altor afecțiuni tromboembolice. Principalele anticoagulante de sinteză includ:
- antagoniști ai vitaminei K;
- anticoagulante orale directe;
- heparine de sinteză și derivați.
Avantajele anticoagulantelor de sinteză includ:
- control asupra dozei și efectului;
- posibilitatea ajustării tratamentului;
- eficiență dovedită în prevenirea trombozelor;
- disponibilitate de antidoturi.
Din clasa antitromboticelor mai fac parte încă două grupuri de medicamente:
- Antiagregante plachetare
Antiagregantele plachetare se diferențiază de anticoagulante prin faptul că nu acționează pe factorii de coagulare, ci inhibă agregarea plachetară, adică împiedică trombocitele (plachetele) să se lipească între ele și să formeze cheaguri.
Acest tip de antitrombotice sunt folosite mai ales în prevenirea infarctului miocardic, accidentelor vasculare cerebrale (AVC) și în boala coronariană.
- Fibrinolitice
Acestea sunt cunoscute și sub numele de trombolitice, deoarece dizolvă cheagurile de sânge deja formate și previn formarea lor. Sunt medicamente care dizolvă fibrina, componenta principală a cheagului de sânge și sunt folosite în situații în situații de urgență precum:
- infarctul miocardic acut;
- accident vascular cerebral ischemic;
- embolie pulmonară masivă;
- tromboză venoasă profundă extinsă.
Când se recomandă utilizarea medicamentelor anticoagulante
Utilizarea anticoagulantelor este recomandată atunci când există o condiție sau altă afecțiune care predispune la formarea cheagurilor de sânge. Dacă un cheag este prea mare, se poate bloca într-un vas de sânge mai mic și poate bloca fluxul sanguin către organe.
Anticoagulantele oferă protecție pentru persoanele care au o afecțiune care poate provoca situații care pun viața în pericol, prin apariția unui cheag de sânge.
Afecțiunile pentru care se recomandă folosirea anticoagulantelor include:
- fibrilația atrială - ritmul cardiac neregulat în camerele superioare ale inimii;
- operația de înlocuire a valvei cardiace - prezintă risc crescut de formare a cheagurilor la locul noii valve;
- proteze de șold sau de genunchi - cresc riscul formării cheagurilor în venele piciorului. Tromboza venoasă profundă, este una dintre principalele cauze ale emboliei pulmonare;
- sindrom antifosfilipidic;
- unele persoane după operația cezariană (dacă prezintă factori de risc);
- persoanele imobilizate pe perioade lungi;
- tulburări de coagulare a sângelui - afecțiuni care afectează modul în care se coagulează sângele.
Când este contraindicată utilizarea medicamentelor anticoagulante
Anticoagulantele sunt folosite pentru a preveni potențialele situații care pun viața în pericol, dar utilizate incorect pot duce la complicații grave, cum ar fi:
- hemoragii active;
- tulburări severe de coagulare;
- accident vascular cerebral hemoragic;
Anticoagulantele pot fi contraindicate în următoarele situații:
- intervenții neurochirurgicale, oftalmologice sau spinale;
- hipertensiune arterială severă și necontrolată;
- abuz de alcool;
- boală hepatică severă;
- sarcina;
- alergie sau reacție anterioară severă la anticoagulant.
Cum se utilizează medicamentele anticoagulante
Medicul specialist va stabili doza necesară corectă.
Dacă este omisă o doză aceasta trebuie administrată imediat ce se poate, dar fără a dubla doza următoare.
Dacă este administrat mai mult decât doza prescrisă, trebuie contactat medicul pentru recomandare, deoarece o cantitate prea mare poate crește riscul de sângerare.
Persoanele cărora li se administrează anumite anticoagulante pe perioadă îndelungată trebuie să efectueze regulat analize de sânge care relevă viteza de coagulare a sângelui.
Anticoagulantele de generație nouă nu necesită monitorizare constantă a analizelor de sânge, dar este recomandat consultul medical la fiecare câteva luni, pentru reevaluare.
Care sunt beneficiile medicamentelor anticoagulante
Principalele beneficii ale anticoagulantelor sunt:
- prevenirea formării cheagurilor de sânge (tromboza);
- prevenirea infarctului miocardic;
- prevenirea accidentului vascular cerebral (AVC) ischemic;
- tratamentul și prevenirea emboliei pulmonare;
- tratamentul trombozei venoase profunde;
- prevenția trombozei în anumite proceduri sau stări medicale.
Care sunt efectele adverse posibile ale medicamentelor anticoagulante
Efectele adverse posibile ale medicamentelor anticoagulante includ:
- hemoragii - de la sângerări minore (gingii, nas), echimoze, la sângerări digestive, vărsături cu sânge sau, în cazuri grave hemoragii interne sau intracraniene;
- anemie secundară pierderii de sânge;
- interacțiuni medicamentoase;
- interacțiuni cu alimente - alimentele bogate în vitamina K (spanac, broccoli, varză) pot reduce efectul anticoagulantului;
- trombocitopenie indusă de heparină - reacție rară, gravă, care se manifestă cu scăderea numărului de trombocite, cu risc crescut de tromboze;
- simptome digestive - greață, disconfort abdominal, diaree;
- reacții alergice sau cutanate - erupții, mâncărimi, edem, foarte rar șoc anafilactic;
- risc de malformații în sarcină.
Alte informații despre medicamentele anticoagulante
Durata tratamentului cu anticoagulante poate varia, de la câteva săptămâni, post-operator, la toată viața, atunci când există valve mecanice sau fibrilație atrială permanentă.
Pacienții cu tratament anticoagulant trebuie să informeze mereu medicii despre condiția lor, chiar și medicii stomatologi.
Anticoagulantele nu „subțiază” sângele, ci doar îi schimbă proprietățile coagulante.
Bibliografie
- Roth, Erica. “Blood Thinners for Heart Disease.” Healthline, Healthline Media, 10 Apr. 2012, www.healthline.com/health/heart-disease/blood-thinners
- Fletcher, Jenna. “What to Know about Anticoagulant Medications.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 29 sept. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/anticoagulant-drugs#summary
- King, Lori M. “Blood Thinner Basics.” WebMD, 14 iun. 2007, www.webmd.com/dvt/dvt-treatment-tips-for-taking-heparin-and-warfarin-safely
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Minoxidil: beneficii, proprietăți, utilizări
Minoxidilul este un medicament cunoscut în principal pentru efectele sale benefice în tratamentul căderii părului, dar are și o istorie medicală solidă ca vasodilatator utilizat în cazurile severe de hipertensiune arterială. Descoperit inițial ca tratament antihipertensiv, minoxidilul și-...

Morfina: utilizări medicale și riscuri
Morfina este un analgezic opioid puternic, utilizat pe scară largă în medicina modernă pentru controlul durerii moderate până la severe. Derivată din opiu, ea acționează direct asupra sistemului nervos central pentru a diminua percepția durerii. Deși este esențială în numeroase situaț...

Interferon: tipuri, recomandări și contraindicații
Interferonii sunt proteine cu rol esențial în apărarea naturală a organismului împotriva infecțiilor și proliferării celulare anormale. Descoperiți în anii ’50, acești mediatori ai sistemului imunitar au devenit parte integrantă a tratamentului pentru diverse boli virale, cancere și t...