Publicat la: 
28/04/2016

Medicii din Marea Britanie cer promovarea tigarilor electronice pentru a ajuta fumatorii sa renunte la consumul de tutun

Tigarile electronice au beneficii pentru sanatatea publica si ar trebui sa fie promovate la scara larga pentru a ajuta fumatorii sa renunte la tutun, conform unei declaratii facute la inceputul saptamanii de catre Institutul Britanic Royal College of Physicians.

Intr-un raport intocmit pe marginea discutiilor ce au ca subiect impactul tigarilor electronice asupra sanatatii, grupul de medici britanici a subliniat faptul ca fumatul tutunului este deopotriva adictiv si letal, concluzionand ca tigarile electronice sunt o varianta mult mai putin daunatoare si mai sigura pentru sanatate.

Tigarile electronice nu conduc la dorinta de a incerca tutunul si nu normalizeaza acest obicei, aceste doua idei fiind subiectul celor mai disputate obiectii impotriva comercializarii tigarilor electronice, vazute ca dispozitive care ar putea atrage copiii in capcana fumatului.

"Niciunul dintre aceste produse nu au atras noi fumatori in randul adultilor si nu au aratat o crestere semnificativa a doritorilor de tutun din tinerilor nefumatori," este mentionat in raportul efectuat de catre grupul de medici britanici din cadrul Royal College of Physicians.

Tutunul ucide jumatate din numarul total al fumatorilor, plus cel putin alte 600 de mii de persoane din randul nefumatorilor, din cauza fumatului pasiv. Aceste date arata ca avem de aface cu unul dintre cele mai mari pericole din lume, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Multi experti din domeniul sanatatii publice sunt de parere ca tigarile electronice sunt o alternativa buna la fumat, ce prezinta riscuri mult mai mici pentru sanatate, insa chiar si asa raman fara raspuns multe intrebari privint utilizarea acestora pe o perioada lunga de timp.

"Spre deosebire de tutun, nicotina din tigarile electronice nu cauzeaza cancer, boli de inima si plamani," a declarat Linda Bauld, profesoara in cadrul Stirling University si directoarea UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies. "Ideal ar fi ca oamenii sa nu fumeze deloc, insa daca alternativa pe care o aleg este fumatul tutunului, atunci oamenii ar trebui sa fie incurajati sa sa foloseasca nicotina sub forma tigarilor electronice, o alternativa mai sigura pentru sanatate," a adaugat aceasta.

Sursa: Reuters

G.T.