Publicat la: 
22/11/2012

Exista o legatura intre riscul de cancer de san si mediul de lucru? Un studiu publicat in revista Environmental Health ofera dovezi suplimentare cu privire la acest subiect de cercetare neglijat anterior, confirmând faptul ca anumite ocupatii prezinta un risc mai mare de cancer de san decat altele, în special cele care expun persoana la anumiti factori potential cancerigeni si care afecteaza functia endocrina.

Cancerul de san este cel mai frecvent diagnostic de cancer in randul femeilor din tarile industrializate. Substante chimice care afecteaza sistemul endocrin si potential cancerigene, dintre care unele nu au fost înca clasificate ca atare, sunt prezente în multe medii de lucru si ar putea creste riscul de cancer mamar. In studiul lor, James T Brophy si colegii sai au incercat sa stabileasca posibilele legaturi dintre cancerul de san si locul de munca, an special în agricultura si industria prelucratoare.

Populatia aleasa pentru studiu a fost din Canada si a inclus 1006 de cazuri de cancer de san. Folosind interviuri si sondaje, echipa a colectat date privind istoricul profesional al participantilor. Toate locurile de munca au fost codificate pentru probabilitatea lor de expunere la agenti cancerigeni si perturbatori endocrini.

Autorii au descoperit ca in toate sectoarele femeile cu locuri de munca cu potential ridicat de expunere la agenti cancerigeni si perturbatori endocrini au avut o valoare crescuta a riscului de cancer mamar. Sectoarele cu risc crescut includ agricultura, munca in baruri/ jocuri de noroc, industria auto de fabricare a materialelor plastice si industria de prelucrare a metalelor. Riscul de cancer de san la femeile aflate inainte de menopauza a fost cel mai mare in industria auto de fabricare a materialelor plastice si in industria alimentara unde se produc conserve alimentare.

S-a constatat, de asemenea, ca femeile cu statut socio-economic inferior au avut un risc crescut de cancer de san, care poate rezulta din expuneri mai mari la substante chimice, lucrand in industrii cu venituri mai mici.

"Rezultatele noastre subliniaza importanta studiilor profesionale care constau in identificarea si cuantificarea factorilor de risc de mediu. Dovezile sugereaza ca avem nevoie de o reevaluare a limitelor de expunere profesionala la anumite substante si ca este necesara o reglementare a masurilor de protectie", concluzioneaza James T Brophy.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala, Chirurgie mamara

Kinn Dragos
Medic Specialist
Barbulescu Silvia,Medic Specialist
Medic Specialist
Vasile Serban,Medic Primar Chirurgie Generala
Medic Primar...

Articole similare

Transportul gratuit cu autobuzul pentru persoanele de peste 60 de ani le poate incuraja sa fie mai active fizic, spun autorii unui studiu publicat in Jurnalul American de Sanatate Publica. Cercetatorii de la Imperial College din Londra au ajuns la aceasta concluzia printr-o analiza a datelor din UK National Travel Survey. Ei au descoperit ca...
Un nou raport stiintific incearca sa darame mitul conform caruia alergiile se datoreaza igienei in exces, curateniei exagerate si faptului ca traim in case sterile. Dar, departe de a spune ca expunerea microbiana nu este importanta, raportul concluzioneaza ca pierderea contactului cu "prieteni vechi" microbieni poate fi un factor fundamental...
Prazul, diuretic si revitalizant/ Foto: Dreamstime.com Renumit in zona Mediteranei, in Tara Galilor si in Oltenia, prazul "drege" si combate, amelioreaza si revitalizeaza. De ce e bine sa nu-l ignoram? Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Crud sau gatit, simplu sau amestecat, plin de arome, prazul este ruda cu usturoiul si ceapa, avand numeroase...
Foie gras se obtine din ficat de gasca sau rata/ Foto: Dreamstime.com Pregatit dupa retete diferite in functie de zona geografica si de imaginatia bucatarului, pateul se obtine din diverse produse, de la carnea de porc la ficatul de gasca sau rata, la care se adauga diferite condimente si ingrediente, unele benefice si cu valoare nutritiva,...
Care sunt avantajele laptelui matern?/ Foto: Dreamstime.com Cercetatorii spanioli au trasat harta microbiota bacteriana a laptelui matern, care este de multe ori principala sursa de hrana pentru nou-nascuti. Laptele matern este unul dintre factorii care determina modul in care se va dezvolta flora bacteriana in copilul nou-nascut. Cu toate...